Consiliul Concurentei a aplicat amenzi in valoare totala de 28,12 milioane lei (aprox. 6,32 milioane euro) catre 41 de companii active pe piata distributiei de usi si pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor pentru o intelegere privind fixarea preturilor pentru produsele Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice). Dedeman a primit cele mai mari amenzi, de peste 18,6 milioane lei. Zeci de firme au recunoscut ca au participat la aceasta fixare a preturilor, beneficiind de o reducere de 20% a amenzilor primite, iar Dedeman (peste 18,6 milioane lei), Arabesque (peste 3,5 milioane lei) si Ariston Thermo (peste 1,7 milioane lei) au primit cele mai mari amenzi.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului ConcurenteiFoto: Hotnews

Consiliul Concurentei a constatat ca intre fiecare dintre cele doua companii - Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice) - si distribuitorii ei s-au au incheiat contracte prin care stabileau preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial. In acest fel, s-a restrans capacitatea distribuitorilor de a-si stabili singuri pretul de revanzare si s-a eliminat concurenta prin pret dintre acestia.

Astfel, compania Porta KMI Romania SRL si 24 distribuitori ai acesteia au fost sanctionati cu amenda totala de 15.063.781 lei. 11 companii au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Dedeman - 9.154.167 lei si Arabesque SRL - 3.553.898 lei, urmati de Porta KMI RomaniaSRL - 481,004 lei, Casa Noastra SA - 444,751 lei, Proges SRL - 471,593 lei.

In urma celei de a doua investigatii, compania Ariston Thermo Romania SRL si 15 distribuitori ai acesteia care activeaza pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor au fost sanctionati cu 13.061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro), pentru fixarea preturilor de revanzare. Din cele 16 companii sanctionate, 15 au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate Dedeman SRL -9.508.331 lei, Ariston Thermo Romania SRL - 1.798.424 lei, Marelvi Impex SRL - 518.913 lei.

Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se stabilesc preturile de vanzare sau cumparare sau cele prin care se impart pietele sau sursele de aprovizionare.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor.