Producatorul francez de ciment Lafarge a incercat, in 2013 si 2014, sa isi puna in functiune "indiferent de cost" uzina sa din Siria, cu pretul unor intelegeri cu gruparile armate din regiune, printre care si organizatia jihadista Stat Islamic, scrie marti cotidianul francez Le Monde, citat de AFP.

In discutie este uzina din Jalabiya situata la 150 kilometri nord-est de Alep, cumparata de Lafarge in 2007 si pusa in functiune in 2011.

"Pana in 2013, productia se mentine, in ciuda instabilitatii in crestere in regiune, din cauza razboiului civil care a inceput in 2011", arata cotidianul.

Dar "incepand cu primavara lui 2013", Stat Islamic "preia progresiv controlul localitatilor si a drumurilor din jurul uzinei Lafarge", potrivit sursei citate.

"Mailuri trimise de conducerea Lafarge in Siria, publicate in parte de site-ul sirian apropiat de opozitie Zaman Al-Wasl si pe care Le Monde le-a putut consulta, arata aranjamentele Lafarge cu grupari jihadiste pentru a putea continua productia pana la 19 septembrie 2014, data la care SI cucereste uzina si Lafarge anunta oprirea oricarei activitati", arata Le Monde.

Lafarge, care incerca sa obtina garantarea accesului muncitorilor si produselor la uzina, apeleaza un anume Ahmad Jaloudi "pentru a obtine autorizatii de la SI pentru a lasa muncitorii sa treaca de checkpoints".

Schimburile de mesaje "permit sa se concluzioneze ca de aceste eforturi era la curent conducerea Lafarge din Paris", sublinieaza Le Monde.

O alta dovada prezentata de cotidian: "un permis de trecere care poarta stampila SI si este vizat de directorul de finante al wilaya" (regiunea) Alep, datat 11 septembrie 2014, si care a proba acordul SI pentru a permite libera circulatie a materialelor.

Pentru a putea produce cimentul, Lafarge foloseste de asemenea "intermediari si comercianti care comercializeaza petrol rafinat de SI, in schimbul platii unei licente si taxe", spune ziarul francez.

Lafarge, care a fuzionat in 2015 cu elvetienii de la Holcim pentru a deveni un gigant al materialelor de constructie, nu a comentat informatia.