Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind la posibila incalcare a legii concurentei, prin abuz de pozitie domninanta, de catre Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime SA Constanta". Potrivit Consiliului, investigatia vizeaza mai multe fapte ce pot constitui abateri de la reglementarile din domeniul concurentei, printre care o posibila conditionare a accesului la infrastructura de transport naval.

Portul ConstantaFoto: AGERPRES

Faptele investigate

  • Comportamentul Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime" SA Constanta privind  o posibila conditionare a accesului la infrastructura de transport naval, de acceptarea unor termeni comerciali cum ar fi impunerea unor tarife/chirii de utilizare a domeniului portuar posibil inechitabile, fara o fundamentare justificata de considerente de ordin economic, precum si a unei clauze de trafic anual de marfa. Potrivit unui document al Consiliului Concurentei, exista suspiciunea impunerii unor tarife/chirii de utilizare a domeniului public portuar posibil inacceptabile, fara
  • o fundamentare justificata de considerente de ordin economic. De asemenea, este investigata o posibila impunere a unei clauze de trafic anual, posibil inacceptabila.
  • Conditionarea eliberarii documentelor necesare desfasurarii activitatii economice in perimetrele portuare, de acceptarea incheierii contractelor de inchiriere in conditiile de mai sus.
  • Neindeplinirea de catre Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" SA Constanta a obligatiilor ce ii revin potrivit legii, respectiv de asigurare a functionalitatilor porturilor
  • Elaborarea unui  "Master Plan" cu impact direct asupra activitatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in porturile aflate in administrarea sa, fara consultarea acestora.

In aceste conditii, Consiliul investigheaza un posibil abuz de pozitie dominanta, dar si posibile actiuni de limitare a libertatii comertului si stabilirea de conditii discriminatorii.