Sindicalistii din Compania Nationala a Uraniului (CNU) anunta ca vor intra in greva foamei daca Guvernul nu va aloca fonduri pentru continuarea activitatii pe platforma de la Feldioara, existand riscul producerii unui dezastru ecologic, informeaza Mediafax.

Sindicalistii din Compania Nationala a Uraniului anunta ca vor intra in greva foamei daca in urma discutiilor de miercuri cu reprezentantii Guvernului nu se vor gasi solutii pentru iesirea din impas a companiei. Sindicalistii sustin ca lipsa fondurilor ii impiedica sa isi desfasoare activitatea si ca nu exista posibilitatea de plata a salariilor pentru angajati. Mai mult, daca cele 67 de tone de pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu aflate pe platforma de la Feldioara nu vor fi procesate pana in septembrie, cand materialul devine neconform, exista posibilitatea poluarii raurilor cu substante toxice.

"Problema grava este ca noi nu mai avem fonduri, exista imposibilitatea de plati salariale si exista posibilitatea sa ni se taie curentul, iar in momentul in care se taie curentul la Feldioara se pot revarsa apele in Olt, contaminam Oltul cu uraniu. Daca nu se ajunge la o solutie de salvarea a CNU, noi, liderii de sindicat, vom intra in greva foamei", a delcarat Claudiu Damian, vicepresedintele Sindicatului Exploatare-Preparare Uraniu (SEPU), pentru Mediafax.

Liderii de sindicat au trimis mai multe solicitari si adrese presedintelui Romaniei si Guvernului prin care au invocat ordonantele care prevad ca Nuclearelectrica (SNN) sa cumpere cu prioritate uraniu de la CNU, dar spun ca pana in acest moment au primit doar promisiuni.

￯Au fost discutii si saptamana trecuta. Rezultatul a fost ca va trebui sa se faca un program de restructurare. Noi am inteles ca trebuie de la 1150 de angajati sa se ajunga la 750. Acum vin cu tot felul de scenarii, sa se ajunga la 300. Daca se va ajunge cu 300 de oameni in toata compania, asta inseamna inchidere, e clar. S-au tot facut intalniri, dar degeaba. Nu ne ajuta. (...) Avand materialul ala pe platforma in valoare de 47 de milioane de lei, mare parte din acei bani, undeva la 40 de milioane de lei se intorc inapoi la bugetul de stat in secunda urmatoare. Datoria ministrului (n.r. Energiei) e sa aduca bani la bugetul de stat. Noi ramanem cu foarte putin din vanzarea acestui material￯, a spus Claudiu Damian.

Problemele companiei s-au agravat dupa ce au pierdut contractul cu singurul client, Nuclearelectrica, cand canadienii de la Cameco au castigat licitatia de livrare a uraniului, in decembrie 2015. CNU a terminat anul 2015 cu o pierdere de aproximativ 21 de milioane lei.