Patru oferte au fost depuse, inclusiv de mari comercianti la nivel international, pentru achizitionarea cantitatii de 40.000 de tone de concentrat de cupru scoasa la licitatie deschisa de Cupru Min Abrud, societate care exploateaza zacamantul de la Rosia Poieni, unde se afla 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, scrie Agerpres.

"Pana azi (joi - n.r.), la orele 11,00 (n.r. - cand era termenul limita) au fost depuse patru oferte", a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Cupru Min, Nicolae Turdean. Acesta a precizat ca este pentru prima data cand au fost depuse atat de multe oferte, un lucru imbucurator in contextul in care pretul cuprului e "ingrijorator de scazut" fata, de exemplu, anul trecut. Printre cei care participa la licitatie se afla "mari traderi internationali", a afirmat Turdean.

Conform acestuia, dupa deschiderea ofertelor, la ora 12,00, urmeaza verificarea eligibilitatii si se trece la evaluarea acestora, rezultatul final fiind cunoscut in cateva zile, dupa solutionarea eventualelor contestatii. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic, durata contractului fiind de un an.

O prima licitatie pentru atribuirea contractului de vanzare-cumparare pentru concentratul de cupru, cea din 20 mai, cand au fost doi inscrisi, nu a fost adjudecata. Ulterior, procedura s-a reluat, iar data limita de depunere a ofertelor, respectiv 29 iunie, a fost prelungita cu inca sase zile.

Cupru Min, societate aflata sub autoritatea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea si livrarea in forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni.

Infiintata in 1977, sub denumirea de Sucursala Miniera Abrud, societatea a trecut in 2012 printr-o procedura de privatizare, care, insa, nu s-a finalizat.