Miliardarul polonez Sebastian Kulczyk ar putea sa intre in competitia pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrala si de Est, inclusiv fabricile Ursus Breweries din Romania, potrivit publicatiei poloneze Puls Biznesu, citata de Reuters si News.ro.

Sebastian Kulczyk detine in prezent o participatie de 1,5% la compania SABMiller si este interesata sa intre in parteneriat cu un fond de investiti pentru a face o oferta catre AB InBev.

Pentru miliardarul polonez, pachetul de actiuni detinut la SABMiller este cel mai valoros activ, arata publicatia poloneza.

Activele din Cehia, Polonia, Ungaria, Romania si Slovacia ale SABMiller sunt scoase la vanzare in cadrul preluarii de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice SABMiller de catre grupul belgian AB InBev.

Recent, si China Resources Beer Holdings Co, cel mai mare producator de bere din China, a luat in calcul intrarea in competitia care se anunta foarte dura pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrala si de Est.

AB InBev, producatorul marcilor Budweiser si Stella Artois, s-a oferit sa vanda activele europene ale SABMiller pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare pentru preluare, una dintre cele mai mari din istorie.

Vanzarea, administrata de Lazard in numele AB InBev, este asteptata sa fie lansata dupa 10 octombrie. AB InBev vrea sa atraga oferte pentru intregul portofoliul de active din Europa Centrala si de Est, pentru a evita vanzarea pe bucati.

La competitia pentru preluarea afacerilor est-europene ale SABMiller ar mai putea participa producatorul japonez de bere Asahi si cateva fonduri de investitii, precum R2G din Cehia, KKR, Advent si Mid Europa Partners.

Valoarea tranzactiei este estimata la 5-7 miliarde de euro.

SABMiller, al doilea mare producator de bere la nivel mondial, este prezent pe piata romaneasca prin intermediul Ursus Breweries, care detine unitati de producere a berii la Timisoara, Buzau, Brasov si o unitate de productie de capacitate mica la Cluj. Totodata, grupul a achizitionat in 2009, prin Ursus Breweries, producatorul Bere Azuga.