Polish Enterprise Fund VII, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a semnat un acord de cumparare a 100% din actiunile retailerului de jocuri si jucarii Noriel Group, anunta compania intr-un comunicat de presa. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.

Vanzatorii sunt familia Constantinescu, antreprenorii fondatori ai Noriel, si Balkan Accession Fund, un fond de private equity administrat de Axxess Capital. Conform acordului, EI va furniza si fonduri aditionale de 2 milioane EUR pentru sprijinirea dezvoltarii retelei, se precizeaza in comunicat.

Noriel este liderul pietei de retail de jucarii din Romania, dispunand de o retea de 47 magazine in 27 orase si cu o puternica platforma online. Compania a fost fondata in 1995 de familia Constantinescu ca importator si distribuitor de jucarii si de jocuri. In 1999, compania a creat "Toys and Games", propria divizie de productie de jocuri de carton si puzzle-uri.

Noriel si-a continuat dezvoltarea prin intrarea in retail in 2010, cu sprijinul investitorului financiar Balkan Accession Fund, creand o retea de magazine specializate in vanzarea jocurilor si a jucariilor. Noriel a devenit curand cel mai important canal de distributie din Romania pentru brandurile proprii dar si pentru multe branduri internationale. In 2015, vanzarile Noriel au crescut cu 26% fata de anul precedent, ajungand la aproximativ 30 milioane EUR, se arata in documentul citat.

Enterprise Investors se prezinta drept una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est. Activa din 1990, firma a strans opt fonduri cu un capital total ce depaseste 2 miliarde EUR. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde EUR in 136 de companii intr-o gama larga de sectoare si au vandut 111 companii realizand incasari brute de 2,3 miliarde EUR.

In Romania, Enterprise Investors are o prezenta constanta din anul 2000. Capitalul investit in companii romanesti este de aproximativ 200 milioane EUR, inclusiv aceasta tranzactie. Consultantii Enterprise Investors in aceasta tranzactie au fost PwC Romania si RTPR Allen & Overy.

"Performanta atinsa de Noriel de-a lungul anilor este impresionanta, iar Enterprise Investors poate continua acest trend ascendent creand, in acelasi timp, noi oportunitati pentru Noriel in anii care vin", a spus Jacek Wozniak, Partener la Enterprise Investors, care este responsabil de aceasta investitie. "Telul nostru este sa facem din fiecare vizita la Noriel o experienta memorabila pentru copii si familiile lor."

Comentand tranzactia si planurile de viitor, Serban Roman, Country Director la Enterprise Investors, a spus: "Dupa finalizarea tranzactiei intentionam sa repetam experienta de succes de la Profi. Vom intari echipa de management cu experti in domeniu si vom sprijini dezvoltarea retelei de magazine Noriel in tara astfel incat sa dublam numarul de magazine in urmatorii ani".