Guvernul ia in calcul sa majoreze limita pana la care companiile cu capital de stat sunt obligate sa verse la buget sumele care provin dividendele repartizate actionarilor de stat. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a spus ca aceasta cota obligatorie ar putea creste de la 50% la 75% din profitul aferent participatiilor statului la diverse companii. Cu aceste sume vor putea fi acoperite anumite cheltuieli bugetare determinate de adoptarea unor acte normative, precum cresterea salariilor bugetarilor.

Pentru a se mentine in tinta de deficit bugetar de pana in 3%, Guvernul este nevoit sa caute surse de finantare care sa acopere aceste initiative legislative. O sursa este profitul companiilor de stat. "Pentru acest an, speram ca impactul financiar bugetar sa nu fie perturbat si de alte initiative care vin in permanenta din Parlament. Privim cu atentie toate initiativele care prevad modificari bugetare", a spus Suciu.

Dan Suciu sustine ca planurile de investitii ale companiilor nu vor fi afectate.

Companiile cu capital de stat au fost intotdeauna o sursa de venit la buget prin profiturile obtinute. Anul trecut, cele mai mari dividente au fost platite la buget de catre companiile energetice. Statul a incasat in 2015 dividende de circa 1,6 miliarde de lei din profitul pe 2014.