​Niciodata companiile chineze nu au fost mai active la "shopping" in Europa, avand ca tinta companii de tehnologie si facand oferte de multe miliarde de euro. Chinezii cumpara mai ales companii europene de tehnologie care se afla in declin si care, dupa achizitie vor avea acces la piata chineza si vor avea mai multe fonduri pentru investitii. Insa tot mai multe voci din Europa, in special din Germania, cer noi reguli care sa impiedice o parte dintre preluari si se tem de desfiintarea locurilor de munca in Europa din cauza intrarii companiilor chineze.

-Foto: Kuka

Chinezii au declansat o ofensiva economica in Europa si cifrele o dovedesc. In intreg anul trecut chinezii au facut oferte pentru 24 de companii germane, in timp ce in cinci luni din acest an grupurile chineze su ofertat 25 de companii germane.

In Europa, chinezii cheltuisera pe achizitii de 30 de ori mai multi in primul trimestru din 2016, fata de primele trei luni din 2010. In afara de Germania, tarile in care asiaticii sunt cel mai prezenti au fost Franta, Marea Britanie, Elvetia, Spania, Italia, Cehia si Belgia.

Lenovo, Huawei si ZTE sunt cele mai cunoscute companii chineze in Europa, iar producatorul auto Volvo este si el detinut de chinezi de cativa ani. Mai nou, chinezii investesc in energie, petrochimie si robotica, acest din urma domeniu starnind controverse din cauza unei companii germane pe care un grup chinez vrea sa o achizitioneze contra a 4,4 miliarde euro.

Mai exact, grupul chinez Midea ar vrea sa cumpere compania germana de robotica Kuka, cea care, printre altele, produce si robotii folositi la asamblarea avioanelor de vanatoare Eurofighter.

Midea s-a aratat foarte interesata de Kuka si sefii grupului chinez spun ca au doar interese economice, iar autoritatile de la Beijing nu au niciun amestec in planurile de afaceri.

Unii actionari s-au aratat public in favoarea tranzactiei, spunand ca ar creste extrem de puternic vanzarile Kuka in China, in timp ce altii au spus ca tehnologia produsa de grupul german tine de securitatea nationala si nu ar trebui sub nicio forma instrainata.

Mai radical a fost ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel care cere sa existe un climat international caracterizat prin sanse egale cand e vorba de comertul cu companiile chineze. El spune ca Germania este o piata mult prea deschisa in care companiile straine pot face extrem de usor achizitii. Riscul tine de "sacrificarea" tehnologiei germane si a locurilor de munca pe "altarul" conceptului de piata deschisa. El a mai spus ca in China companiile germane si europene in general patrund foarte greu, astfel ca nu se poate vorbi de un climat economic unde exista sanse egale.

Gabriel spune ca nu se pune problema initierii unei "legi Kuka" menita sa impiedice acest tip de preluari, insa el a lansat o idee pe care mediul de afaceri NU a primit-o cu entuziasm: companii mari europene sa faca o oferta rivala pentru Kuka, astfel incat tranzactia cu grupul chinez sa aiba un concurent viabil.

Teama la nivel european este ca o serie de conglomerate chineze detinute de stat vor face achizitii in Europa de Vest si tehnologia va fi transferata in China. Aceste mari grupuri chineze au datorii mari si nu se stie ce se va intampla dupa preluare, un scenariu negru referindu-se la cocnedieri masive in Europa. Sustinatorii restrictiilor spun ca marile grupuri chineze isi elimina rivalii din piata si tehnologii importante pentru siguranta nationala din tarile europene ajung usor la Beijing.

In plus, modelul chinezesc este diferit de cel japonez. Cand marile grupuri japoneze au pornit ofensiva internationala au ales sa deschida fabrici in multe tari europene. Chinezii au o tactica diferita: vor sa cumpere companii de inalta tehnologie, dar nu pentru a produce in Europa, ci in China.

Surse: Wall Street Journal, Financial Times, Bloomberg, Reuters

Criticii spun ca germanii sunt naivi sa cedeze asa usor in fata ofertelor chinezilor, insa alti analisti spun ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca grupurile chineze vor fi prezente tot mai mult.

Pentru unele companii ,refuzul unei oferte interesante din China ar putea fi extrem de grav, mai ales ca grupurile chineze s-au orientat catre companii europene ale caror vanzari au scazut, companii care, in general, sunt in cautarea unui investitor si China vine cu banii.

Este clar ca unele reguli se vor schimba la nivelul UE, insa ofensiva chinezilor nu poate fi stopata.