DOCUMENT: Proiectul "Romania competitiva" - Pana in 2020, puterea de cumparare standard ar putea ajunge la un echivalent de aproximativ 70% din media UE

de CP     HotNews.ro
Marţi, 5 iulie 2016, 15:53 Economie | Companii


Stimularea unei cresteri economice de la 3% la 5% ar putea putea duce Romania la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la puterea de cumparare standard la un echivalent de aproximativ 70% din media UE in anul 2020, luand in calcul un nivel de crestere de 2% anual la nivelul Uniunii Europene, se arata in documentul "Romania competitiva- un proiect pentru o crestere economica sustenabila", lansat marti in dezbatere publica de Guvernul Ciolos. Proiectul propune aplicarea unor masuri, care ar presupune un efort bugetar cumulat pe o perioada de cinci ani de circa 16,9 miliarde euro (circa 10,5% din PIB pentru o perioada de 5 ani).
 • Nota: Documentul a fost prezentat in cadrul unei dezbateri publice organizate de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis si cu sprijinul Academiei Romane si al Bancii Nationale a Romaniei. Au participat presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, vicepremierul Costin Borc si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Potrivit documentului, trebuie urmarita o mai buna valorificare a factorilor care intra in componenta PIB-ului potential (capital, forta de munca, productivitate), pentru stimularea unei cresteri economice de la 3% la 5% anual.

"Romania este astazi o economie stabila care are sansa sa se transforme intr-o tara de linia intai in randul comunitatii europene printr-un nou proiect economic care sa canalizeze toate energiile factorilor de decizie catre o dezvoltare economica sustenabila", se precizeaza in document.

Ariile prioritare identificate sustin realizarea obiectivului central de crestere economica si sunt orientate spre stimularea productivitatii (agricultura sau sectoarele creative), a  capitalului (investitiile straine si exporturile, fondurile europene, piata de capital) si a altor elemente care creeaza conditiile pentru dezvoltarea productiei autohtone si au impact direct asupra fortei de munca si calitatii vietii (educatia, sanatatea, infrastructura, debirocratizarea etc).

Viziunea este concretizata in 16 domenii, care la randul lor cuprind 41 de prioritati, respectiv 90 de masuri cu un orizont de realizare pana in 2020 care adreseaza provocarile curente pentru cei trei factori mentionati, precum scaderea natalitatii sau migratia (in cazul fortei de munca), sau reducerea substantiala a investitiilor straine post-criza (in cazul capitalului).

In document se precizeaza ca o crestere sanatoasa nu se mai poate face prin politici monetare, fiscale sau salariale care incurajeaza consumul, ci doar prin stimularea productiei oriunde in Romania.

Performantele economice depind nemijlocit de calitatea institutiilor, adica a regulilor conform carora intreprinzatorii isi desfasoara activitatea. De aceea trebuie facuta o prioritate constanta din imbunatatirea calitatii institutionale a mediului de afaceri. Nu doar marimea impozitelor conteaza, ci si povara birocratiei, domnia legii, timpul si costurile cu obtinerea de avize si autorizatii. Politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de solutii structurale, care sa aduca transparenta, predictibilitate si competitivitate. Un mediu de afaceri prietenos, favorabil investitiilor, este cheia progresului si dezvoltarii durabile a Romaniei, se mai arata in document.
 • Factori care intra in componenta PIB-ului potential
Educatia. Unul dintre cele mai importante obiective este chiar reducerea distantei dintre cerere si oferta prin crearea cadrului legislativ si normativ optim pentru invatamantul profesional dual.

Sanatatea.  Este esentiala pentru productivitatea economica, de aceea masurile din prezentul document tintesc imbunatatirea actului medical, preventia si adresarea bolilor cu rata de mortalitate cea mai des intalnita si reducerea mortalitatii infantile.

Natalitatea.  Masurile luate in vedere isi propun imbunatatirea serviciilor publice destinate cresterii copilului si stimularea angajatorilor in vederea infiintarii de gradinite si crese pentru copiii salariatilor.

