Fostul numar unu mondial al telefoanelor mobile Nokia a anuntat miercuri ca va reveni pe piata aparatelor smartphone si a tabletelor, scrie AFP.

Grupul finlandez, acum specializat in echipamente si servicii pentru operatorii telecom, nu isi asuma niciun risc financiar in aceasta aventura. Doar pune la dispozitie drepturile asupra marcii sale si a brevetelor unei societati finlandeze nou create, HMD Global.

Nokia "nu va face investitii financiare si nu va detine actiuni in HMD", a precizat grupul. Numele investitorilor aflati in spatele HMD nu a fost facut public.

Nokia este in prezent o marca a telefoanelor mobile 2G, cum este Nokia 215 lansat in ianuarie 2015, conceput ca un smartphone cu pret foarte scazut.

Ultimul produs varf de gama a fost tableta N1, privita cu curiozitate de specialisti intr-o piata in care a trecut insa practic neobservata de consumatori.

Microsoft a anuntat intr-un comunicat separat ca vinde pentru 350 milioane de dolari aceasta activitate de telefonie catre HMD Global si Foxconn (grupul Hon Hai).

Gigantul american va continua sa produca aparate smartphone comercializate sub marca Lumia.

Nokia a fost numarul unu mondial pe piata telefoanelor mobile timp de 14 ani, pana in 2012. Dar grupul finlandez a pierdut piata in momentul aparitiei aparatelor tip smartphone, in conditiile in care iPhone-ul lansat de Apple a cunoscut un succes fulminant.