Guvernul a modificat, in sedinta de miercuri, schema de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie. In urma acestei modificari legislative, bugetul anual maxim al schemei a fost majorat cu aproape 50%, de la 100 milioane euro la 145 milioane euro, datorita interesului deosebit manifestat de mediul de afaceri pentru realizarea unor investitii de mare anvergura, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, se modifica mecanismul de depunere a cererilor de acord pentru finantare din sesiune continua in sesiuni distincte de 30 de zile lucratoare, selectarea beneficiarilor realizandu-se pe baza unui punctaj stabilit in urma unor criterii de calcul, asigurandu-se astfel tuturor intreprinderilor un tratament egal la depunerea cererilor de acord pentru finantare, precum si o eficientizare a procesului de evaluare a beneficiarilor.

Hotararea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat prevede sprijinirea tuturor intreprinderilor care realizeaza o investitie initiala de minimum 44 milioane lei, fara TVA. Ajutorul de stat se acorda sub forma de sume nerambursabile, in raport de cheltuielile eligibile si in limita intensitatii maxim admisibile (intensitatea maxima este stabilita printr-un regulament sau o decizie a Comisiei Europene, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor din regiunea respectiva). Ajutorul de stat se plateste dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile de finantare.

Schema de ajutor de stat este valabila pana la data de 31 decembrie 2020, iar furnizor de ajutor de stat este Ministerul Finantelor Publice.

Schema de ajutor de stat este exceptata de la obligatia notificarii in vederea obtinerii Deciziei de aprobare din partea Comisiei Europene. Totusi, Comisia Europeana trebuie informata in termen de 20 de zile lucratoare de la data aprobarii hotararii de modificare.

Proiectul de modificare este rezultatul unor consultari derulate cu reprezentantii mediului de afaceri si vizeaza simplificarea, flexibilizarea si debirocratizarea procedurilor in scopul eficientizarii mecanismului de derulare a schemei de ajutor de stat.