Un raport realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in urma proiectului "Analiza impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti", cuprinde 152 de recomandari pentru imbunatatirea cadrului de reglementare in trei sectoare: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de marfuri (terestru si naval) si constructiile (in principal, materiale de constructii si proiectarea pe baze concurentiale a licitatiilor aferente lucrarilor de constructii civile). Implementare acestor recomandari in cele trei sectoare ar aduce beneficii pentru consumatori si economie de circa 434 milioane de euro anual, adica 0,27% din PIB, informeaza Consiliul Concurentei.

"Guvernul a inclus implementarea recomandarilor propuse de OCDE in Programul National de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora sa se resimta cat mai repede la nivelul economiei romanesti. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie sa fie modificate pana la sfarsitul anului, pentru a creste concurenta in toate cele trei sectoare", a declarat Bogdan Chiritoiu, potrivit comunicatului Consiliului Concurentei.

Raportul OCDE prevede ca, in domeniul achizitiilor publice, elaborarea de instructiuni va contribui la cresterea numarului de participanti la licitatii, ceea ce va avea ca efect scaderea preturilor de achizitie si la economii anuale in sectorul constructiilor estimate la aproximativ 418 milioane/an. De asemenea, expertii OCDE recomanda eliminarea pretului maxim la nisip si pietris, ceea ce va conduce la cresterea concurentei intre furnizori.

Asigurarea transparentei si crearea unui sistem de plati pentru taxele locale pentru drumuri va reduce semnificativ povara administrativa pentru soferii de camioane si va preveni probleme de coruptie. De asemenea, modificarea cerintelor pentru obtinerea copiei dupa licenta pentru transport pentru companiile de transport rutier va reduce povara administrativa pentru companiile romanesti de transport rutier de marfa. Beneficiile estimate de pe urma implementari acestei recomandari a OCDE va aduce un venit de aproximativ 7,1 milioane euro pe an.

Introducerea "concurentei pe piata" in cazul serviciilor portuare, in special in ce priveste remorcajul navelor in port si pilotarea navelor, precum si introducerea de proceduri pentru licitatii pentru acestea vor duce la cresterea concurentei in acest domeniu. Prin implementarea acestor recomandari, OCDE estimeaza ca se vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an.

Raportul OCDE recomanda ca toate taxele stabilite de autoritatile portuare sa fie monitorizate si aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare si la o utilizare mai eficienta a portului Constanta si a altor porturi din Romania.

In ceea ce priveste procesarea produselor agro-alimentare, expertii OCDE recomanda eliminarea barierei create de necesitatea unui spatiu de minim 10 metri patrati in magazine pentru vanzarea painii. Aceasta va permite proprietarilor de magazine mici sa vanda paine si sa aiba noi oportunitati de afaceri.

"Acest proiect reprezinta o continuare a angajamentelor asumate de Romania, in calitate de tara asociata la Comitetul de Concurenta OCDE si sper ca acest exercitiu de succes sa continue si in alte domenii ale economiei nationale, avand in vedere ca ne dorim sa ajungem la un sistem legislativ orientat deopotriva spre eficienta economica si promovarea interesului public general", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Raportul final al OCDE privind "Analiza impactului reglementarilor in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti" cuprinde 152 de recomandari in cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.

Proiectul a demarat la inceputul anului 2015, fiind o colaborare intre Consiliul Concurentei, Guvernul Romaniei si OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate in urma consultarilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.