Un american a dat in judecata firma Apple, pe care o acuza ca i-a furat ideea iPhone-ului, datand din 1992. Thomas Ross din Florida a intentat procesul luni, prezentand drept proba planurile depuse in 1992, cu 15 ani inainte de lansarea primului model de iPhone, in 2007, la Oficiul american de Brevete si Marci (U.S. Patent and Trademark Office), relateaza miercuri 20minutes.ch, citat de Agerpres.

Desenele prezinta un "dispozitiv de citire electronica" al carui scop este "oferirea unei alternative la textele imprimate pe hartie, ca reviste, carti, manuscrise", scrie inventatorul in cererea sa de brevetare. Intr-unul din aceste planuri apare un aparat dreptunghiular cu colturi rotunjite, cu un ecran pe cea mai mare parte a fetei, care poate avea asemanari cu un iPhone. Depuse in noiembrie 1992, planurile au fost declarate abandonate in aprilie 1995, dupa ce inventatorul nu a achitat cheltuielile necesare inregistrarii. Thomas S. Ross a intentat o actiune si impotriva Oficiului american de Brevete si Marci, care a refuzat sa ii recunoasca inventia la 11 iulie 2007, cu 12 zile dupa prezentarea primului iPhone de catre Steve Jobs.

Reclamantul sustine ca a suferit "un prejudiciu considerabil si ireparabil, care nu poate fi platit in intregime si nu se masoara in bani". Totusi, el cere ca despagubire 10 miliarde de dolari de la Apple, precum si un procent de 1,5% din viitoarele vanzari mondiale de aparate care ii incalca brevetul, incheie 20minutes.ch.