Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea tarifelor pentru roviniete, in cazul transportului de marfa, in scopul transpunerii in legislatia nationala a unor prevederi europene. Prin transpunerea acestor prevederi, vor fi recalculate intermediare de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare de 3,5 tone. In urma recalcularii, vor fi majorate semnificativ o serie de tarife, insa vor exista si reduceri. Tarifele pentru celelalte categorii de vehicule, cele de transport persoane si pentru transport marfa cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone, raman la nivelul aplicat in prezent.

Potrivit Guvernului, un aspect important vizat de transpunere consta in stabilirea unor proportii intre nivelul anual si cel intermediar al tarifului de utilizare (rovinietei) cu valabilitate de o zi, sapte zile si 30 zile. Prin modificarea tarifelor existente in conformitate cu prevederile Directivei 2011/76/UE, se vor aplica urmatoarele proportii: tariful lunar va reprezenta maximum 10% din tariful anual, tariful saptamanal va fi maximum 5% din tariful anual si tariful zilnic va avea valoarea de 11 de euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern in conditiile in care Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei pentru neindeplinirea obligatiilor de stat membru, anume de transpunere in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2011/76/UE pana la 16 octombrie 2013.

  • Noile tarife

Avand in vedere ca modificarea tarifelor nu se aplica si la vehiculele de transport persoane, vor aparea in aceasta situatie doua noi categorii de vehicule, H si G, care reprezinta vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si, respectiv, vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto). Aceste tipuri de vehicule sunt cuprinse, in prezent, in categoriile C si, respectiv D. Pentru prima categorie se vor percepe tarife cuprinse intre 4 euro (rovinieta valabila o zi) si 320 de euro (valabilitate un an), in timp ce pentru vehiculele cuprinse in categoria H preturile rovinietei variaza intre 7 euro (valabilitate o zi) si 560 de euro (pentru 12 luni).

Astfel, tariful rovinietei pentru o zi in cazul vehiculelor de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone si mai mica sau egala cu 7,5 tone ar urma sa se majoreze la 11 euro, comparativ cu 4 euro cat este in prezent. De asemenea, pretul pentru o saptamana se va situa la 27 de euro (fata de 20 de euro), iar pentru 30 de zile la 55 de euro (de la 52 de euro). In ceea ce priveste tariful perceput pentru o rovinieta valabila un an, acesta va fi de 550 de euro, fata de 320 de euro, in prezent, in cazul vehiculelor de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone si mai mica sau egala cu 7,5 tone.

Tarifele pentru roviniete se modifica, in functie de valabilitate, si pentru categoriile D (vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 7,5 tone si mai mica decat 12 tone) si E (vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone, cu maximum 3 axe, inclusiv).

Pentru vehiculele de transport de marfa cu MTMA intre 7,5 si 12 tone, exceptand rovinieta pentru o zi - care va fi de 11 euro in loc de 7 - si cea pentru 12 luni - care va fi de 635 de euro in loc de 560 -, tarifele vor scadea, dupa cum urmeaza: pentru sapte zile: 31 de euro (fata de 35, cat este in prezent); pentru 30 de zile: 63 de euro (fata de 91); pentru 90 de zile: 180 de euro (fata de 210).

Referitor la vehiculele de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone (cu maximum trei axe), rovinieta pentru o zi va fi de 11 euro in loc de 9 euro, pentru sapte zile: 36 de euro (fata de 45, cat este acum); pentru 30 de zile: 72 de euro (fata de 117); pentru 90 de zile: 205 euro (fata de 270); pentru 12 luni, tariful va fi in continuare de 720 de euro.

In schimb, pentru vehiculele de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), incadrate in categoria F, pretul rovinietei se mentine atat la valabilitatea pentru o zi (11 euro), cat si la valabilitatea pentru un an (1.210 euro). In privinta celorlalte tipuri de perioade, tarifele scad fata de cat sunt in prezent, iar cea pentru 30 sau 90 de zile va costa mai putin (121 de euro, fata de 143, respectiv 350 de euro, fata de 374).

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, noile tarife urmand sa intre in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, iar tarifele de utilizare achitate anterior intrarii in vigoare a noii grile de tarifare isi mentin valabilitatea.

Proiectul de lege aprobat de Guvern modifica si completeaza Ordonanta 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, in scopul transpunerii in legislatia nationala a unor prevederi din Directiva europeana de aplicare a taxelor la vehicule grele de transport marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri.