​​ANALIZA Fermierii romani si nationalismul economic: cum a proliferat discursul anti-UE pe teme agro-alimentare

de Stelian Radescu     HotNews.ro
Marţi, 12 iulie 2016, 10:04 Economie | Companii


Mesaje nationaliste la mitingurile agricultorilor
Foto: AGERPRES
Mesajele anti-UE lansate din interiorul domeniului agricol au devenit tot mai frecvente și vehemente în ultimul timp. Lideri ai organizațiilor agricole au ajuns să strige în spațiul public acuzații la adresa Vestului, cu ocazia unor proteste tot mai numeroase, dar și prin mass media. Un aer de anii nouăzeci se instalează în jurul nostru, vinovat de toate relele fiind considerat din nou "străinul", prezent aici cu multinaționalele sale, cu mărfurile agroalimentare care ar copleși piața și ar bloca accesul produselor românești către consumatori, "străinul" care vrea să cumpere tot pământul nostru strămoșesc sau "străinul" care se bucură în spațiul comunitar de toate privilegiile în timp ce "bietul" român trebuie să se mulțumească numai cu firimiturile.

Nemulțumiri în rândul fermierilor români au existat încă de la început, odată cu relansarea agriculturii pe principiile economiei de piață după 1990. Relația cu Ministerul Agriculturii a fost marcată permanent de revendicări. De cele mai multe ori însă, acestea au fost de natură strict profesională. După aderarea României la UE, fermierii au înregistrat beneficii financiare considerabile. Cu ajutorul banilor europeni, fermierii de toate categoriile și-au cumpărat mașini și utilaje agricole performante. Numeroase ferme au fost modernizate. De ce au ajuns fermierii să strige mai nou împotriva UE? Câteva fapte merită semnalate.

Un lider vocal

În ultimul timp, sindicatele agricole au organizat numeroase proteste la București, reușind să mobilizeze mii de fermieri din toată țară. Cel mai amplu protest a avut loc în decembrie 2015 și i-a avut ca protagoniști pe crescătorii de ovine și caprine cărora o controversată lege a vânătorii le impunea o serie de restricții păguboase pentru activitatea curentă a fermelor zootehnice. Oierii au cerut sub ferestrele Parlamentului eliminarea articolelor din lege care limitau drastic numărul câinilor de pază și interziceau pășunatul în timpul iernii, obligându-i pe fermieri să-și țină turmele în stabulație.

Protestul din decembrie a fost unul strict tehnic, profesional, îndreptat exclusiv împotriva legiuitorilor. Nicio pancartă și niciun discurs nu a conținut mesaje ostentativ anti-UE.

Mesajele anti-europene au început să apară însă cu ocazia următoarelor proteste, organizate în prima jumătate a anului 2016. De precizat că revendicările fermierilor s-au schimbat, între timp, aceștia militând nu împotriva unei legi, așa cum au făcut-o în decembrie 2015, ci în favoarea unei legi, legea 321, care reglementează activitatea hypermarketurilor, document aprobat recent de plenul Parlamentului si promulgat luni de presedinte. Legea 321 i-a împrietenit pe fermieri cu parlamentarii. Dezbaterile din forul legislativ au fost deseori dublate de mitinguri organizate ad hoc la București de organizațiile agricole, cum ar fi Agrostar și Proagro, dovedind o strânsă legătură între politicieni și liderii sindicatelor agricole, care pot mobiliza mii de susținători.

Cu ocazia mitingului din 23 martie 2016, Ștefan Muscă, vicepreședinte Agostar, s-a dezlănțuit în piața publică, lansând în mod vehement mesaje anti-UE, reluând teze care amintesc de anii nouăzeci, cum ar fi aceea că UE tratează România exclusiv ca pe o piață de desfacere.

Scrisoarea vițelului Julien

Recent, o scrisoare care se vrea simpatică a fost publicată pe pagina de facebook a Federației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Scrisoarea fost redactată ca un fel de jelanie a vițelului Julien, cu trimitere străvezie la unul dintre prenumele actualului premier, Dacian Julien Cioloș, chiar destinatarul misivei.

Textul relevă câteva din neajunsurile crescătorilor de bovine de carne din România, cum ar fi prețul mic la achiziție, dar și contradicțiile legislative care afectează activitatea fermelor. Către finalul scrisorii, însă, retorica anti-europeană este livrată în doza cuvenită: "Probabil le place "mâncarea" din magazine: salam fără carne, brânză fără lapte, resturile și carnea stricată care rămâne de la cei bogați de prin Europa." Este genul de frază care rămâne cel mai bine fixată în mintea cititorului, fiindcă invocă sănătatea publică, iată, pusă în pericol de europeni! România nu numai că este piață de desfacere, dar, uite, este destinația unor produse agroalimentare contrafăcute sau de-a dreptul toxice.

Astfel de mesaje sunt frecvente în spațiul virtual, fiind vehiculate de puzderia de siteuri specializate în dezinformare. Din păcate, instituțiile românești cu responsabilități în domeniul sănătății publice și al protecției consumatorului nu au contracarat în mod ferm astfel de mesaje. Când o mare organizație a fermierilor români publică un text ce acuză importuri de "carne stricată care rămâne de la cei bogați de prin Europa", o instituție ca ANPC ar fi trebuit să reacționeze, fiindcă este vizată direct.

Rădăcinile agroalimentare ale anti-europenismului

Dezbaterile care au avut loc pentru adoptarea unor modificări la legea 321 (legea supermarketurilor) au creat cadrul propice pentru lansarea de mesaje anti-occidentale în mass media, de către lideri ai organizațiilor agricole, dar chiar și de către actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu. În repetate rânduri, ministrul a denunțat public pătrunderea de mărfuri agroalimentare de proastă calitate pe piața românească. Afirmațiile ministrului sunt implicit acuzații la adresa instituțiilor cu rol de prevenție și control în domeniul sănătății publice și al protecției consumatorului. Astfel de mesaje sunt lansate de parcă în România nu ar exista astfel de instituții.

Reverberațiile acestor afirmații în mentalul colectiv sunt previzibile: opinia publică e tot mai convinsă că din UE ajunge în magazine numai hrană periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, iar UE este perceput ca un spațiu ostil, sursă de otrăvuri care atentează la sănătatea publică. Astfel se creează în timp un teren favorabil dezvoltării la nivel politic a unor proiecte anti-UE.

România nu e invadată de imigranți așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, ai cărei cetățeni au votat recent ieșirea din UE, dar nu sunt de neglijat la noi aceste imagini antitetice, potrivit cărora hrana noastră sănătoasă dispare, fiind înlocuită de alimente periculoase livrate de multinaționale. Destui contemporani ar vota împotriva UE numai în numele unui meniu cu roșii, brânză și slană de-ale noastre, din popor, uitând că și poporul utilizează substanțe chimice, deseori fără discernământ.

În realitate, normele sanitar-veterinare europene și cele privind sănătatea publică sunt cele mai avansate din lume. Una dintre preocupările Bruxellesului este asigurarea unui mediu sănătos și a unei hrane sănătoase pentru toți cetățenii. Din păcate, comunicate slab, aceste politici nu ajung la publicul larg, deseori ingenuu, căzut pradă unor manipulări diverse.

Rezultatul referendumului organizat în Marea Britanie pare să fi fost primit cu aplauze de liderul celei mai mari organizații de fermieri din România. Laurențiu Baciu, președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, gândește la fel cu europarlamentarul Rebega: statele mari duc o politică nefavorabilă față de statele mici (Sursa).

Mai mult, Baciu invocă epoca pre-aderare, când fermierului român i-ar fi mers mai bine. Președintele APAR nu suflă nicio vorbă despre fondurile europene și de subvențiile încasate din 2007 până în prezent, inclusiv pe numele său, bani fără de care agricultura românească ar fi fost cu siguranță într-un stadiu înapoiat. Peste dificultățile pe care fermierii români le întâmpină în mod obiectiv din cauza fluctuațiilor pieței, se suprapune frecvent retorica anti-europeană, tot mai intensă din cauza relației UE-Rusia marcată de sancțiuni și embargouri economice. Brexitul, există temeri, ar putea avea un efect de domino.

Observația noastră este că anti-europenismul are manifestări specifice în fiecare țară. La britanici s-a dezvoltat din cauza imigrației, în estul Europei s-ar putea dezvolta din cauza unor concepții tradiționaliste, active în epoca pre-aderare, cum ar fi întoarcerea la valorile neaoșe, alterate, chipurile, de politica unionistă. Domeniul agroalimentar este un teren propice pentru lansarea de mesaje anti-UE, fiindcă opinia publică este sensibilă la tema tradiționalistă, marcată fiind deseori de reveriile unei Românii ferite de "otrăvurile" cosmopolite.

Conferința de presă a lui Rebega

Startul oficial al campaniei de imprecații la adresa UE a fost dat cu un an în urmă de europarlamentarul Laurențiu Rebega (fost PC, actual membru al grupului extremistilor din PE). Acesta a organizat în octombrie 2015 la Bruxelles o conferință de presă unde a invitat, pe cheltuiala sa, un grup restrâns de jurnaliști pentru a ataca sistemul de subvenționare a fermierilor români în comparație cu cei din statele europene dezvoltate. Rebega a cerut atunci nici mai mult nici mai puțin decât eliminarea subvențiilor pe suprafață, fiindcă nu sunt la nivelul celor încasate de fermierii europeni.  Un fel de "totul sau nimic".

Rebega a folosit sintagma "concurență neloială", acuzație pe față că marile state europene joacă necinstit în relația cu statele mici sau nou venite, cum este România: „Concurența neloială este în momentul în care un fermier din România primește o subvenție X, iar un fermier din alt stat membru primește de trei ori X. (...) Nu vom ajunge niciodată la subvențiile pe care le au fermierii din nici unul dintre statele care ne fac această concurență neloială. Toată lumea vorbește pe culoarele din Parlamentul European că se va mări subvenția, dar nimeni nu spune că se va mări subvenția, scăzându-se subvenția celor mari."

Intervenția europarlamentarului nu a avut la rigoare nicio noimă, fiindcă subvențiile au crescut anual din 2007, anul aderării, iar diferențierile existente față de alte state decurg dintr-o mulțime de factori cunoscuți și acceptați de fermierii familiarizați cu realitățile europene. Subvențiile au fost fixate și în funcție de criteriul productivității. Or, se știe, agricultura românească nu dă pe din afară la capitolul productivitate, decât în anumite ferme. Mai trebuie luat în seamă și aspectul fiscal. Acolo unde subvenția este mare, există și o impozitare pe măsură. Europarlamentarul român nu a avut însă grija cifrelor și a calculelor. Demersul său a fost mai degrabă unul propagandistic. Rebega a vorbit de la Bruxelles despre situația fermierilor români fără să-i consulte în prealabil, după cum a recunoscut singur în timpul conferinței. Or, protestele recente ale fermierilor dovedesc că ei sunt puternic interesați de încasarea subvențiilor, nemulțumirea lor fiind nu cuantumul acestora, ci alocarea lor întârziată.

Valoarea geopolitică a porcului

Interesant de remarcat este că Laurențiu Rebega - ajuns în atenția publică în urma unui scandal de corupție care a implicat și înalți funcționari din MADR, dar și prin afilierea ca europarlamentar la grupul condus de Marie Le Pen - și-a lansat mesajele în contextul crizei politice survenite între UE și Rusia ca urmare a conflictului armat din estul Ucrainei și a anexării Crimeei de către Moscova.

Până în octombrie 2015, când a ținut europarlamentarul român conferința de presă, o serie de embargouri și sancțiuni economice fusese instituită între Rusia și UE, sancțiuni aflate încă în vigoare. Sectorul agroalimentar a fost terenul predilect pentru embargourile rusești, fiindcă piața rusească era foarte atractivă pentru fermierii și procesatorii europeni. Interzicerea, de pildă, a importurilor de porci vii și de carne de porc din UE a lovit puternic interesele agenților economici europeni, nevoiți să caute cu ajutorul Bruxellesului, piețe noi sau să ceară autorităților comunitare ajutoare financiare compensatorii.

Embargoul rusesc a avut ca efect principal scăderea prețului la carnea de porc la nivel european. Fermierii români au susținut că piața internă a fost invadată de carne de porc din țările europene afectate de embargoul rusesc. În realitate, procesatorii români importă carne congelată, fiindcă este, într-adevăr, mai ieftină, dar carnea proaspătă provine în proporție covârșitoare din fermele românești. Surse autorizate din sectorul cărnii de porc afirmă că producția internă nu poate asigura necesarul alimentar al populației, importurile fiind obligatorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7407 vizualizari

 • -2 (24 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 12 iulie 2016, 10:12)

  andipetre [anonim]

  • +13 (23 voturi)    
   Inteleg deci ca dvs aveti (Marţi, 12 iulie 2016, 11:57)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   toate produsele din casa numai romanesti, ca sa incurajati productia locala, da ?

   Nu cred ca mai exista vreo tara din lumea asta care sa produca intern MAJORITATEA bunurilor si serviciilor necesare. Daca ar fi asa, nu ar mai exista comert !

   Chestia cu India si China etc se intimpla in permanenta. De nivelarea aceasta nu va scapa nimeni. Si in plus, dvs ati plati triplu pe produse de aceeasi calitate, numai ca ar fi romanesti ? Nu cred.
   • +4 (8 voturi)    
    Echilibru se poate? (Marţi, 12 iulie 2016, 14:22)

    Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    Asa este, ar fi aproape imposibil sa produci intern majoritatea bunurilor si serviciilor necesare. Insa in tarile traditional democratice si cu o piata concurentiala solida, ponderea produselor "nationale" este mai mare decat la noi, de exemplu. Nu stiu cati dintre romani au calatorit in Finlanda, insa pe rafturile magazinelor de acolo gasesti extrem de multe produse facute in tara lor, mult mai multe decat cele importate (mai ales pe principalele segmente).

    Deci lucrurile trebuie privite echilibrat, nici cu incordari nationaliste, dar nici cu "produsele romanest sunt proaste si scumpe", tampenie pe care o vezi la greu pe forumuri si mai grav, in declaratii oficiale.
    • 0 (0 voturi)    
     Finlandezii au mai mulți bani (Miercuri, 13 iulie 2016, 2:08)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

     Atunci când oamenii au bani, le e mai simplu să prefere produsele locale sau naționale, își pot permite să plătească un pic în plus. Iar pe o piață cu bani, orice producător local are o misiune mai ușoară.

     România e o țară fără bani, unde oamenii ajung să cumpere ce e mai ieftin, iar pentru producătorul local e foarte dificil să se dezvolte în condiții de vânzăril mici. Dar nici protecționismul nu duce nicăieri, oamenii vor cumpăra din Bulgaria și Ungaria, dacă în România produsele vor ajunge prea scumpe.

     Producătorii români trebuie să ofere calitate și să vândă pe piețe cu mai mulți bani.
   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 13 iulie 2016, 2:10)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui Cuca

  • +9 (11 voturi)    
   Supraviețuirea necesită modernizare (Marţi, 12 iulie 2016, 12:40)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Dacă ai o activitate economică în care poți fi înlocuit de un contractor din India înseamnă că ar fi cazul de o recalificare. Înapoierea din România nu poate fi prezervată cu lozinci naționaliste, ea trebuie eradicată.

   Terenul agricol nu ți-l ia nimeni, dar trebuie să-l poți folosi la un minim nivel de productivitate. E adevărat că străinii au bani mai mulți și acces mai ușor la credite, dar asta e genul de problemă pe care România trebuie să o rezolve, nu altcineva.

   Produsele pe care le faci local, sursa veniturilor tale, pot fi mult mai bine valorificate pe piața UE dacă au într-adevăr calitatea pe care zici tu că o au. Kilogramul de roșii ajunge și la 2 lire în raft la Tesco, iar kilogramul de struguri ajunge uneori și la 6 lire. Nu te împiedică nimeni să vinzi aici, tocmai datorită UE.
   • -1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Miercuri, 13 iulie 2016, 2:14)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui Harald

 • -3 (21 voturi)    
  E bine (Marţi, 12 iulie 2016, 10:19)

  xolv [utilizator]

  ca dam bani pentru urmatorea bula a startup-urilor si nu pentru ramura care ar putea hrani 80 de milioane de europeni. Doar cine traieste intr-o bula nu poate observa diferenta de calitate intre ce mananca vesticii si ce li se livreaza romanilor (mult, ieftin si prost).
  • +8 (10 voturi)    
   Mia termian cu prostiile (Marţi, 12 iulie 2016, 13:32)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Romania nu a putut niciodata sa isi hranesca populatia de 23 de milioane.

   Cand o sa producem noi pentru 80 de milioane o sa o facem numai cu GMO si ingrasaminte interzise in UE.
 • +13 (19 voturi)    
  .... (Marţi, 12 iulie 2016, 10:24)

  tirolez [utilizator]

  Nici macar nu e vorba de UE. Cum de gasim numai usturoi chinezesc(de plastic) in toate magazinele?
  • +4 (12 voturi)    
   Nimeni nu va obliga sa-l cumparati ! (Marţi, 12 iulie 2016, 11:58)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Cereti sa fie romanesc.

   Gasiti ? Nu, desigur.

   Poate daca aveti casa la tara si va da un pic vecina Floarea, cea de 82 de ani de la coltul ulitei.
   • +15 (15 voturi)    
    Gresit. (Marţi, 12 iulie 2016, 12:37)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    Usturoi romanesc se gaseste la piata. Doar ca e 20-25 de lei kilul in loc de 8-10 lei si are cateii de 3-4 ori mai mici. Si cum toata lumea s-a obisnuit sa desfaca 4 catei si gata mujdeiul, e incomod sa munceasca 10 minute de curatat usturoi. Dar de gasit se gaseste.
   • -1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Miercuri, 13 iulie 2016, 2:19)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui Cuca

    • +1 (1 vot)    
     "taranii" (Miercuri, 13 iulie 2016, 8:09)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     cum ar arata oare acesti "tarani" care isi vand usturoiul in piata? hai sa ne gandim.. ma duc sa-mi cumpar o bucata de pamant undeva in baragan, pun usturoi pe 100m2 si incep sa-l scot prin iulie-august.. care e pasul urmator? las casa, gradina si restul, ma urc in tren in fiecare dimineata si ma duc la Bucuresti sa-l vand la piata?.. si anul urmator ce mananc pana incep iar sa recoltez?...

     visam cu totii sa traim ca'n vest, dar cu piete in care "taranii" sa ramana fix la fel ca in evul mediul. trezirea!
  • +8 (10 voturi)    
   usturoi (Marţi, 12 iulie 2016, 12:16)

   Fitter [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Daca faci efortul sa mergi in piata gasesti usturoi romanesc pe multe tarabe
   • +2 (2 voturi)    
    Banuiesc ca aveti dreptate (Marţi, 12 iulie 2016, 14:35)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Fitter

    desi nu pot spune - la mine la piata nu exista asa ceva. Dar e adevarat ca piata e plina de "comercianti" care numai fata de producatori nu au.

    Cred ca tarani autentici sint numai 2-3 in toata piata, daca sint si aia.

    Cumpar mere de la o "taranca" adevarata, care imi vinde mere frumoase din Polonia (ea mi-a marturisit, si mi-a spus si de unde se aprovizioneaza).
 • -6 (24 voturi)    
  Acapararea terenurilor (Marţi, 12 iulie 2016, 10:29)

  cato [utilizator]

  Autorul nu scrie despre acapararea terenurilor. L-a lovit amnezia.
 • +17 (21 voturi)    
  NU am inteles niciodata (Marţi, 12 iulie 2016, 10:29)

  Ed___ [utilizator]

  Forteaza cineva pe cineva in fata la notar SA VANDA PAMANTUL ???

  Nu inteleg de ce romanii se plang ca se vinde pamantul din Romania, de parca se vinde cu forta.

  Cine prefera 500.000 euro si ii toaca in viata asta si nu ii pasa ca terenul ajunge pe mana unei companii foarte mari straine, este treaba lui.

  Oricum nu as recomanda niciodata vanzarea de teren, pentru ca pamantul este cel mai bun... bun pe Pamantul acesta. Nici-o proprietate fizica nu este mai importanta ca pamantul.

  Dar este alegerea LIBERA a celor care sunt proprietari si care vor sa isi traiasca viata si sa vanda.
  Asta e.
  • -3 (9 voturi)    
   nu-i forteaza nimeni (Marţi, 12 iulie 2016, 11:58)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   ba chiar vand numai sa scape de grija.insa nu este lacomie de bani,aicie vorba ca nu romanul nu s-a obisnuit cu ideea de cooperativa.ei vad asocierea asta f paguboasa si prefera sa-si tina pamantul nekucrat decat sa-l lucreze la comun=recolte mai mari=putere de negociere a preturilor.ma rog,poveste lunga.
   ce ma uimeste in articol e usurinta cu care dl radescu face asocieri de tip ''nationalism economic'' termen total gresit si pe care nimeni nu-l poate lua in seama si discursurile anti ue,''pe teme agricole''
   domnule draga,in franta au aruncat cu balegar pe strazi,asta nu stiti?tot din aceleasi motive ca si taranii nostrii.va rog sa va documentati.si nu numai acolo.au fost proteste peste tot,acuzand politica distructiva a UE pe ''teme agro-alimentare''

   dar,ca sa vezi numai la dvs,cat si la mai multi comentatori de valoare de aici,apare,ca prin minu ne,lagatura intre nationailsm si mamaliga.facuta cu porumb unguresc.ceilalti,din restul europei,la fel de nemultumiti,aia nu sunt nationalisti
   cineva ne tot impinge in fata chesti asta cu nationalismul,chiar si cand vaca mulsa de ion e elvetiana

   ps.rog redactia sa publice toate comentariile.chiar si cele care nu convin.ironia are rolul ei,mai trezeste ziaristii de la cafeaua mintii
   • +4 (4 voturi)    
    hai las-o ca macane (Marţi, 12 iulie 2016, 13:42)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Point

    poti sa dai pamantul in arenda celui care iti da bani, nu iti da produse

    si acum indiferent de suma, momentan pana sa nu iti produca pierderi !

    apoi cand vei avea alte posibilitati banesti vei face altceva cu pamantul DAR NU IL VEI VINDE !

    eventual il lasi copiilor tai (daca nu se drogheaza si nu ti-l vor vinde dupa moartea ta sa isi cumpere vile, si mertzedesuri)

    cam asta e.. o decizie destul de simpla si libera
 • -6 (12 voturi)    
  tot romanul ii de vina (Marţi, 12 iulie 2016, 10:30)

  tepes [utilizator]

  Domnule Badita,de ce nu scrieti o carte,ce va complicati cu un biet articolas din care pur si simplu nu sti ce sa comentezi.Cred ca si aici ar trebui scrisa o carte.Nu domnule badita,nu trebuie sa sfidati evidenta ,ea exista numai ca dv. o interpretati pe invers.
 • -4 (14 voturi)    
  adevarul pur si dur... (Marţi, 12 iulie 2016, 10:32)

  demaGOGU [utilizator]

  ...este ca UE ne-a impus o dubla specializare:

  (i) piata de desfacere/debuseu ptr produsele agricole si manufacturate vestice

  (ii) sursa de materii prime si de forta de munca necalificata(unskilled) si supercalificata (skilled)

  orice dezbatere serioasa privind statutul si perspectivele de dezvoltare Ro trebuie sa porneasca de la aceste 2 realitati

  aceasta conversatie este evitata sistematic de BNR, Guvern, Presh, etc
  • +8 (10 voturi)    
   mai terminati ma (Marţi, 12 iulie 2016, 13:36)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Hai ca deja sunteti de rasul curcilor cu piata aia de desfacere

   Puterea de cumparare a intregii Romanii nu e egala nici macar cu zona Munchenului , nu vorbim de intregul land.

   Ce piata de desfacere sa fim noi pentru UE cu venit mediu de 500 de euro?

   Exporturile Germaniei catre Romania sunt 0.9% din totalul lor.

   Plang nemtii dupa piata romaneasca...
   • +1 (1 vot)    
    mi se pare suficient.. (Miercuri, 13 iulie 2016, 8:01)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    0.9% din exporturile Germaniei pare putin? vorbim de o tara cu exporturi de mai mult de 1000 de miliarde de euro!!!

    tocmai atitudinea asta ne tine la coada Europei. nu conteaza 0.9%? ba conteaza! este excedent comercial in timp ce Romania e pe deficit. amaratii care muncesc pe 500 de euro cheltuie 505.. si toata viata traiesc pe datorie.
  • +1 (3 voturi)    
   nu ne-a impus UE.. (Marţi, 12 iulie 2016, 15:16)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   sa ne amintim ca noi am vrut sa intram in UE ....lucru de altfel pozitiv daca am fi stiut sau vrut sa folosim oportunitatile aderarii.
 • +3 (11 voturi)    
  articole fara sens (Marţi, 12 iulie 2016, 10:37)

  misumare2000 [utilizator]

  Cred ca cel mai bine ar fi sa lasati mecanismele economiei de piata sa confirme sau sa infirme daca anumite masuri sunt bune. Eu cred ca este o masura buna. Am posibilitatea sa aleg daca cumpar produs romanesc sau produs strain. Unde e problema ?
 • -3 (15 voturi)    
  Adevarul nu se afla doar intr-o singura parte (Marţi, 12 iulie 2016, 10:38)

  alizee [utilizator]

  niciodata. Dar la dumneavoastra, DA! Desi enuntati multe adevaruri e clar ca e un articol "cu mesaj". Pro UE.
  Poate nu ati observat dar chiar suntem o piata de desfacere, nu intotdeauna pentru produsele de cea mai buna calitate sau cele mai "proaspete".
  Toate tarile din UE isi protejeaza producatorii agricoli. Teoretic si la noi.
  Sa spunem ca un fermier reman acceseaza pe un program oarecare 50.000 de euro. Cati din acesti bani se investesc in mod real in proiectul inaintat? Cat platesti la "firmele de consultanta"? Despre spaga nu se pune ca nu exista asa ceva la noi... Nici cheltuiellle colaterale...
  Cati bani a cheltuit statul roman cu educatia fermierilor? Ma refer aici la programe care sa arate avantajele asocierilor, modalitati de a le ajunge marfurile pe diferite piete, ajutor in a ajunge produsele pe diferite piete... Statul roman stie un singur lucu: TAXA sau mai bine zis TAXELE ca doar onor politicienii de unde sa aiba bani pentru salarii si pensii intr-adevar nesimtite raportat la salariile si pensiile celor ce produc ceva in tara asta.
  Cum de nu se pune niciodata intr-adevar accentul pe calitatea produselor ci doar pe cantitatea ce genereaza preturi mici?
  DA! O voce anti UE se va face usor de auzit si de inteles, chiar daca e a unui individ din speta celui descris mai sus. La 27 de ani de la revolutie statul nu a dovedit ca in tara asta se poate trai mai bine decat daca furi (adica faci politica) nu daca muncesti...
  Mai sunt multe de spus.
  Ati fi putut fi mai convingator, dar e un articol usor de inteles ca a fost scris la o comanda. Politica sau a cuiva cu interese mari in importul de produse agricole "sanatoase" din UE
 • +9 (19 voturi)    
  Mafia locala (Marţi, 12 iulie 2016, 10:43)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Fructe si legume de proasta calitate, dar mai scumpe. De ce sa cumparam lapte ieftin polonez, cind putem plati mai mult pentru cel autohton? O LEGE TAMPITA, facute de mafia parlamentarilor in slujba mafiei de produse agricole, in dauna populatiei, dar in folosul lor.
  • +4 (4 voturi)    
   Altceva trebuie facut (Marţi, 12 iulie 2016, 14:31)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, ar trebui sa vedem daca in tarile cu traditie democratica - in special cele din vestul si nordul Europei - exista mecanisme (nu neaparat sub forma de lege, dar si prin asta), prin care este incurajata productia si vanzarea produselor nationale.
 • +8 (10 voturi)    
  Nu ne vindem tara (Marţi, 12 iulie 2016, 10:45)

  PuieMonta007 [utilizator]

  Asta este sloganul intiparit in minte de PSD, Haznale si iRealitatea de cativa ani de zile. Si cum acesta a prins pe vremea FSN-lui normal ca prinde si acum.
  Si altii au legi asemanatoare (ie Franta) insa nu tampita ca la noi.
  Fondurile europene sunt ca o nevasta frumusica. A imbatranit si prostu' n-o mai place.
  Insa dc vrem sa fim obiectivi hai sa ne uitam si in partea cealalta. Multi au credite, pretul producatorului e mic. Pb vine de la procesatori. Ii auzi p'astia zicand ceva? Ei stau intre producator si distribuitor. Nu-I intereseaza calitatea ci doar pretul si volumul.
  Si da din pacate astia au dreptate. Ce mancam e de cacao. Se importa "cacao" si mancam "cacao". Fa o vizita la un procesator de carnati si ai sa plangi...
 • -3 (13 voturi)    
  Țăranii ar fi trebuit să se bucure, nu? (Marţi, 12 iulie 2016, 10:46)

  PavelAnton1 [anonim]

  Și cum ar trebui să procedeze țăranii români ca să-și dovedească europenismul? Sinucigându-se, poate?

  Unde este piața agroalimentară Unirii? Dar Amzei? Când s-a intrat cu buldozerele în Piața Matache?

  Ce hipermarket și supermarket avem acum în Piața Unirii? Dar în Piața Amzei? Dar peste tot?

  Ca să dau numai... două exemple.

  Piețele sunt sufocate de supermarketuri.

  Legumele și fructele din supermarketuri și hipermarketuri sunt de calitate inferioară. Fructele au gust de cartofi sau de carton, legumele nu mai au nicio vitamină după ce au fost cultivate eficient, ca să dea nu știu câte recolte anuale. Este și normal, pentru că trebuie să fie ieftine.

  În supermarketuri și hipermarketuri fructele și legumele sunt în covârșitoare majoritate de import.

  Cred că este de reacredință cineva care pur și simplu nu vrea să constate realitatea atât de evidentă.

  Sunt de-a dreptul indignat că practicați asemenea jurnalistică. Mă întreb care sunt interesele pe care le protejați. Adevărul cui?

  Ar trebui să cumpărăm legume și fructe fără gust. din import, ca să vă facem pe plac? Sau de unde ar trebui să ne cumpărăm legumele și fructele în propria țară?

  Geopolitică, Brexit?

  Cred că aceste aberații nu au nimic în comun cu supermarketurile și hipermarketurile cât se poate de comuniste ca ideologie care sufoca tot ce este producție autohtona. În alte țări extrem de capitaliste cetățenii fac demonstrații pentru împiedicarea deschiderii de hipermarketuri.

  De ce nu scrieți și despre asta?

  Pentru că nu vă convine.

  Pentru că nimeni nu vă plătește decât să faceți un anumit tip de propagandă.
  • +7 (9 voturi)    
   fermieri??????? (Marţi, 12 iulie 2016, 11:35)

   Kapo [utilizator] i-a raspuns lui PavelAnton1

   nu cred ca e o problema ca au disparut pietele din centrul Bucurestiului. In capitala mai sunt peste 150 de piete, dar pline cu produse de import. Unde sunt produsele fermierilor romani, de ce nu sunt in piete? Ei vor sa intre in hipermarketuri, desi nu sunt capabili sa vanda marfa de calitate nici macar local, dar intr-o retea nationala de magazine!
   Personal alerg cu masina aproximativ 40 de km in fiecare sambata pentru a face aprovizionarea cu alimente, desi ar trebui sa le gasesc pe toate intr-o piata sau doua! Pentru ca eu nu merg in supermarketuri, dar nici nu pot sa fiu de acord cu hotia romaneasca a fermierilor nostri!
  • -1 (5 voturi)    
   Sa nu fim naivi ref. la tarani (Marţi, 12 iulie 2016, 12:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui PavelAnton1

   Majoritatea taranilor produc legume si fructe tot cu seminte aduse din vest pt. ca maj. taranilor in 1990 au aruncat semintele ca ziceau ca s "ceausiste". Si au alungat si inginerii horticultori si agronomi, pe acelasi motiv.
   • +1 (1 vot)    
    nu au aruncat semintele ceausiste (Marţi, 12 iulie 2016, 15:24)

    ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    pur si simplu nu le-a mai produs nimeni in Romania sau ce s-a mai produs nu era bun, puneai rosii si ieseau ardei. Loturile semincere necesita multa munca si atentie ca sa -ti iasa soiurile pure, lucru pe care nu l-a mai facut nimeni asa ca producatorii au cumparat ce se gasea pe piata si ce era mai ieftin.
 • +18 (24 voturi)    
  Stiu, vad si eu pe FB (Marţi, 12 iulie 2016, 10:47)

  Cuca [utilizator]

  o multime de "postari" din care reiese ca

  a) vai, ce mindrete de industrie ne-a lasat Ceausescu, minca-l-ar mama pe el de dragut, cum a facut el cu minuta lui frumusete de combinate cu care a umplut tara ! Toata lumea ne invidia pentru industria noastra si pentru nivelul de trai. Mii de nemti isi riscau viata in fiecare an incercind sa treaca Dunarea inot pe la Cazane ca sa ajunga in Romania.

  b).Strainii, invidiosi si ticalosi, ne-au furat fabricutele noastre stramosesti.

  c) Unde esti tu, Tepes-Doamne, sa ii pedepsesti pe ghiauri si sa iei fabricile inapoi ?

  Si, intr-adevar, astfel de idei... cum sa le zic.... simplute... au din ce in ce mai mare raspindire. Oamenii o duc greu (multi dintre ei), unii sint neadaptati si au nostalgii despre tineretea lor si confunda vremea frumoasa a tineretii cu regimul din vremea aia (in mintea lor astea se impletesc), si unii ... nu se ocupa prea mult cu ginditul, si asimileaza tot ce li se spune dintr-o pozitie de "autoritate", picind astfel victima demagogilor.

  Treaba asa e periculoasa, pentru ca se poate usor derapa spre chestii grave (miscari nationaliste radicale, xenofobe, etc). S-a mai initmplat asta de-a lungul istoriei - si la noi, si in alte tari.
  • +5 (7 voturi)    
   dap (Marţi, 12 iulie 2016, 13:45)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   industria mareata a lui Ceausescu produceau 1/8 cu aceleasi resurse fata de o tara din vestul Europei

   dovada?

   cei din vest au case frumoase, masini frumoase, viata frumoasa (pana in 1989 sa zicem, cel putin) in est apartamente chibrit si masina Dacia 1300 avea doar unul pe lista sau din CC a PCR

   si "perla industriei romanesti" era de fapt un Renault 12 / 16 produs si uzat moral de francezi care li s-au facut mila de Romania si contra UNOR BANI au lasat licenta sa fabrice si Romania o Dacia 1300 cu care ne laudam ca Dacie dar este o productie tehnica 100% FRANCEZA vestica !

   dar asta e, comunistii erau buni tare la mintit, spalat creierul...


   lucruri care au continuat cu iliescu dupa Revolutia din '89... mineriada.. . eheeee
   unii mai traiesc inca in minciuna
 • +1 (19 voturi)    
  NU este vorba de discurs anti-UE (Marţi, 12 iulie 2016, 10:48)

  jackalphonse [utilizator]

  Este vorba de incapatanarea magazinelor mari sa vanda produse din olanda si spania, desi ale noastre erau mai bio si la preturi la fel de mici.
  Primele semnale au aparut oadata cu mentinerea rosiilor de Olanda pe rafturi, la preturi mari, in plin sezon de rosii romanesti. Sa nu mi spuneti ca era o discriminare bazata pe preturi...
  • 0 (4 voturi)    
   nimic nu e bio in Romania (Marţi, 12 iulie 2016, 15:29)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   treziti-va oameni buni , nimic nu e bio in Romania, toti cei care produc ca sa vanda ierbicideaza, stropesc si ingrasa la greu ca sa aiba productii mari si frumoase pentru ca nimeni nu-i controleaza cum le obtin. Iar preturile sunt cert mai mari in piata decat in supermarket-uri, cel putin la mine in oras.
   • -1 (3 voturi)    
    Link (Marţi, 12 iulie 2016, 16:09)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

    Ma indoiesc ca o sa aiba careva din gasca "nu ne vindem tara" rabdarea sau curiozitatea sa citeasca linkul de mai jos

    "Legumicultorii romani folosesc din ce in ce mai mult o substanta controversata denumita Ethrel, aceasta este interzisa pentru ca a fost folosita excesiv, dar acest lucru nu impiedica nici comerciantii care inca o vand, nici pe legumicultorii care o folosesc. Ethrel grabeste coacerea legumelor, in numai 3 zile rosiile verzi vor fi coapte."

    /www.botanistii.ro/blog/despre-ethrel-si-efectele-lui-asuprea-tomatelor/
 • +3 (9 voturi)    
  RAT-PSD (Marţi, 12 iulie 2016, 10:57)

  tudor74 [utilizator]

  Regia Autonoma de Transport PSD e tare ocupata in ultimul timp sa care toti protestatarii in Piata VIctoriei !
  Nimic nou sub soare, PSD-ul duce aceasi campanie de praf in ochi si perdea de fum in timp ce bizonul mioritic continua sa voteze cu hotii si infractorii.
 • +19 (21 voturi)    
  Adevarul este undeva la mijloc (Marţi, 12 iulie 2016, 11:02)

  ictin [utilizator]

  Intr-un fel fermierii au dreptate. Si nu neaparat din cauza subventiilor. Spre exemplu ca sa pornesti o ferma cat de cat serioasa ai nevoie de un imprumut. Dobanzile in Romania sunt mai mari decat in alte tari, ceea ce inevitabil creste pretul de productie.

  Apoi sunt reglementarile care omoara micul producator. Da, vedem celebrii sibieni cu produse traditionale prin piete, dar... Eram la un restaurant la munte, si am comandat coaste afumate, si am primit din acelea de supermarket. Cand am intrebat de ce nu au coaste afumate traditional, mi-au spus ca nu au voie. Ceea ce era adevarat. Mici producatori traditionale nu au voie sa livreze la supermarket sau la restaurante.

  Un alt aspect este ca marile lanturi de supermarketuri, in special cele frantuzesti, care favorizeaza produsele din tara lor de origine. Spre exemplu vroiam sa cumpar la un moment dat fasole uscata, si nu am gasit fasole din Romania. Era din Brazilia, Egipt etc. Si sa nu imi spuna ca nu se produce fasole in Romania.

  Dar sunt si celelalte aspecte, care tin exclusiv de noi.
  Un prim aspect ar fi ca romanii nu sunt in stare sa se organizeze. Daca s-ar organiza si ar construi depozite si infrastructura, ar fi ieftin sa isi plaseze produsele si sa ia autorizatiile necesare.
  Apoi e problema cu vanzare de terenuri catre straini. Toti urla ca vin strainii si fac nu stiu ce, dar terenurile raman nemuncite, deoarece nimeni nu vrea sa puna osul la munca.
  Si un al treilea aspect tine de administratia locala care a facut improprietariri aiurea, au gresit acte, si sunt terenuri cu situatie incerta. Eu sunt intr-un astfel de caz: am un teren, nimeni nu vrea sa il munceasca, nu pot sa ii fac cadastrul deoarece primaria a gresit numarul lotului in titlul de proprietate, iar sa repar totul ma costa mai mult decat valoarea terenului. Dar impozit sunt obligat sa platesc. Si in aceasta situatie sunt multe terenuri, care legal nu pot fi vandute, inchiriate sau altceva.
  • +3 (3 voturi)    
   Felicitari pentru comentariu! (Marţi, 12 iulie 2016, 14:36)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui ictin

   Pana nu urmarim sa vedem realitatea fiecarei parti, vom ramane prinsi intre acuzatiile de mafie nationala vs. mafie internationala, in loc sa ne concentram pe eliminarea oricarui tip de mafie si/sau prostie.
  • 0 (4 voturi)    
   adica supermarketul era egiptean??? (Marţi, 12 iulie 2016, 15:31)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui ictin

   Pe de o parte spui ca se favorizeaza produsele din tara de origina, pe de lata parte ca produsele sunt din Brazilia , Egipt....sa inteleg ca te duci la un supermarket brazilian, care e ala?
  • 0 (0 voturi)    
   Productia (Marţi, 12 iulie 2016, 16:04)

   greuladeal [utilizator] i-a raspuns lui ictin

   Pe de o parte, un lant de supermarketuri cumpara de la producatori autorizati (nu de la tarani, pe margnea drumului), pe de alta parte, are nevoie 52 de saptamani pe an de livrari constante. Exista in Ro un producator (asociatia producatorilor de fasole, de exemplu) care poate semna un contract prin care se obliga sa furnizeze produsul de calitate, timp de 12 luni, fara intrerupere? Sau avem doar marfuri sezoniere? Ce sa faca hipermarketul francez - sa caute prin toata tara, sa listeze zeci de etichete cu fasole, de la fiecare mic producator?...
  • -1 (1 vot)    
   Felicitari (Marţi, 12 iulie 2016, 16:14)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui ictin

   Felicitari pentru propaganda "nu ne videm tara" facuta cu still si fler !

   "Mici producatori traditionale nu au voie sa livreze la supermarket sau la restaurante."

   Poti sa argumentezi afirmatia de mai sus ?
   Cum adica NU AU VOIE ? Exista o lege care ii impiedica ? Sau produsele lor nu au certificatele necesare sa poate sa fie comercializate in lanturile de restaurante sau hypermarketuri ? Acum ca mitica cumpara si mananca produse traditionale de la taraba, capata o toxiinfectie alimentara, injura in barba si merge mai departe e alta poveste !
   • 0 (0 voturi)    
    usurel (Marţi, 12 iulie 2016, 19:13)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    sa inteleg ca produsele superchimizate si facute exclusiv ca sa tina mult in raft au certificate? pai atunci trebuie interzise acele certificate, nu produsele taranului de la marginea drumului!
 • -3 (17 voturi)    
  Problema cu subventiile este reala (Marţi, 12 iulie 2016, 11:02)

  mcris [utilizator]

  Ca si cea cu slariul minim. Spre deosebire de alta mare Uniune - USA, UE nu are acelasi salariu minim pe cuprinsul ei. Deasemenea, dupa cum se vede si in articol, nici subventiile nu sunt la acelasi nivel. Aceasta se numeste simplu: discriminare!
  • +3 (7 voturi)    
   Pai e diferenta mare intre UE si USA (Marţi, 12 iulie 2016, 12:51)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   USA are o conducere centrala (guvern, parlament, presedinte) plus guverne regionale care se ocupa de viata de zi cu zi. Si chiar acolo exista diferente mari de impozite intre state. pentru ca nu poti percepe acelasi impozit in California si in nevada.

   UE e doar o uniune de state suverane, care au aderat la o piata de liber schimb si niste reguli respectate de toti. Si in conditiile astea, fiecare tara isi urmeaza calea ei. Nici pe noi nu ne opreste nimeni ca pe linga subventiile de la UE sa dam subventii de la bugetul de stat. Doar la la noi industria nu suporta asta.

   La fel si salarul minim. Daca la noi faci salariul minim de 500 de euro, nu mai vine nici dracu sa faca firme aici, ba pleaca si aia care erau. Pentru ca la noi marea majoritate a fortei de munca e necalificata, sau calificata in tot felul de meserii care nu mai au cautare pe piata, pentru ca la noi coruptia, legislatia schimbata saptaminal, legi care incalca principii de baza ale capitalismului (vezi darea in plata), lipsa infrastructurii, birocratia, etc, etc toate astea cresc costurile de functionare ale firmelor. Si atunci, la acelasi salariu minim, cine ar alege sa investeasca in Romania in loc sa se duca in tari civilizate precum austria, Germania, Olanda, etc?

   Noi tot timpul vrem beneficii ca-n vest, dar comportament ca-n est. Ceea ce nu se prea poate.
   • +1 (5 voturi)    
    diferenta mare e intre Romania si restul (Marţi, 12 iulie 2016, 15:46)

    adi_dragomir [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Domnule,

    Cred ca v-am vazut comentind mereu legea darii in plata ca fiind anticapitalista si neconstitutionala (scuze daca gresesc). Oricum in acest comentariu sustineti acest punct de vedere absolut gresit. Eu locuiesc in Canada de 11 ani si la toate bancile la care am fost creditul imobiliar (mortgage) asta inseamna: cind nu mai poti sa-ti platesti ratele la banca ramii fara casa. Punct. Legea darii in plata e singura lege buna data vreodata de parlamentul nostru corupt. Da, se aplica retroactiv pentru ca retroactiv bancile au incalcat legea creditului imobiliar prin acele clauze de neimaginat aici (comision de analiza al dosarului etc?!) Nu mai raspinditi informatii false, chiar daca sunteti bancher. Bancile nu vor disparea niciodata si aveti postul si bonusurile garantate. Mai bine contribuiti la o corecta educatie financiara a clientilor....sponsorizind specialistii, nu prin sfaturile aiurea pe care le dati aici.
    • +1 (1 vot)    
     Ce critic eu e retroactivitatea (Miercuri, 13 iulie 2016, 11:10)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui adi_dragomir

     Darea in plata ca si concept in sine nu e ceva neaparat rau. Pin la urma e o scumpire a creditarii coroborata cu o prudentialitate mult mai mare si din partea bancii, care va fi mai atenta cu evaluarea imobilului, si din partea clientului care va trebui sa plateasca un avans mai mare.

