In aprilie 2015 guvernul care era atunci in functie in Polonia alegea sa cumpere 50 de elicoptere Caracal. Guvernul conservator, la putere din noiembrie 2015, a contestat inca de la inceput alegerea precedentului cabinet liberal si acum autoritatile au anuntat ca vor cumpara cel putin 21 de elicoptere americane Black Hawk, scrie AFP. Cei de la Airbus sunt furiosi, spun ca oferta lor a fost cea mai buna si ca au fost dusi cu vorba si acuzati de lucruri false.

Airbus H225Foto: Airbus

Contractul agreat initial cu Airbus se referea la cumpararea a 50 de elicoptere Caracal multiroll, in valoare de 3,15 miliarde euro. Acum, cei de la Airbus au iesit la contratac dupa ce au pierdut acel contract pe care initial il castigasera.

Francezii au trimis o scrisoare deschisa premierului polonez Beata Szydlo, scrisoare in care isi exprima indignarea privind modul in care autoritatile s-au comportat. "Niciodata un guvern client nu ne-a tratat asa cum a facut-o acest guvern", spune Tom Enders, director executiv al Airbus. Enders mai spune ca Airbus va cere compensatii, mai ales ca guvernmul de la Varsovia pare sa fi dus cu vorba compania in acele luni pentru a nu le mai da contractul.

Airbus spune ca a facut concesiile solicitate de autoritatile poloneze si adauga ca, daca elicopterele sale ar fi fost alese, s-ar fi creat in Polonia 1.250 de locuri de munca directe si alte 2.500 indirecte, la furnizori. In plus, Polonia ar fi avut primul producator de elicoptere detinut in majoritate de stat, cei doi deja prezenti apartinand de multinationale: Lockheed Martin si Finmecannica.

Francezii spun ca, daca ar fi castigat, fabrica WZL 1 ar fi devenit moderna, nu ar mai produce elicoptere rusesti de veche generatie, ci ar fi produs aparate de ultimul tip chiar si pentru export si noi modele ar fi putut urma peste cativa ani.

"Este o confuzie uriasa sa compari acest proiect cu un simplu atelier de vopsitorie", spune seful Airbus, Guillame Faury care spune ca autoritatile au adaugat in august conditii imposibil de indeplinit.

Polonezii spun ca un contract cu Airbus nu ar fi fost in interesul tarii.

"Divergentele in pozitiile de negociere ale celor doua parti au facut imposibil un compromis, astfel incat continuarea negocierilor devine fara obiect", spunea saptamana trecuta ministerul polonez al Apararii.

Semnarea unui acord pentru investitii compensatorii ("offset") era o conditie pentru realizarea acestui contract.

Or Airbus "nu a prezentat propuneri care sa raspunda intereselor economice si de securitate ale statului polonez", arata comunicatul ministerului.

Guvernul conservator, la putere din noiembrie 2015, a contestat inca de la inceput alegerea precedentului cabinet liberal de a cumpara 50 de elicoptere Caracal.

Acest anunt este o lovitura dura pentru Airbus Helicopters, filiala Airbus Group din Marignane, in sudul Frantei.