Transelectrica si Transgaz au semnat in Vietnam memorandumuri de intelegere pentru colaborari viitoare in domenii de interes bilateral, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Reprezentatii companiilor Transgaz si Transelectrica SA au fost prezenti in delegatia oficiala condusa de prim-ministrul Dacian Ciolos, in perioada 11-14 iulie, in Vietman. Vezi ce memorandumuri au semnat.

CNTEE Transelectrica SA si VietNam Electricity au semnat Memorandum-ul de Intelegere privind cooperarea si dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Vietnam in domeniul electroenergetic.

In baza Memorandum-ului, valabil pentru perioada 2016-1019, cu posibilitatea de prelungire, cele doua parti au convenit, printre altele:

  • furnizarea de servicii reciproce de consultanta in probleme de interes specific;
  • explorarea si elaborarea unor proiecte comune in sectorul energetic in baza unor cadre legale agreate reciproc;
  • efectuarea unor schimburi de know-how si instruire in anumite arii de interes;
  • derularea unor initiative comune in domenii de cooperare de interes reciproc;
  • participare comuna la proiecte internationale din domeniul energetic, cum ar fi: master plan-uri de dezvoltare a infrastructurii, servicii de consultanta, proiectare, constructii-montaj etc.

SNTGN Transgaz SA si PVGASCITY JSC. au semnat Memorandumul de coperare prin care si-au exprimat intentia si angajamentul de a sustine in comun proiecte reciproc avantajoase si de a dezvolta noi directii de colaborare in domeniul transportului gazelor naturale.

Potrivit Ministerului Economiei, memorandumul contureaza principiile de baza, responsabilitatile si cadrul pentru coordonarea activitatilor ce se vor realiza intre cei doi parteneri si pune bazele dezvoltarii unei colaborari ulterioare intre acestia.

Partile semnatare au convenit sa coopereze pentru o perioada de un an, in baza unui studiu de piata, insa, dupa identificare unui set de masuri privind aspectele prioritare si definirea viziunii proprii strategice.

Dacian Ciolos efectueaza o vizita oficiala in R. S. Vietnam, in perioada 11-14 iulie 2016, la invitatia Prim-Ministrului vietnamez, Nguyen Xuan Phuc. Aceasta deplasare se subsumeaza strategiei guvernului roman de consolidare a cooperarii pe baze pragmatice cu statele de pe alte continente, in particular din Asia.

Vizita oficiala la Hanoi reprezinta prima intalnire la nivel de Prim-ministru intre cele doua tari dupa 21 de ani. Acest fapt reprezinta o confirmare a politicii guvernului roman de relansare a cooperarii cu R.S. Vietnam.

Obiectivele principale ale vizitei sunt, pe de o parte, reluarea contactelor la nivel politic cu statele asiatice, R.S. Vietnam fiind un partener important al Romaniei in Asia de Sud-Est si, pe de alta parte, recuperarea pietelor traditionale pentru exportatorii romani, alaturi de incurajarea investitiilor in Romania.