Grupul britanic Vodafone a avertizat ca si-ar putea muta sediul central din Marea Britanie, in functie de rezultatul negocierilor privind iesirea din Uniunea Europeana. Gigantul in domeniul telecomunicatiilor afirma intr-o declaratie transmisa prin e-mail ca a fost important sa-si pastreze accesul la libera "circulatie a persoanelor, a capitalurilor si a bunurilor" in UE.

Era prea devreme "sa tragem concluzii ferme cu privire la localizarea pe termen lung pentru sediul nostru central", scrie in declaratia citata de BBCNews. Dar, Vodafone a spus ca "va lua orice decizii sunt adecvate". Saptamana trecuta, directorul executiv al companiei, Vittorio Colao, a declarat pentru BBC - inaintea votului referendumului - ca Marea Britanie risca excluderea din planurile pietei unice in domeniul serviciilor digitale, in cazul in care a paraseste UE.

Vodafone mai spune in e-mailul trimis mai multor organizatii media ca apartenenta la UE, inclusiv libera circulatie a persoanelor, a contribuit la obtinerea profitului sau.

Firma numara 13.000 de angajati in Marea Britanie, a doua mare piata europeana a grupului, generand anul trecut 16% din venituri, dupa Germania care a generat 19% din venituri. Grupul britanic Vodafone, cu sediul in Londra, furnizeaza retele si servicii de comunicatii mobile in 26 de tari, potrivit raportului anual publicat pe site-ul propriu.

In 17 din aceste tari furnizeaza si servicii fixe de comunicatii.

Separat, in alte 57 de piete este prezenta prin acorduri comerciale cu alti operatori mobili. Grupul are peste 462 milioane de utilizatori, din care 43% sunt utilizatori activi de date, precum si 13 milioane de utilizatori de comunicatii fixe, din care 9,5 milioane sunt utilizatori de servicii TV.