De ce companiile europene considera ca este tot mai greu sa faci afaceri in China
Un raport al Camerei de Comert a UE in China arata ca mereu companiile chineze sunt avantajate si, in consecinta, reprezentantii companiilor europene ce activeaza in China se simt tot mai putin bineveniti, pesimismul atingand cote record.
Managerii mai multor companii europene care activeaza in China spun ca exista o mare problema a supraproductiei si autoritatile chineze s-au miscat prea lent in procesul de inchidere a fabricilor care produc mult mai mult decat cere piata. Supraproductia industriala reprezinta o foarte mare problema ce afecteaza pretul produselor pe piata mondiala si impiedica libera concurenta.
Directorul executiv al Scania China, Mats Harborn, spune ca industria mijloacelor de transport este un exemplu edificator pentru problemele din China. Constructorii locali nu respecta multe reguli si nici nu sunt foarte atenti la normele de siguranta. Companiile chineze produc extrem de mult, desi au cerere mai mica si concluzia este ca nu exista reguli care sa fie respectate de toata lumea.
Europenii se mai plang de politicile restrictive din domeniul internetului, de ritmul lent al reformei si mai ales de faptul ca drepturile de proprietate intelectuala nu sunt respectate, desi China vrea sa se prezinte ca fiind o forta la capitolul inovare.
Multe companii sunt extrem de ingrijorate de transferul involuntar de tehnologie catre companiile chineze, spune Michael Clauss, ambasadorul Germaniei in China. Studiul Camerei de Comert a UE arata ca intr-un singur an a scazut cu 13 puncte procentuale numarul companiilor dispuse sa investeasca in cercetare-dezvoltare in China, semn clar ca le este teama.
China ramane insa o piata uriasa si pentru multe companii din Europa reprezinta piata principala unde reusesc sa obtina profit, chiar si in contextul atator obstacole.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS