Dificultatile din agricultura se perpetueaza de la un an la altul, in conditiile in care vorbim in permanenta de seceta, de lipsa de apa, intr-o tara in care "apa se scurge pe Valea Sambetei degeaba", a declarat Mihai Anghel, unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de cereale, citat de Mediafax.

Culturi afectate de secetaFoto: Agerpres

"Intr-o tara cu un nivel hidrografic ridicat, cu Dunarea care ne curge la picioare, in fiecare an vorbim de lipsa de apa si de diminuare a productiei din cauza secetei" , a spus Mihai Anghel.

Recent, Ministerul Agriculturii a anuntat ca anul acesta productia de grau a crescut cu 7% fata de 2015, fiind pentru prima data cand productia medie la hectar va depasi 4 tone, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani.

Traderii se asteapta si ei la afaceri substantiale ca urmare a anului agricol bun, desi seceta din ultimele luni a compromis cultura de porumb si partial floarea-soarelui.

"Productia de grau sigur e mai mare decat in anul precedent. A fost productie record atat pentru rapita, cat si pentru grau, la floarea-soarelui productia nu va ajunge la nivelul record din anul 2014, cand am facut vreo 11 mil. tone, din cauza secetei din ultimele doua luni. Sunt diminuari de cantitati la floarea-soarelui si la porumb. La porumb am pierdut cam 2-3 tone pe hectar din cauza secetei, iar la floarea-soarelui intre 500 kg si o tona", a declarat Mihai Anghel.

Valoarea productiei agricole a scazut cu 6,6% in 2015 fata de anul precedent, in principal din cauza conditiilor climatice nefavorabile. Seceta, care se repeta o data la cativa ani, a lovit productia vegetala care a scazut cu 10,4% anul trecut.