Un proiect asemanator a mai fost promovat si in 2013 de cativa deputati PSD si de fostul ministru al energiei Constantin Nita. Si in perioada guvernarii Tariceanu a fost infiintat un Fond National de Dezvoltare, cu bani din privatizari- circa 11 miliarde de lei, insa sumele s-au cheltuit pe pomeni electorale.
Informatia pe scurt:
- Guvernul vrea sa infiinteze un fond de investitii format din actiunile pe care le detine la diverse companii
- Fondul ar urma sa finanteze mari proiecte de investitii
- Un astfel de proiect este autostrada Targu Mures - Iasi, o investitie uriasa
- Ideea initiala a apartinut unui grup de parlamentari PSD, in 2013
- Si in timpul Guvernarii Tariceanu a fost infiintat un fond national de dezvoltare, creat special pentru investitii, insa banii au fost risipiti pe acoperirea deficitului bugetar.
"Crearea resurselor de dezvoltare prin: stimularea investitiilor straine in domenii de varf, crearea unui fond national de investitii, a unei banci nationale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene si prin dezvoltarea pietei de capital", scrie in programul guvernului Ciolos (pagina 4 din documentul atasat).
"Se lucreaza, dar abia intr-o luna-doua vom da drumul ideii", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Intrebate daca nu este periculos sa folosesti bunurile statului pentru a obtine finantari de miliarde de lei, care in cele din urma ar putea ajunge in acoperirea unor cadouri electorale, sursele citate spun ca vor fi luate masuri asiguratorii, precum introducerea unor prevederi legislative prin care fondurile sa fie destinate exclusiv investitiilor in infrastructura.
Insa, Romania a trecut deja printr-o experienta negativa legata de risipirea unor bani care ar fi trebuit sa fie folositi in proiecte de infrastructura. Reamintim ca la infiintarea Fondului National de Investitii, s-a prevazut clar prin legislatie ca banii sa fie folositi pentru investitii. Guvernul Tariceanu a emis in octombrie 2006 Ordonanta de Urgenta 113 privind infiintarea Fondului National de dezvoltare (FND). Potrivit actului normativ, banii proveniti din privatizari urmau sa fie folositi pentru investitii. Seful Executivului de atunci, Calin Popescu Tariceanu, a dat asigurari ca banii obtinuti din privatizare vor fi cheltuiti in mod transparent pentru lucrari de infrastructura. In cele din urma, cei 11 miliarde de lei obtinuti din privatizarea BCR si filiale ale Electrica au fost folositi in 2007 si 2008 pentru acoperirea deficitului bugetar creat din cauza a tot felul de masuri populiste. Vezi Unde s-au dus 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare? Deturnare de fonduri sau inginerie contabila pentru acoperirea deficitului bugetar
Bunurile statului in companii ar urma sa fie folosite drept garantii pentru obtinerea de imprumuturi de la mari institutii financiare (BERD, BEI). Ar putea ajunge sa fie gajate si de cate 2-3 ori pentru a obtine miliardele necesare construirii de autostrazi. Una dintre ele ar fi autostrada Targu Mures-Iasi. Insa, cea mai mare problema este ca nu exista siguranta ca banii chiar ar urma sa fie folositi pentru autostrazi. Apoi va aparea problema acoperirii imprumuturilor. Cum vor fi recuperate sumele in asa fel incat sa fie returnate imprumuturile si in asa fel incat sa fie afectate tintele de deficit? Ar urma sa fie sau nu sacrificate companii de stat pentru presupuse investitii in autostrazi?
Apoi mai apare o intrebare. De ce nu face Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) investitiile necesare, mai ales ca an de an ii sunt alocate miliarde de lei in acest sens? La fel si in cazul Ministerului Transporturilor. Banii raman necheltuiti an de an, iar la rectificari bugetare, sunt redirectionati catre alte zone, in special sociale. Un raspuns vine din partea reprezentantilor Guvernului: Angajatii CNADNR nu sunt capabili sa gestioneze investitiile. Altfel spus, Guvernul constata ca are o problema cu personalul CNADNR, dar este legat de maini si de picioare fata de acesta. "Nu putem desfiinta CNADNR, ca ar insemna sa platim salarii compensatorii", considera reprezentantii Guvernului. Asa ca ar urma sa lase CNADNR sa functioneze in continuare in modul sau ineficient, luandu-i doar din atributii: sa se ocupe doar reparatii de drumuri, iar constructia se autostrazi sa treaca intr-o alta structura.
O problema ar mai fi evaluarea activelor. Intamplator sau nu, deputatul liberal Andreea Paul a solicitat recent Guvernului sa inceapa evaluarea "avutiei nationale".
