Guvernul a aprobat joi un memorandum potrivit caruia Intreprinderile Mici si Mijlocii vor fi sprijinite sa-si dezvolte investitiile printr-o noua schema multianuala de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis), in valoare totala de 900 de milioane de lei, masura care se incadreaza in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman. Sprijinul financiar se acorda sub forma unor granturi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente investitiilor initiale, in scopul realizarii unor obiective de investitii, informeaza Guvernul.

"Analizele noastre au relevat ca exista foarte multe proiecte investitionale cuprinse intre 1 milion si 10 milioane de euro, care isi vor sustine cresterea datorita acestui program. Este o mare nevoie de fonduri cuprinse in acest interval, mai ales in randul firmelor cu capital autohton. Intentionam ca aceasta schema de ajutor de stat sa tina pasul cu mersul real al economiei, in care investitiile sunt tot mai dinamice si predictibile datorita unui numar in crestere de oportunitati in piata", considera vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu mediul de Afaceri.

Schema de ajutor de stat este conceputa ca program multianual, pana in anul 2020, cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor ajutorului de stat se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat si cu respectarea unor conditii de eligibilitate.

Schema este elaborata pentru perioada 2017-2020. Data estimata la care va intra in vigoare aceasta schema este luna octombrie 2016, iar perioada estimata in care se vor efectua platile ajutorului de stat este 2017-2023.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 900 de milioane de lei, aproximativ 200 de milioane euro, si se acorda pentru credite de angajament pentru emiterea de acorduri de finantare aferente perioadei 2017-2020 si pentru credite bugetare pentru plata ajutorului de stat in intervalul 2017-2023.

Sumele necesare derularii acestei scheme vor fi alocate anual, din bugetul de stat, incepand cu anul 2017, bugetul anual maxim al schemei fiind de 225 milioane lei (aproximativ 50 de milioane euro).

Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor sub forma de sume nerambursabile, in raport cu cheltuielile eligibile si in limita maxima admisa. Beneficiarul ajutorului de stat trebuie sa asigure cofinantarea investitiei fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.

Se estimeaza ca 200 de beneficiari vor primi aceste ajutoare financiare si se preconizeaza ca rezultatele obtinute prin acordarea acestor ajutoare vor conduce la cresterea numarului locurilor de munca nou create, cresterea incasarilor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale din taxele si impozitele aferente salariilor, precum si din alte impozite si taxe, dar si cresterea volumului de investitii straine in Romania, precum si in cadrul regiunilor defavorizate.

Administratorii schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor sunt Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, structuri in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, finantate prin bugetul ministerului.

Schema de ajutor de stat a fost elaborata in baza prevederilor OUG nr. 55/2015 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, a Hotararii Guvernului nr. 859/2014 privind aprobarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania-Orizont 2020 si a legislatiei nationale si europene in materie de ajutor de stat.