Consortiul format din Transbordare Vagoane Marfa si Dorin Rosu a preluat, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 69,92% din capitalul social al Institutului pentru Tehnica de Calcul Bucuresti, valoarea tranzactiei fiind de 27,5 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Din valoarea totala a tranzactiei, 23,5 milioane de lei reprezinta pretul pachetului de actiuni iar patru milioane de lei reprezinta investitiile tehnologice, de mediu si capitalul de lucru.

Investitiile tehnologice, in valoare de 1,34 milioane de dolari, vor fi efectuate in termen de 12 luni de la semnarea contractului iar infuzia de capital de lucru, in valoare de 313.545 dolari, in maximum sase luni.

In cazul nerealizarii la termen a investitiilor, cumparatorul va suporta o penalitate de 10% din suma ramasa neinvestita, iar in cazul nerealizarii planului de afaceri, penalitatea va fi in cuantum de 10% din aportul in numerar.

Printre altele, cumparatorul si-a asumat mentinerea pe o perioada de cinci ani a celor 128 de salariati, plata datoriilor curente ale societatii, mentinerea si dezvoltarea obiectului actual de activitate al societatii. In cazul incalcarii acestor clauze, consortiul va plati AVAS, pentru fiecare dintre acestea, o penalitate de 10% din pretul pachetului de actiuni.

Pentru privatizarea ITC au fost cumparate 37 de Dosare de prezentare si au fost inregistrate zece oferte de cumparare din partea unor firme si consortii, din care AVAS a selectat, intr-o prima faza cinci ofertanti.

Oferta initiala de vanzare a actiunilor Institutului pentru Tehnica de Calcul a fost publicata in data de 16 iulie si a fost valabila 180 de zile. Ulterior, oferta a fost prelungita succesiv, cu cate 30 de zile, pana in data de 13 decembrie.

Ceilalti actionari ai ITC sunt, pe langa consortiul format din Transbordare Vagoane Marfa si Dorin Rosu, SIF Muntenia cu 29,85% si o persoana fizica ce detine un procent de 0,22% din capitalul social.