Zgarie-norii din Londra vor fi construiti in curand de roboti, spune sefa celei mai mari firme de constructii din UK. Acest lucru ar putea aduce castiguri uriase de productivitate, odata ce un lucru mai mare poate fi realizat de un numar cat mai mic de oameni. Asta atrage cu sine si disponibilizari in masa, iar nevoia de oameni va fi din ce in ce mai mica, informeazaThe Telegraph.

Vorbind la Institutul de Conventii anuale al directorilor, femeia de afaceri a declarat ca ritmul schimbarilor tehnologice a luat-o prin surprindere. Alison Carnwath conduce din 2004 cea mai mare firma de constructii din UK, "Land Securities".

"Acum cinci ani as fi zambti stramb daca cineva mi-ar fi spus ca robotii vor ridica cladiri in Londra. Va spun ca nu suntem asa departe, iar asta are implicatii uriase", a declarat Alison Carnwath.

Adoptarea roboticii si a altor tehnologii ar putea da economiei un impuls radical, in contextul in care politicienii si economistii au cautat modalitati de sporire a productivitatii, ceea ce este esential pentru cresterea salariilor si a prosperitatii.

Aceste imbunatatiri ale nivelului de trai nu pot fi distribuite in mod egal, cu toate acestea, lucratorii concediati din domeniul constructiior s-ar putea lupta pentru a-si gasi un loc de munca in alta parte.

"Companiile de bazeaza pe productivitate, ei doresc sa reorganizeze modul in care oamenii pot lucra si recunosc ca tehnologia este cu mult peste noi si va distruge mii de locuri de munca", a mai declarat Carnwath.

Potrivit Oficiului National de Statistica, industria constructiilor angajeaza 2.3 milioane de persoane, cu un pachet de plata medie de 620 lire/ saptamana, mai mult decat media Regatului Unit care este de 505 lire/ saptamana.

Potentialul de expansiune in industria constructiilor pare sa fie ridicat, cu un deficit pe scara larga de locuinte, impingand in sus pretul acestora in majoritatea zonelor din tara.

Londra, tara la care se refera femeia de afaceri Allison Carnwath, trece momentan printr-o frenezie a zgarie-norilor, cu peste 400 de cladiri, fie aflate in stadiul de proiect, fie aprobate, in constructie sau finalizate.