Diaspora. Masurile au in vedere programe care vizeaza promovarea migratiei de intoarcere, canalizarea remiterilor de bani catre economisire si realizarea de investitii si flexibilizarea procesului de admisie pentru cetatenii din state terte in vederea atragerii de personal inalt calificat, in special pentru domeniile de activitate in care Romania duce lipsa de forta de munca.

Agricultura.  Masurile pentru stimularea agriculturii prevad dezvoltarea sistemului de irigatii, cresterea structurilor asociative in randul fermierilor si revigorarea invatamantului agricol. In acelasi timp, trebuie stimulate sectoarele de nisa precum agricultura ecologica, unde Romania are un bun potential de avantaj competitiv intr-o ramura ce intregistreaza o crestere rapida la nivel international.

Tehnologia informatiei si industriile creative.  Obiectivele pentru aceste sectoare sunt definirea cadrului de functionare si stimularea cresterii prin calificarea fortei umane si adaptarea sistemului educational la cerintele pietei si un cadru fiscal favorabil dezvoltarii.

Energia.  Masurile structurale cuprinse in prezenta propunere se refera doar la cresterea eficientei energetice si minimizarea pierderilor, urmand ca obiectivele specifice de dezvoltare ale sectorului sa se regaseasca in Strategia Energetica Nationala. Obiectivele energetice trebuie sa includa si cresterea productiei de energie din resurse regenerabile care asigura atat o mai buna independenta si securitate energetica, cat si o contributie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, si, implicit, la combaterea schimbarilor climatice.

Fondurile europene.  Prioritatile sunt cresterea capacitatii institutionale de elaborare a politicilor publice, dialogul si colaborarea interministeriala pentru corelarea politicilor si obiectivelor si simplificarea procedurilor de depunere si implementare a proiectelor finantate.

Piata de capital.  Masurile pentru dezvoltarea pietei de capital vizeaza simplificarea procedurilor de inregistrare fiscala pentru investitorii straini, cresterea gradului de constientizare pentru companiile cu capital romanesc a beneficiilor adoptarii standardelor de guvernanta corporativa si accelerarea  privatizarilor intreprinderilor de stat.

Investitiile directe. Prioritatile vizate sunt simplificarea procedurilor de autorizare in diferite domenii, accelerarea eficientizarii acordarii ajutorului de stat si a criteriilor de alocare a acestuia si imbunatatirea relatiei dintre autoritatile publice si investitori.

Infrastructura de transport.  "Romania competitiva" propune prioritizarea sectoarelor critice si realizarea lor in afara cadrului existent. Niciun cetatean din Romania nu ar trebui sa fie la o distanta mai mare de 2 ore de o autostrada.

Cadastrul. Obiectivele in acest domeniu sunt scaderea perioadei necesare finalizarii unui contract de cadastru pentru o Unitate Administrativ Teritoriala, eficientizarea procesului de atribuire a acordurilor cadru, prin clarificarea sau simplificarea legislatiei achizitiilor, modificarea procedurii de selectie a UAT-urilor si cresterea capacitatii de verificare in paralel a mai multor UAT-uri, de la 2 in prezent la 4 care ar permite accelerarea finalizarii procesului de cadastru.

Cercetarea si dezvoltarea.
  Printre stimularea cercetarii si dezvoltarii, masurile prevad concentrarea si prioritizarea domeniilor si proiectelor CDI pentru finantare (focus pe ELI Valley Magurele), asigurarea stabilitatii si predictibilitatii precum si a unei finantari suficiente si crearea unui mediu stimulativ pentru initiativa mediului privat, inclusiv pentru comercializarea inovarii.

Debirocratizarea.
Masurile vizeaza debirocratizarea continua si rapida a tuturor institutiilor publice si reducerea costurilor totale impuse oamenilor de afaceri si IMM-urilor prin taxe administrative, precum cele pentru obtinerea unei autorizatii. Debirocratizarea este un proces extrem de complex care trebuie armonizat si cu reforma administratiei publice. Planul de reforme are la baza cateva principii fundamentale:  simplificarea, integrarea, transparentizarea si digitalizarea.

Achizitiile publice.  Masurile din prezentul document sunt extrase cu prioritate din Strategia Nationala in domeniul achizitiilor publice si isi propun imbunatatirea cadrului legislativ prin transpunerea Directivelor UE si solutionarea deficientelor din implementare cu scopul de a sprijini pregatirea si implementarea viitoarelor contracte de achizitii publice.

Accesibilitatea si interconectarea sunt doua principii care transced planul de reforme. Accesibilitatea se traduce nu doar in accesul la infrastructura (de transport, de utilitati, de comunicatii, de educatie, de sanatate, de mediu sau cultural), dar si in reducerea distantelor dintre stat si cetatean prin e-government si masuri digitale de administrare a afacerii sau platforme de continut pentru comunitatea IMM-urilor, oportunitati pentru diaspora etc.
(Inter)conectarea presupune simplificarea proceselor, incurajarea unei atitudinii colaborative, dar si marirea sanselor de schimburi economice interne si cu pietele externe.
 
"Acest document imbina caracterul aspirational (unde vrem sa ajunga Romania pe termen mediu) cu cel tehnic (care sunt masurile necesare pentru atingerea acestui scop). Efortul bugetar cumulat pe o perioada de cinci ani presupus de aplicarea tuturor masurilor prezentate a fost estimat la 16,9 miliarde euro (circa 10,5% din PIB pentru o perioada de 5 ani). Succesul proiectului 'Romania competitiva' presupune trecerea testului perenitatii ciclurilor electorale, astfel incat sa poata fi conturat consensul politic necesar pentru implementarea reformelor economice si institutionale ce vor fi fundamentate in cadrul procesului de consultare si dezbatere publica", se precizeaza in document.

Proiectul economic va fi in acord cu alte documente precum "Programul National de Reforma si Programul de Convergenta"; "Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani (2016-2035)", Strategia de Dezvoltare Durabila a Romaniei, strategiile sectoriale ale ministerelor si alte documente cu caracter strategic. Aspectele ce tin de dezvoltarea Romaniei competitive prin stimularea tranzitiei catre economia verde vor fi elaborate separat in "Carta Alba a Economiei Verzi in Romania",care va fi lansata in septembrie 2016.
 
 • Pentru mai multe amanunte, vezi documentul atasat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9998 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Infrastructura de transport. (Marţi, 5 iulie 2016, 16:16)

  Ed___ [utilizator]

  Fara bani nu se poate face nimic, de aceea economia este cruciala.

  Toata lumea lauda Norvegia, de parca acolo ar trai super oameni, dar inainte ca Norvegia sa dea de petrol, era tara (mult) mai saraca decat Suedia, Finlanda, Danemarca !!

  Astazi cu acesti bani, si ceva bun simt care il au oricum nu numai norvegienii ci in egala masura si suedezii, finlandezii, danezii... au reusit sa faca o infrastructura frumoasa, educatie, sanatate, etc


  Acum, ca economia sa functioneze bine, trebuie infrastructura pe cele 4 cai:

  - rutiera
  - ferata
  - aeriana
  - navigabila

  1) Pentru calea navigabila, Dumnezeu ne-a dat Marea Neagra si Dunarea, dar trebuie facute investitii in Portul Constanta (Marea Neagra) si Porturile Braila si Galati (Dunare) pentru a deveni UN AL DOILEA ROTTERDAM !

  2) pentru calea aeriana, Timisoara, Cluj, Sibiu , Brasov (in curs de), Iasi, Suceava, Constanta, Craoiva au aeroporturi
  Unele in curs de modernizare sau modernizate (vezi Suceava, Iasi)

  UNDE LIPSESTE? in zona Braila - Galati !

  Puneti in MPT si un aeroport in zona Braila - Galati !

  3) feroviar - industria sta si pe rutier dar mai ales pe feroviar si viteze mici inseamna ca investitorii nu vor veni sau se vor misca incet.

  Exista modernizat doar segmentul Bucuresti - Constanta. Pe cand Bucuresti - Craiova - Timisoara ? Pe cand Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Timisoara ? Pe cand Brasov - Cluj - Oradea ?

  4) rutier
  Ca trebuie terminata Timisoara - Sibiu - Pitesti asta este clar, dar ceea ce trebuie in plus la Oradea - Cluj - Sibiu / Brasov sunt autostrazile:

  Cluj - Iasi !
  Brasov - Ploiesti - Buzau - Braila - Galati !
  Bucuresti - Craiova - Timisoara !

  Fara aceste trei autostrazi, nu vom face decat sa dezvoltam o jumatate de Romanie si pe cealalta o condamnam la moarte !!
  • -4 (6 voturi)    
   nu pot sa nu observ (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:21)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   ca sintagma Braila-Galati apare in acest comentariu de trei ori mai mult decat ar fi normal.

   sper ca nu esti din Galati.
   • +1 (5 voturi)    
    da, poate sa afle lumea (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:03)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    ca "demnitarii" din Braila si "demnitarii" din Galati NU AU CONLUCRAT niciodata pentru dezvoltarea acestei zone desi TOTI (repet !) TOTI INVESTITORII in urma unor interviuri si-au dorit in aceasta zona un aeroport !

    Ei bine, acesti demnitari nu au facut decat sa isi dea la gioale, in stilul cel mai pur prostesc - romanesc si nu au facut nici-un proiect pentru aceasta zona !

    In loc sa creeze un proiect al unei mici "metropole" care sa aduca investitori si sa propuna proiecte de infrastructura s-au multumit cu o atutidine de sat care se cearta cu alt sat !

    acesti "demnitari" din Braila si egala masura Galati, la unison au dormit in papuci si nu au facut absolut nimic, lasand o zona cu un potential imens (Dunarea maritima, nu mai spun de Siret, Prut, granita cu Rep. Moldova si Ucraina) de izbeliste creand o degradare sociala mai abrupta decat Valea Jiului !

    Poate acest guvern va lua masurile necesare !
    Altfel o sa citim ca iar intre ultimele doua recensaminte populatia a scazut iar cu 25 % !!!
    (CEEA CE ESTE ENORM !)
  • 0 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:33)

   JohnnyDepp [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Imi place atitudinea pozitiva.

   Dar ma distreaza romanii carora le place sa compare portul Constanta cu Rotterdam. Pana sa ajunga ca Rotterdam, trebuie adusa la Constanta industrie petroliera serioasa, trebuie autostrazi care sa duca marfa, etc.

   Apoi, ca sa ajungem ca Rotterdam, prima data trebuie sa fim macar ca Antwerp, Hamburg, Zeebrugge, Marseille, Amsterdam, Bremerhaven, etc.
   • +2 (6 voturi)    
    FARA ATITUDINE nu vom reusi niciodata (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:59)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyDepp

    Constanta poate ajunge azi la 10% din Rotterdam, maine la 20%, poimaine la 30% ...

    cine stie, poate nu va ajunge niciodata la 100% poate va ramane pe la vreo 60% dar IMPORTANT este sa dorim sa dezvoltam pana cand pur si simplu ajugem la capacitatea maxima de dezvoltare !


    Dar nu se poate CU LIDERI precum Dan Nica - paralamentar de Galati care a fost si vice-premier si care NU A FACUT NIMIC, dar ABSOLUT NIMIC pentru Galati !

    Acum e plecat la Brussels si il doare undeva IN CONTINUARE de Galati care l-a propulsat acolo !

    Si ca el sunt ZECI si SUTE de parlamentari, ministri, secretari de stat (am avut o duzina!) originari din Galati si care NU AU FACUT NICI O CEAPA DEGERATA pentru acest oras - care se scufunda cu o viteza uluitoare !

    Ca sa va explic, este estimat ca 20% din apartamente sunt goale (pe langa cele lasate in chirie, de proprietari emigrati in spatiul U.E. si chiar SUA, Norvegia, etc) !

    Nu putem astepta un aeroport la Braila - Galati pentru a aduce investitori ACUM in aceasta zona, vreo 20 de ani cand in 20 de ani zona o sa fie complet moarta !

    Iar potentialul este enorm !

    Este inadmisibil ca guvernarea de la centru observand fenomenele umane grave - GENOCID ECONOMIC pratic - din anumite zone din Romania sa nu ia masuri de la centru (dat fiind ca cei de la oras / judet dorm in papuci de 20 de ani) !!!

    Daca tu stii ca exista o depopulare drastica intr-o zona a Romaniei (in timul RSR era definita A DOUA AGLOMERATIE URBANA din ROMANIA dupa Bucuresti !!) sa stai sa faci un Master plan de transport CARE SA NU INCLUDA UN AEROPORT la Braila - Galati !!!

    Totusi prima cursa interna de zbor comercial in Romania a fost intre Bucuresti si ... GALATI !


    Poate premierul Ciolos citeste aceste comentarii si poate se uita pe statistici si in sensul UMAN !

    Trebuie dezvoltate si zonele unde exista o MASA de POPULATIE mare si care nu au investitii pentru ca NU AU DELOC infrastructura !
   • +2 (2 voturi)    
    plus (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:30)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyDepp

    Trebuie eliminata mafia din administratia portului, port care este probabil cea mai mare poarta de contrabanda din estul Europei.
  • 0 (4 voturi)    
   "Romania competitiva" a guvernului Ciolos aduce (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:58)

   Consta [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   a "Autostrada suspendata" a lui Oprescu!
   Uite asa, ajungi la concluzia ca Oprescu a fost un tehnocrat!

   In 12 ani puterea de cumparare a crescu cu 17% ! Ar fi o uimire ca in 4 ani sa creasca cu 20%?
   • +1 (1 vot)    
    se poate (Miercuri, 6 iulie 2016, 14:44)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Consta

    luam toti hotii, habarnistii si pe cei care spun ca nu se poate si ii trimitem la munca in folosul societatii... de produs nu vor produce prea mult, dar ne va ajuta enorm faptul ca nu vor mai bloca reformele.

    ca sa cresti puterea de cumparare cu 20% este suficient sa tai robinetul asistatilor sociali si sa ii folosesti pentru investitii in infrastructura locala (drumuri, scoli etc.) pe care le vei face punandu-i la munca exact pe aceiasi pierde vara. asa mai opresti si valul de emigranti pe motiv ca nu au ce munci in Ro.
 • -4 (8 voturi)    
  It looks good...on paper (Marţi, 5 iulie 2016, 16:24)

  ZaR [utilizator]

  Nu stiu ce plan de dezvoltare poti sa faci cand Romania are o populatie slab educata si care imbatraneste...de astia nu scapi nici in 50 de ani iar astia vor vota mereu cu bolsevicii...ceea ce-ti face praf orice plan de dezvoltare...pentru "dezvoltare" iti trebuie vointa si ambitie (restul sunt solutii standard, nu trebuie inventata roata din nou), iar asa cum am vazut la EM in Romania asta lipseste cu desavarsire...
  • +3 (5 voturi)    
   Optimism lucid (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:28)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui ZaR

   In viziunea pesimista, atat de draga romanilor fatalisti cu tendinte masochiste, nu se va face "nimic".

   Dar la fel se spunea despre aderarea Romaniei la UE si NATO, despre lupta anticoruptie a DNA-ului, despre doborarea regimului comunist de la Chisinau, despre "venirea americanilor" cu scutul antiracheta, despre inflatie si cresterea economica, etc.

   Cred ca in cel mai rau caz, o astfel de dezbatere publica, cu proiecte si propuneri concrete, va implementa in vocabularul si obiectivele partidelor romanesti anumite parti de strategie economica si sociala pe termen meiu si lung.
   Ceea ce pana acum se facea foarte superficial si netransparent.

   Acum e pe masa, oricine isi poate da cu parerea, si dialogul a fost institutionalizat.

   E o traditie germanica, crearea de astfel de dialoguri deschise intre Putere si Opozitie, spre binele comun.

   Poate ca intr-adevar e o anticipare a unei eventuale "mari coalitii" intre partidele parlamentare importante, o coalitie care sa fie centrata pe dezvoltarea mai rapida a Romaniei.

   Pentru ca avem norocul (si frustrarea care vine din nerealizarea sansei) sa traim intr-o tara cu unul dintre cele mai interesante potentiale din UE.

   Acum, in conditii de coruptie, birocratie si management politic mediocru, cu companii de stat conduse prost, cu o parte din populatia activa emigrata, reusim totusi sa exportam de zeci de miliarde si sa fim pe podiumul Europei la cresterea economica.

   Va rog sa imaginati ce am reusi daca am reduce drastic coruptia, birocratia, daca am ameliora substantial calitatea guvernarii si managementului de stat, daca am reduce emigratia si stimula natalitatea, etc.

   Prin resursa umana, intindere (si potential de extindere teritoriala), resurse naturale, pozitionare geografica si aliante, Romania are potential de putere regionala pe continent, e analiza facuta si de USA sau Rusia, nu e deloc intamplator comportamentul ambelor puteri fata de noi.

   In viziunea optimista, ne vom dezvolta rapid conform potentialului.
 • +8 (10 voturi)    
  Mentalitatea, de ea ai uitat (Marţi, 5 iulie 2016, 16:24)

  Parzivall [utilizator]

  Romanii nu-s vikingi.
 • -8 (22 voturi)    
  regulă (Marţi, 5 iulie 2016, 16:25)

  Mazeta [utilizator]

  Orice proiect pe mai mult de 2 ani trebuie ignorat cu desăvârșire.
  • +2 (2 voturi)    
   Orice troll rusnac trebuie ignorat (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:36)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   :-)))
  • 0 (0 voturi)    
   Păi? (Miercuri, 6 iulie 2016, 15:41)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Vine Putin? Ai ceva informații direct de la sursă?
   Să știm și noi.
 • -7 (7 voturi)    
  Despre economie (Marţi, 5 iulie 2016, 16:45)

  NicolaeHoteteu [anonim]

  Agricultura, sanatatea si educatia sunt cele mai importante, toti vorbesc despre vedete, masini de lux, tichtete de vacanta si multe alte lcururi neimportante. Oameni buni, treziti-va!
  Un simplu subiect ar fi de ajuns: tichtele de vacanta unde sunt, de ce nu le primeste toata lumea!?
  Peste tot se vorbeste, Sodexo si multi altii le ofera:
  http://ro.benefits-rewards.sodexo.com/ro/vreau-sa-castig-cu-sodexo/turist-pass-vouchere-de-vacanta
  • +1 (1 vot)    
   da, dar aceste domenii (Marţi, 5 iulie 2016, 19:15)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeHoteteu

   Nu sunt integrate - adicalea dca tot dai la agricultura de ce nu se aloca si industriie alimentare in consecinta... Produsele procesate, ambalate pot aduce mai multi bani.

   Bine ca am scapat de atractiile turistice/turismul.
   Nu este rau, dar mereu depindem de turistii care intr-o zona instabila s-ar putea sa nu vina prea multi.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce treaba are guvernul (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:17)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeHoteteu

   Tichetele trebuie sa le cumpere angajatorii si sa le dea la angajati.
 • +7 (7 voturi)    
  Si justitia (Marţi, 5 iulie 2016, 16:48)

  Adri4n [utilizator]

  atat cea anticoruptie cat si cea civila.

  Avem nevoie de tribunale comerciale care sa rezolve rapid litigiile intre companii. Procesele intre companii care tin cu anii ar trebui sa fie exceptii. Asta daca vrem un mediu favorabil competitiei economice corecte.
 • +7 (11 voturi)    
  Mhmmm...pacat...proiect pe 3 luni (Marţi, 5 iulie 2016, 16:49)

  Je__ [utilizator]

  Va fi aruncat la gunoi de noul guvern ce vine in toamna.

  Cam asa s-a intamplat cu orice proiect. E aruncat la gunoi de guvernul ce vine. Si cum guvernul ce vine, nu are plan, pana ce pune ceva in loc trec cativa ani, apoi iar se arunca la gunoi ca vine un nou guvern,presedinte cu o noua viziune, axa, etc.

  Si uite asa au trecut 25 ani, si noi tot in tranzitie suntem.
  • +1 (3 voturi)    
   va fi partial "plagiat" (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:06)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Partea grava este ca din acest proiect se vor culege acele elemente care vor permite construirea unui schelet pentru alt plan, unul in care sa se poata fura linistitit si sa se poata raporta cresteri pe hartie.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 iulie 2016, 17:45)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:32)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui

 • +4 (6 voturi)    
  Inceput (Marţi, 5 iulie 2016, 18:40)

  Kevi [utilizator]

  E un inceput, avem nevoie de planuri pe termen lung pe care toate Guvernele sa si le asume si sa le urmareasca.

  Avem nevoie de oameni care gandesc si nu isi urmaresc doar interesul personal / de partid.

  Cum facem sa ii pastram?
  • +5 (7 voturi)    
   noapte buna (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:26)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui Kevi

   E simplu, votandu-i.
   Sunt insa sceptic , ma uit la Bucuresti, cum Nicusor Dan care a condus timp de 10 ani Uniunea Salvati Bucurestiul a fost batut de GV Firea pe al carei CV scrie mare de tot Antena3.
   Ce a facut Firea pentru Bucuresti in toti acesti ani? Nimic, dar a fost suficient ca Partidul sa indice candidatul si vitele s-au repezit si au pus stampila pe el.
   • +2 (2 voturi)    
    altul caruia ii pute poporul... (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:39)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

    ...numai ca poporul nu poate arestat in masa de DNA si, la limita, nici schimbat cu altul!
    • -2 (2 voturi)    
     Nu (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:17)

     Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Nu imi pute poporul ci doar hoardele de provinciali
     (si in special moldovenii si oltenii) care au facut Bucurestiul de nelocuit in ultimii 20 de ani. Ei, te-am ginit nu?
   • -2 (4 voturi)    
    buna dimineata (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:55)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

    vorba vine buna. Ai perfecta dreptate in privinta GF, singurul ei merit e ca este candidatul Partidului.
    In privinta lui Nicusor, a prins destul de bine la public, eu cred ca a scos un scor peste asteptari.
    E greu in 2016 sa-i pacalesti pe oameni cu securisti vopsiti precum Nicusors sau Clostridia.
    Like it or not ai parte de un nou capitol din confruntarea Partid v. Securitate. La capitala a castigat partidul. Urmeaza parlamentarele.
    • 0 (2 voturi)    
     dovezi? (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:16)

     Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

     Securishti vopsiti?
     Ai ceva dovezi cat de cat credibile ? Sau e ceva de genul Soros, sponsori de prin londra, "a fost in strainatate cand era tanar deci e sigur cu ochi albastri"
 • -1 (1 vot)    
  Dar INDUSTRIA une este? (Miercuri, 6 iulie 2016, 10:40)

  so [utilizator]

  Cred ca industria este la fel de importanta ca agricultura. Fara activitate industriala nu exista dezvoltare pe termen lung.

  In rest doar vorbe aruncate pe hartie care seamana mai mult cu ideile populiste spuse de reprezentantii partidelor politice inainte de alegeri.
 • -1 (1 vot)    
  filorusii si basmele de 60ani (Miercuri, 6 iulie 2016, 11:12)

  NurosuNurosu [anonim]

  Realitatea penultimul loc la putere de cumparare PE CAP LOCUITOR in UE , ULTIMUL LOC la infrastructura rutiera......60 de ani de filorusi...

  http://ec.europa.eu/transport/facts-fundings/scoreboard/compare/investments-infrastructure/quality-roads/2013_2014/index_en.htm
 • 0 (0 voturi)    
  vin alegerile (Joi, 7 iulie 2016, 8:58)

  Lucian RomulusConstantin [anonim]

  stau si ma intreb cu cat sunt platiti "ziaristii" care publica astfel de "documente" . si mai ales de catre cine??? numai minciuni si manipulari. mai deunazi era la o tv " de stiri" (sanchi) un "reporter" care vorbea de un pod intre malul brailei si ....habar nu avea ce este pe malul celalalt, adica smardan, dobrogea, asa ca a completat: " si malul celalalt". atunci mi-am dat seama ca mai e putin si vin alegerile parlamentare. oricum, din 4 in 4 ani se fac poduri, spitale, etc etc etc. doar la idiotii de la tv.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by