Comisia Europeana a propus miercuri impunerea graduala de sanctiuni pentru producatorii de autovehicule care nu se aliniaza noilor propunerile legislative pentru reducerea nivelului mediu al emisiilor de dioxid de carbon produse de autoturismele noi, la 120 de grame pe kilometru pana in anul 2012, potrivit AFP. Sancţiunile se vor plasa, in primul an, la 20 de euro pentru fiecare gram suplimentar de emisii de dioxid de carbon la un kilometru, urcand treptat pana 95 de euro in 2015.

"Propunerea legislativa este sustinuta de sanctiuni. Aceasta va trimite intregii lumi un semnal puternic asupra determinarii Uniunii Europene de a lua masuri indraznete asupra schimbarii climatice", a declarat Stavros Dimas, comisarul europpean pentru mediu, citat de Reuters.

"Aceasta propunere demonstreaza ca Uniunea Europeana s-a angajat sa devina lider mondial in procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si de dezvoltare a unei economii slab poluante", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele CE. "In acelasi timp, ne-am angajat sa promovam competitivitatea industriei comunitare si calitatile de lider mondial la nivel tehnologic ale acesteia", a mai precizat Barroso.

Producatorii de automobile au denuntat acest plan al Uniunii Europene, care va obliga producatorii de masini mari si puternice sa investeasca mai mult decat producatorii de masini mici in noi tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Conform legislatiei propuse, producatorii vor putea forma aliante pentru a putea suporta noile limite privind emisiile de dioxid de carbon. De asemenea, constructorilor nu li se va impune sa reduca emisiile fiecarei masini noi la limita stabilita, insa valoarea medie a noxelor tuturor modelelor va trebui sa se incadreze in noile limite.

Propunerea Comisiei Europene trebuie sa obtina aprobarea Parlamentului European is a celor 27 de state membre inainte de a intra in vigoare.