- Si cuplul Nita-Chirita a promovat ideea infiintarii unui fond mamut de investitii
Proiectul de lege a ramas blocat in Parlament, iar pana acum nimeni nu a mai vorbit de el. In noiembrie 2015, ideea a aparut in programul guvernului Ciolos, insa a trecut total neobservata. Potrivit informatiilor HotNews.ro, au inceput recent discutii pe marginea ei, principalii sustinatori fiind ministrul economiei Costin Borc si ministrul transporturilor Dan Costescu.
Cine castiga alegerile din primavara-toama ? Ghici ghicitoarea mea, ca PNL-ul in nici un caz.
Care il pune ca sef al marilor proiecte pe un cetatean, sa-l denumim generic "sova" ....
Daca finalitatea acestui fond ar fi efectiv finantarea de proiecte mari e perfect; experienta ne arata insa ca finalitatea este jaful :(
Ce o sa faca, o sa gireze cu furtisagurile de la companiile nationale?
Prima oara sa le aduca pe profit prin eliminarea furtului si a contractelor avantajoase, ca altfel tot degeaba e.
Cine are incredere intr-o companie al carui director acorda contracte unor firme "de apartament" cu privire la paza centralei nucleare de la Cernavoda?
Mai mult de-atat, compania a obtinut fabulosul profit de ... 33,000,000 Euro anul trecut. Un bancher privat la Erste are in medie in administrate portofolii de 60,000,000 EUR in active.
Iar de Hidroelectrica ce sa mai spunem, a avut un profit de 246,000,000 EUR anul trecut, dar care se afla sub administrare juridica si speciala. Ceea ce doveste ca prima oara trebuie facut curat; dupa ce a descins DIICOT la Hidroelectrica si s-a facut curatenie, a ajuns treaba sa mearga doar dupa numirea unui administrator, ca actionariatul din consiliu de administratie a belit-o in stil mare.
PS: Reciteste-ti bazaconia din postarea 2, prima fraza. Fa-o macar corecta dpdv gramatical, daca tot nu stii nimic despre securitatea CNE Cernavoda. Ai macar idee cate institutii internationale evalueaza periodic lucrurile astea? AIEA, WANO, INFCIRC 225, NRC, .... iti spun ceva toate initialele astea?
alta Marie cu aceiasi palarie.
Cu asemenea nulitati in fruntea tarii nu trebuie sa ne miram ca avem o Justitie de doi lei,o industrie in colaps,agricultura,asisderea,sportul romanesc este vai de mama lui(cea mai mare mizerie este ca sa fie propusa o nulitate ca Halep port-drapel,cand pana si Tecau merita acest lucru cu mult mai mult) si ca ratat de crestere a infractorilor este din ce in ce mai mare,pe an ce trece pentru ca si Invatamantul creeaza agramati si analfabeti pe banda(multumim PSD-ului in frunte cu Abramburica pentru cresterea numarului acestor infractori),iar Sanatatea........este de departe intro mizerie totala.
Am ajuns sa fin ultima tara din UE si printre ultimele din Europa si rivalizam cu tari africane in toate ! Jenant ,penibil dar adevarat,asta este fata adevarata a acestei tari care la gargara este tare si la fapte mult prea marunta si neinsemnata !
In final, imprumutul a fost achitat de nimeni altul decat dottore, pontatore, alt hot, care in loc sa fure si el din malai, a platit dobanzi la ciordelile alora din trecut, sau o fi luat si el, naiba stie. Poanta a fost castigator la capitolul consilieri juridice la firmele statului. Si a tras si el partea alaturi de basila.
Desteapta chestie, pentru ca banii au disparut ca prin minune si credibilitatea n a durat prea mult si n-a folosit nimanui pentru ca o tara superimprumutata pur si simplu nu poate fi credibila...
Punem tot un american sa pastoreasca fondul ca pe fondul Proprietatea? Tot base l a pus si pe Mark J, american cu job la firma de lobby, termen ilegal in tara noastra, pentru ca si a adus contributia in apararea lui El Base la referendum...nah, masa aia verde trebuia vopsita de cineva (multumim rromilor si ungurienilor pe aceasta cale...).
Sfatul meu, nu mai faceti fonduri mamut sau soricel pentru ca vine un dinozaur sau motanul incaltat si mananca mamutul de parca nici n a fost. La noi se fura si cand nu sunt bani, dar daca mai afceti si o oala cu bani ca "centura lui Base", se fura cum a fost furata si aia...dati-o naibii si lasati vrajelile cu fonduri.
Imediat pretul la km de autostrada ar pica sub cel din Croatia sau Albania. Asta nimeni nu doreste ?!
Investitii se pot face peste tot si in orice domeniu.
Buna oara in sistemul national de management inteligent la apei; incluzand aici si Canalaul Siret-Baragan..
Ati auzit vreo vorbulita de la Ciolos, asupra acestui subiect .
Mai nou e preocupat de adminsitratie, salarii unitare si speciale, cartele preplay, videoclipul Taxi, si multe alte sedinte informale
Se practica in occident , clasic....