Seful Apple, Tim Cook, a calificat joi drept o "porcarie politica" decizia Bruxelessului de a cere gigantului IT sa returneze Irlandei 13 miliarde de euro, scrie AFP.

Tim CookFoto: Agerpres/AP

"E o porcarie politica (It's total political crap)", a spus acesta, intr-un interviu acordat cotidianului irlandez Irish Independant. Acesta a criticat in special cifra avansata de Comisia Europeana in ceea ce priveste rata impozitului perceput asupra profiturilor europene din 2014, evaluata de Brruxelles la 0,005%.

"Au luat o cifra nu nstiu de unde. In timpul anului in care Comisia a spus ca am platit aceasta rata de impozitare, noi am platit 400 de milioane de dolari. Credem ca aceasta cifra face din noi cel mai mare contribuabil in acest an", a spus el.

Cook a negat ca ar fi beneficiat de un tratament fiscal privilegiat din partea Irlandei.

"E exasperant, e dezamagitor, e ceva politic, nu se bazeaza pe fapte sau pe lege", a mai spus acesta, intr-un interviu acordat televiziunii irlandeze RTE.

Tim Cook si-a exprimat speranta ca guvernul insulei va ataca in apel decizia Comisiei.

"Suntem angajati in Irlanda de 37 de ani, avem o istorie de iubire pe termen lung impreuna si sunt mai degraba increzator ca guvernul va lua decizia buna si eu consider ca decizia buna este sa stai in picioare si sa lupti", a explicat el.

In opinia sa, Apple, care va ataca si el in apel decizia, "nu are de ce sa isi ceara scuze" iar guvernul irlandez "nu a facut absolut nimic rau".

Guvernul de la Dublin urmeaza sa reuneasca vineri pentru a discuta acest subiect, in conditiile in care o prima reuniune de urgenta, miercuri, nu a condus la nicio concluzie, dupa ce o minoritate a ministrilor a cerut un vot parlamentar.

Irlanda are o rata de impozitare a profiturilor de 12,5%.