Bayer anunta achizitionarea gigantului semintelor modificate genetic Monsanto pentru 66 de miliarde de dolari, scrie AFP. Aceasta este cea mai costisitoare achizitie efectuata vreodata de un grup german.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Bayer si Monsanto au semnat miercuri un acord ferm de fuziune", la pretul de 128 de dolari pe actiune, cash, a precizat Bayer, intr-un comunicat.

Grupul german si-a majorat oferta in mai multe randuri, din mai, inainte sa obtina acordul producatorului american de pesticide Roundup.

Datorita produselor sale modificate genetic, Monsanto a fost in repetate randuri in centrul criticilor ecologistilor din Europa si de peste ocean. In plus, Monsanto produce cel mai utilizat pesticid, "Roundup", care contine glifosat, o substanta banuita a fi cancerigena. Acesta e folosit pe campurile din Germania in proportie de 40%.

In luna februarie a acestui an, au aparut rezultate ingrijoratoare, evidentiate in raportul unui institut de mediu german, care a depisat in unele sortimente de bere valori sporite de glifosat, posibil generator de cancer. Am relatat pe larg despre tema in articolul de pe Hotnews "Berea germana la control".

Bayer AG este un holding listat la bursa, ce consta din 307 societati si care are 116.800 de angajati. Miezul afacerii este industria chimica si farmaceutica. Trei parti din concern, care opereaza in mare parte independent, sunt Bayer HealthCare, Bayer CropScience si Covestro (fosta Bayer MaterialScience). Societatea pe actiuni Bayer este listata in DAX, pe bursa de valori din Frankfurt am Main, ca si in Euro Stoxx, fiind considerata una dintre cele mai valoroase firme germane. In anul 2015, cifra sa de afaceri a fost 46,3 miliarde euro, iar profitul 4,1 mld. euro.

Istoricul firmei germane incepe acum peste un secol si jumatate. Nu departe de Koln, in vestul Germaniei, Bayer a fost fondata in anul 1863 la Barmen (pe atunci oras de sine statator). La 1900, sediul firmei s-a mutat la Leverkusen. In anul 1925, firma s-a transformat in I.G. Farben, la Leverkusen desfasurandu-se si productia, aproape exclusiv. In timpul nazismului in Germania, si in fabricile I.G.Farben s-a facut uz de munca fortata, motiv pentru care Inalta Comisie a Aliatilor a dizolvat firma, dupa razboi.

In anul 1950 insa, ea a fost reinfiintata, reconstruita si rapid pusa pe picioare. In 1961, Bayer avea din nou 80.000 de angajati. Intre anii 2002 si 2005, a avut loc cea mai mare reoganizare din istoria firmei. Sectoarele farmaceutic, protectia plantelor, chimic si materiale plastice au fost separate, constituind societati din cadrul concernului nou format. Actualul presedinte al consiliului de administratie al Bayer AG este Werner Baumann. Compania este cunoscuta si prin angajamentul sau financiar, vechi de decenii, fata de clubul de fotbal Bayer Leverkusen.

Istoricul firmei americane e ceva mai nou, si anume din 1901. Monsanto a luat fiinta ca firma producatoare de produse chimice si farmaceutice. In 1927, firma cu sediul in St. Louis a fost cotata la bursa din SUA. In prezent, dupa marea reorganizare din anul 2000, Monsanto are reprezentante in 61 de tari, o cifra de afaceri de 15 miliarde de dolari (2015), un profit de 2 miliarde si cca 22.500 de angajati (august 2015). Presedintele sau este Hugh Grant.

Compania s-a specializat nu doar in producerea de seminte si erbicide, ci si in biotehnologii, care stau la baza controversatelor plante modificate genetic. Mai nou, ea produce si software pentru analize de date specifice, care le vinde fermierilor interesati.

Anul trecut, Monsanto a incercat preluarea unui concurent de pe piata, si anume compania Syngenta. Deal-ul a cazut, facand loc insa unuia si mai avantajos.

Potrivit unor evaluari ale bancii Morgan Stanley din Dow Jones, prin fuziunea Bayer-Monsanto s-ar controla 28% din piata pesticidelor din lume si 36% din piata de seminte de porumb a SUA.