Mare producator si exportator roman de cereale: Cu Dunarea care ne curge la picioare, in fiecare an vorbim de diminuare a productiei din cauza secetei
"Intr-o tara cu un nivel hidrografic ridicat, cu Dunarea care ne curge la picioare, in fiecare an vorbim de lipsa de apa si de diminuare a productiei din cauza secetei" , a spus Mihai Anghel.
Recent, Ministerul Agriculturii a anuntat ca anul acesta productia de grau a crescut cu 7% fata de 2015, fiind pentru prima data cand productia medie la hectar va depasi 4 tone, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani.
Traderii se asteapta si ei la afaceri substantiale ca urmare a anului agricol bun, desi seceta din ultimele luni a compromis cultura de porumb si partial floarea-soarelui.
"Productia de grau sigur e mai mare decat in anul precedent. A fost productie record atat pentru rapita, cat si pentru grau, la floarea-soarelui productia nu va ajunge la nivelul record din anul 2014, cand am facut vreo 11 mil. tone, din cauza secetei din ultimele doua luni. Sunt diminuari de cantitati la floarea-soarelui si la porumb. La porumb am pierdut cam 2-3 tone pe hectar din cauza secetei, iar la floarea-soarelui intre 500 kg si o tona", a declarat Mihai Anghel.
Valoarea productiei agricole a scazut cu 6,6% in 2015 fata de anul precedent, in principal din cauza conditiilor climatice nefavorabile. Seceta, care se repeta o data la cativa ani, a lovit productia vegetala care a scazut cu 10,4% anul trecut.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Dunarea e in primul rand un ecosistem fragil care si asa are problemele lui nu canalul de irigatii personal al smecherilor din agricultura. La fel si solurile Romaniei. Cata vreme agricultura Romaniei e capabila sa hraneasca cei 20-22 de milioane care mai suntem acum aici, pentru mine e absolut OK. N-are nici un rost sa ne nenorocim apele si solurile in intreceri stahanoviste de-a fi "granarul Europei"
A primit bani de irigatii prin fonduri PHARE o singura data. Irigatiile bineinteles ca neintretinute se cam strica; i s-a spus din 2011 sa schimbe putul din care ia apa, ca respectivul put era pe secate.
Nu l-a interesat, asa ca in 2014 s-a ars pompa de irigare. De atunci, profita ca in fiecare an ISU din judetul nostru livreaza apa gratuita cu cisterna catre zonele afectate de seceta. Daca n-ar veni cu cisternele, ar fi literalmente la mana cerului.
Bineinteles ca respectivul conduce ultimul model de Range Rover.
Nu neg ca si autoritatile sau societatea civila ar trebui sa se implice, dar daca nici posesorii terenurilor nu sunt interesati, atunci cine sa fie?
Domnul din articol de-asemenea, probabil ca vrea sa traga un semnal de alarma, dar din nou, de ce nu se descurca singur? Poate sa-si faca credit de investitii, sa sustina financiar Partidul Agricultorilor (statutul acestora este foarte, foarte pro-agricultura) s.a.m.d.
Daca ar veni cu o solutie de genul "I-am propus lui Ciolos sa facem 50%, 50%, cu promisiunea ca vom angaja 5 oameni din sat, dar m-a dat SPP-ul afara de la el din birou", ar fi de inteles.
Pana atunci, de la an la an avem aceiasi discutie, iar micii sau marii producatori asteapta sa vina ... altcineva, nu se stie cine, sa le asigure lor irigatiile.