Laboratoarele farmaceutice americane Pfizer si Allergan au renuntat la proiectul de fuziunea, in urma noilor masuri adoptate in Statele Unite pentru a combate achizitiile bazate pe ratiuni fiscale, au anuntat miercuri cele doua companii, potrivit AFP.

Abandonarea acestui proiect in valoare de 160 de miliarde de dolari, care ar fi urmat sa dea nastere numarului 1 mondial al farmaceuticii, in fata elvetienilor de la Novartis, a fost decisa "de comun acord", precizeaza companiile.

"Decizia a fost motivata de actiunile anuntate de departamentul american al Trezoreriei in 4 aprilie, care constituie, in ochii celor doua companii, o povara fiscala defavorabila in cadrul acordului lor", subliniaza Pfizer.

Statele Unite au anuntat luni noi masuri pentru a frana exilul fiscal al multinationalelor americane, care incearca sa scape de impozite transferandu-si sediul social in strainatate, prin achizitia de companii.

In conditiile in care Allergan are sediul in Irlanda, fuziunea cu Pfizer ar fi reprezentat cea mai mare evitare fiscala realizata de o companie americana, deoarece ar fi antrenat mutarea sediului noii entitati in afara Americii.

Pfizer va plati Allergan 150 de milioane de dolari pentru cheltuielile angajate in acest proces.

Pfizer nu exclude acum sa recurga la o sciziune intre activitatile sale traditionale si cele mai inovative si ar urma sa anunte o decizie pana la finele anului.

Decizia vine in contextul general de denuntare a practicilor de optimizare fiscala, in marja scandalului "Panama Papers".