In prezent, compania are 842 de salariati.
Concedierile erau initial programate sa inceapa inca din luna iulie, insa au intarziat pentru ca Hotararea de Guvern, obligatorie in acest caz, inca nu a fost aprobata.
"In prezent, conducerea companiei lucreaza la lista nominala cu angajatii vizati. Actul normativ respectiv, care permite demararea concedierilor colective, ar putea intra in Guvern saptamana aceasta", au declarat pentru News.ro surse din cadrul Ministerul Economiei.
Potrivit planului de disponibilizare publicat pe site-ul companiei in urma cu cateva luni, disponibilizarile colective vor fi efectuate cu plata unor compensatii cu bani de la bugetul asigurarilor sociale de stat pentru o perioada de maximum doi ani, care ar putea costa statul 5,65 milioane lei.
Conform planului de disponibilizare propus de companie, 85% ar trebui sa fie salariati din categoriile de personal TESA, conducere si muncitori indirect productivi, in timp ce listele de concedieri vor cuprinde putini muncitori direct productivi.
Persoanele concediate vor beneficia de indemnizatie de somaj si de un venit lunar de completare, care se acorda in functie de vechimea in munca.
Astfel, persoanele care au o vechime in munca intre 3 si pana la 10 ani vor primi venit de completare timp de 12 luni, in timp ce angajatii cu o vechime de cel putin 25 de ani vor primi acest venit timp de 24 de luni.
In urma disponibilizarilor, compania estimeaza o reducere a cheltuielilor cu personalul cu circa 18%.
Romaero justifica disponibilizarile prin nevoia de a scadea gradul de incarcare, un efect al lipsei investitiilor in tehnologie pe parcursul ultimilor 25 de ani.
Potrivit documentelor companiei, este necesara luarea unor "masuri urgente de redresare economico-financiara" si "corelarea numarului de salariati cu gradul de incarcare".
Romaero a avut anul trecut pierderi de 34 milioane lei, la o cifra de afaceri de 53,8 milioane lei. Datoriile companiei au ajuns la sfarsitul anului trecut la circa 300 milioane lei, cu 45 milioane lei peste nivelul din 2014.
Pierderile continua si in acest an.
"Pentru 2016 compania estimase ca va obtine profit, dar estimarile sale au fost invalidate de executia bugetara defectuoasa constatata prin bilantul anului 2015 depus in vara acestui an", a spus o sursa avizata, pentru News.ro.
Potrivit acesteia, compania incearca sa limiteze pierderile in acest an la circa 30 milioane lei si sa inregistreze rezultate pozitive abia in 2017-2018.
- Curtea de Conturi va verifica toata activitatea Romaero din perioada 2012-2015
Romaero, companie specializata in producerea si intretinerea avioanelor, a inregistrat in perioada 2012-2015 pierderi cumulate de 145,6 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor.
"Ultimul control al Curtii de Conturi la Romaero a avut loc in anul 2012, pentru perioada 2009-2011. Vor verifica tot, situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului, precum si legalitatea realizarii veniturilor si a efectuarii cheltuielilor la Romaero", a precizat o sursa avizata, pentru News.ro.
Inspectorii Curtii de Conturi vor verifica, de asemenea, toate actele aditionale incheiate de Romaero, situatia clientilor, politele de asigurare si achizitiile facute, mai precizeaza sursele citate.
De abicei, in cadrul controalelor Curtii de Conturi, cele mai multe nereguli si fraude s-au descoperit la contractele de achizitii si la gestionarea patrimoniului companiilor de stat.
Romaero are in prezent 842 de salariati, dar urmeaza sa concedieze 150 de angajati.
Compania se afla intr-o situatie financiara foarte grava, fiind penalizata de tehnologia depasita si de managementul slab din ultimii 25 de ani.
o decizie de genul asta e foarte complexa, si are aspecte financiare, umane, legale, etc, dar daca simplificam lucrurile, insasi faptul ca avioanele sunt praf asa cum spui tu , e clar ca trebuie inceputa curatenie de undeva...
Trebuiesc audiati urgent fostii manageri si vazut cum a fost posibil ca dintr-o companie care nu mai facea fata comenzilor a ajuns sa discute concedierea personalului...
Si fara sa vreau ma intorc la nea Nelu, care in dorinta patologica pt. ocuparea scaunului lui Ceasca, ia lasat pe ceilalti sa-si faca de cap.
Cine va avea destul singe in instalatie pt misca lucrurile inainte dar si pt a face curatenie inapoi.
"Zboara avioanele oare fara intretinere tehnica curenta? NU!!! Dar foarte deficitara. "
Aviatia este un domeniu foarte tehnic , cu reguli foarte clare. Cum poate fi facuta intreatinerea tehnica, foarte deficitar?
ori este intretinerea tehnica facut in parametri stabiliti, ori nu este ...