Ministerul Economiei a preluat jumatate din activitatea Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, care pana acum se afla in subordinea SGG, cealalta jumatate fiind luata de Ministerul Finantelor, potrivit unei Ordonante de Urgenta publicate joi in Monitorul Oficial. Mai exact, Ministerul Economei a luat partea privind investitiile straine, iar Ministerul Finantelor cea privind parteneriatele public-private. Insa nu este un simplu transfer de personal dintr-un loc in altul. Cele cateva zeci de persoane de la fostul departament vin si cu salarii mult mai mari, motiv pentru care toate veniturile din Ministerul Economiei vor fi majorate, fiind facute derogari de la legislatia in vigoare. Vezi cum vor creste salariile functionarilor din Ministerul Economiei.

Costin BorcFoto: AGERPRES

Pentru a putea sa creasca salariile functionarilor, s-a facut derogare de la prevederile OUG 57/2015 privind salarizarea bugetarilor, potrivit carora salariile bugetarilor sunt inghetate la nivelul lunii decembrie 2015. Practic, in cazul Ministerului Economiei nu se va aplica prevederea art.1 din OUG 57/2015, care arata ca "In anul 2016, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2015".

Astfel, prin derogare, "salariile de baza pentru aparatul propriu al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri se stabilesc la nivelul de 70% din nivelul de salarizare de baza aferent functiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului, incepand cu data de 1 mai 2016", se precizeaza in OUG 11/2016 publicata joi in Monitorul Oficial.

UPDATE Potrivit in informatiilor HotNews.ro, in urma majorarii veniturilor pana la 70% din nivelor celor de la SGG, salariile functionarilor din Ministerul Economiei vor creste in medie cu 40%." Cresterile au fost in medie cu 40%, trecand de la un nivel aproximativ de 50% din salariile SGG. Aceste cresteri nu au fost aplicate unitar, corespondenta fiind facuta functie cu functie. Astfel, s-au redus inegalitatile salariale la nivel de minister", potrivit Ministerul Economiei. Acesta mai sustine ca in ciuda acestor cresteri, fondul de salarii va fi mentinut pentru ca ar urma sa fie redus numarul de posturi vacante cu 30% printr-o hotarare de Guvern, care trebuie elaborata intr-o luna.

Ministrul economiei Costin Borc ar motiva aceasta miscare prin faptul ca salariile functionarilor sunt mici, ceea ce e adevarat, cam 2.000 lei brut lunar in medie. Vezi aici salariile la nivelul lunii martie 2016. Insa si in alte ministere sunt venituri la fel de mici, iar acestea nu au posibilitatea de a prelua cate un departament dupa care sa alinieze salariile. Un caz este cel al Ministerului Energiei, institutie desprinsa din Ministerul Economiei, in urma cu doi ani. Sa reamintim ca multi dintre functionari isi rotunjesc veniturile din indemnizatii de membri in Consiliile de Administratie sau tot felul de comisii ale companiilor cu capital de stat.