     Problema la legea asta e retroactivitatea. Asta e imptriva legilor capitalismului. In nici o tara cu apa calda nu e acceptabil ca un contract intre doua entitati private sa fie modificat in favoarea unei parti prin lege. Ma mir ca cineva care lociueste in Canada are asemenea mentalitati comunistoide... Daca bancile au pus clauze ilegale, asta stabileste justitia. Nu se da o lege care sa se razbune pe banci.

     Si nu, nu-s bancher. Dar nu-s nici spalat pe creier din aia cu credite luate prin 2007 semnate ca primarrul care acu asteapta sa vina tatuca statul sa-i apere de bancile cele rele, ca un copil care-a spart geamul vecinului si acum ii e frica de consecinte. Ca sa nu mai spun ca legea a fost facuta cu dedicatie pentru diversi smecheri din zona imobiliara care in perioada de boom au cumparat scari de bloc cu 20-30 de credite imobiliare si acu nu mai au chef sa plateasca ratele.
 • +2 (4 voturi)    
  discursurile... (Marţi, 12 iulie 2016, 12:49)

  astronaut [utilizator]

  sefilor de sindicate seamana mult cu discursurile sefilor PSD-isti , daca nu cumva se inspira reciproc !
  agricultorii au dreptatea lor , munca grea , preturi mici , oferte slabe din partea angrosistilor etc , dar daca n-ar fi venit capitalul strain inclusiv fonduri europene ce s-ar fi intamplat, hectarul de pamant se vindea probabil tot cu 200-300 de lei , lucrarile terenurilor se executau probabil tot cu U650 cu un consum de 30 litri de motorina la arat de ex, mai auzi pe cate unul zicand ca de ce au inchis mandretele de fabrici , stimati nostalgici ele s-au inchis singure pentru ca n-au facut fata economie pe care cu totii l-am vrut dupa 90 ! Intradevar exista si discriminare in ceea ce priveste subventiile dar subventia reprezinta un ajutor al statului sau a UE si n-ar trebuii ca productia agricola sa depinda covarsitor de acesta ci de PERFORMANTA si sigur de rentabillite !
 • +2 (6 voturi)    
  Eu . . . (Marţi, 12 iulie 2016, 13:05)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . promit ca nu am sa cumpar nici un produs romanesc, daca nu e de calitatea celui din import, oricat ar fi de ieftin. Dar cred cu tarie ca produsele romanesti vor fi mai scumpe! Si mai cred, ca nu e departe vremea, cand toate produsele romanesti, vor purta marca bio motivand astfel triplarea pretului
  • +2 (2 voturi)    
   pai inainte o faceai? (Marţi, 12 iulie 2016, 14:49)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   N o faceai nici pana acum si n ai sa o faci. Este normal. Mie nu mi se pare o amenintare ce spui tu. Este exemplu de buna practica.
   In plus, in ceea ce priveste bio, chiar sunt mult mai bio decat celelalte. Eu nu cred ca vor fi mai scumpe. Nu la ce salarii mici sunt...
   • -2 (2 voturi)    
    Tu in ce tara traiesti? (Marţi, 12 iulie 2016, 18:04)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Daca ai fi trait in Romania ai fi stiut de ex. ca un Kg. de morcovi bio costa in nagazine intre 8-9 lei pe cand un kg. de morcovi normal costa in jur de doi lei.(si as putea sa iti dau zeci de ex.) Si pe cine amenint eu? Imi iau un angajament fata de mine insumi sa nu cumpar marfa proasta doar pentru ca scrie pe ea Made in Romania. Atat! Ooo si sa vezi ce se gandeste taranul roman la salariul tau cel mic. Vinde la poarta fara sa plateasca taxe si transport mai scump ca in piata
 • +2 (4 voturi)    
  care sunt institutiile (Marţi, 12 iulie 2016, 13:22)

  cladob [utilizator]

  care controleaza calitatea ? Cum se pot informa cetatenii Romaniei despre normele calitatii aplicate ? Cum pot ei controla daca un serviciu sau un produs corespunde normelor calitatii in vigoare ?
  • +2 (2 voturi)    
   ANPC (Marţi, 12 iulie 2016, 13:46)

   Kapo [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   Autoritatea Nat pentru Protectia Consumatorilor ar trebui sa verifice calitatea. O face sporadic, probabil la indicatiile diverselor partide care isi numesc oameni in acea institutie. Ar mai fi insa o problema: calitatea si compozitia unui produs banal, cum este branza, nu poate fi verificata in Romania, pentru ca nu exista laboratoare specializate!!!! Si atunci controlul trebuie finantat, ca sa cerem analize la Viena! E ridicol, nu-i asa???
 • -1 (1 vot)    
  Lozinca poarta semnatura :-) (Marţi, 12 iulie 2016, 13:38)

  C123 [utilizator]

  E dragut fontul de pe pancarda: bold, ingust, majuscule ca in ziarele comuniste. Cine oare sa fi organizat acest protest spontan impotriva UE?

  Sa vedem daca o sa-i placa latifundiarului Dragnea cand va trebui sa-si vanda marfa pentru China fara garantiile date de marca UE.
 • +1 (1 vot)    
  Visul unei nopți de vară (Marţi, 12 iulie 2016, 15:45)

  Sufleorul [utilizator]

  Grupul restrâns de jurnaliști a fost, în fapt, destul de mare. Enumerăm TVR, Agerpres, Agro TV, Revista Agrimedia, Revista Ferma și alții. Și întrebările adresate lui Rebega în conferința de la Parlamentul European au fost mai degrabă incomode, decât de susținere, așa că informația (ne)documentată de autorul acestui articol ar trebui revizuită. Și, apropo de euroscepticism, grupa de ziariști prezenți la ședința COMAGRI, anunțată în prealabil, a fost scoasă de minunații EP pe motiv că stricau feng shui-ul întâlnirii sterile din Comisie.
 • 0 (0 voturi)    
  Ref. la pesticide+ingrasaminte (Miercuri, 13 iulie 2016, 10:49)

  Toni_Romania [utilizator]

  Cei ce lauda gustul extraordinar al legumelor din RSR (care asa si era) sa nu uite ca si in RSR statul folosea pesticide+ingrasaminte, ca in orice tara din lume.
  Numai ca erau dozate cum trebuie pt. ca se foloseau inginerii agronomi si horticultori.
  Nu ai cum avea productii la scara macro fara pesticide+ingrasaminte.
 • 0 (0 voturi)    
  Dl. Radescu... (Miercuri, 13 iulie 2016, 11:03)

  Prostu' satului [utilizator]

  ...este un jurnalist HotNews?
  Nu-mi amintesc sa-i fi citit pana acum numele printre autori.
  De asemenea, nici articolul nu este propriu-zis un articol gazetaresc, ci unul numit "analiza".
  Poate ca n-ar strica un mic disclaimer, HN, nu credeti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by