Cea mai bogata companie din lume, Apple ar putea fi obligata de catre Uniunea Europeana sa plateasca miliarde de euro taxe neachitate in Republica Irlanda. Decizia finala, asteptata marti, urmeaza celor trei ani de investigatii privind afacerile fiscale ale Apple din Irlanda, scrie BBCNews.

UE considera ca statul ar fi oferit producatorului de iPhone-uri un ajutor ilegal printr-o afacere care ar fi creat in schimb mai multe job-uri. Financial Times scrie ca apple va fi obligata sa plateasca miliarde de euro, adica cea mai mare penalizare fiscala de pana acum din Europa.

Apple si guvernul irlandez vor face, probabil, apel impotriva hotararii, mai scrie sursa citata.

In conformitate cu legislatia UE, autoritatile fiscale nationale nu au voie sa ofere avantaje fiscale companiilor, aceste avantaje fiind considerate de UE un ajutor de stat ilegal. Potrivit autoritatilor UE, deciziile luate de guvernul irlandez intre 1991 si 2007 au permis Apple sa plateasca impozite mai mici in Irlanda.

Conducerea Apple ar fi permis ca activitati inernationale ale companiei sa fie inregistrate in Irlanda, pentru a profita de care intelegerea privind impozitarea.

Marti, comisarul european al oncurentei marti Margrethe Vestager este de asteptat sa anunte o suma estimativa pe care Apple va trebui sa o plateasca drept taxe neachitate.

In cel mai rau scenariu de penalitati, Apple ar putea fi pus in fata unei amenzi de 19 miliarde de dolari, in timp ce mai multi analisti estimeaza ca cifra ar fi undeva la 8 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Apple nu este singura companie vizata ca a beneficiat de conditii de impozitare favorabile in Uniunea Europeana. Anul trecut, Comisia Europena a decis ca Olanda sa recupereze 30 de milioane de euro de la Starbucks, iar Luxemburgul, o suma similara de la Fiat.