Guvernul si reprezentantii confedratiilor patronale si sindicale reunite in Consiliul National Tripartit au convenit miercuri sa continue sa lucreze la un nou proiect al Legii salarizarii unitare si pentru stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2017. In ceea ce priveste proiectul noii Legi a salarizarii unitare, Executivul si partenerii sociali vor colabora in scopul stabilirii principiilor, clarificarii definitiilor si elaborarii proiectului de lege, partile implicate asumand faptul ca acest proiect nu va fi adoptat in timpul mandatului acestui Guvern, se arata intr-un comunicat de presa.

"Inteleg ca exista o majoritate larga a partenerilor sociali care este de acord sa lucreze pe acest proiect, dar, pe de alta parte, pornim la aceasta activitate constienti ca obiectivul nu este de a-l adopta in acest mandat si ca viitorul Guvern si Parlament isi vor pune amprenta asupra acestui document", a afirmat premierul Dacian Ciolos.

Ministrul Muncii a amintit faptul ca a propus sapte principii pe baza carora sa fie elaborat proiectul legii salarizarii unitare, insa exista flexibilitate si pentru acceptarea altor propuneri din partea partenerilor sociali. In acelasi timp, el a mai subliniat ca interventiile punctuale de corectie legislativa, prin Ordonante de Urgenta, nu sunt o solutie.

"Prin ordonante de urgenta nu vom putea rezolva echitatea per ansamblu a sistemului de salarizare a personalului platit din fonduri publice", a explicat ministrul Dragos Pislaru.

Premierul a transmis ca Executivul nu intentioneaza sa promoveze alte ordonante de urgenta pentru noi corectii in sistemul de salarizare, intrucat acestea ar afecta fondurile care ar putea fi alocate finantarii noii Legi a salarizarii unitare.

"Daca cineva se asteapta sa venim cu noi ordonante, nu cred ca e bine. Nici nu e momentul si nici nu cred ca astfel de interventii legislative ar rezolva anumite lucruri. Cred ca ar fi bine sa avem o abordare onesta si sa evitam sa potentam miscari care nu sunt constructive si nu duc la progres. Inteleg nemultumirile, consistenta lor, dar este onest sa va spunem ceea ce putem face si ceea ce nu putem face. Nu este o solutie sa blocam tara in campanie electorala, pentru ca nu cred ca va avea cineva de castigat si o abordare de acest fel nu va ajuta la un progres in perioada urmatoare", a transmis premierul Dacian Ciolos.

Consultarile pentru elaborarea noului proiect de lege vor fi continuate la nivelul ministerelor de linie, nu doar de Ministerul Muncii.

In ceea ce priveste stabilirea salariului minim pentru 2017, premierul Dacian Ciolos a apreciat ca primele rezultate ale grupului de lucru constituit la Ministerul Muncii poate fi un punct de plecare.

"Stabilirea pentru anul viitor a salariului minim pe economie trebuie sa fie rezultatul unei mobilizari din partea sindicatelor si a patronatelor, pentru a putea avea discutii consistente, mediate in mod activ de Guvern", a precizat seful Executivului.

Ministrul Muncii a spus ca pana la sfarsitul lunii octombrie va avea date partiale din studiul de impact aflat in lucru si ca va exista o noua intalnire pentru a evalua progresele facute pentru a putea fundamenta si proiecta un mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat in plata, care sa tina cont si de impactul socio-economic al acestuia. Dragos Pislaru a mai precizat ca rezultatele acestui studiu vor permite grupului de lucru sa ia decizii fundamentate si sa faciliteze dialogul dintre Guvern si partenerii sociali in ceea ce priveste stabilirea salariului minim.

La intalnirea desfasurata la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu si ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.