Reprezentantii transportatorului aerian Tarom si ministrul Transporturilor, Sorin Buse, au avut o intalnire cu reprezentantii constructorului francez de aeronave ATR, in urma careia producatorul va transmite "in curand" o oferta de inchiriere a doua avioane de generatie noua, de tipul ATR 72-600, a anuntat joi compania de stat, potrivit News.ro. Tarom are in prezent in operare noua aeronave ATR.

Avion ATR al companiei TAROMFoto: Hotnews

Reprezentantii Tarom au anuntat in repetate randuri in ultimii ani ca este necesara inlocuirea flotei companiei, pentru eficientizarea activitatii.

Avioanele din flota Tarom au o medie de varsta de peste 15 ani, situatie care mareste semnificativ costurile de intretinere si operare.

"ATR si-a manifestat interesul de a participa la selectia pe care TAROM doreste sa o faca pentru inchirierea de aeronave in conditii drylease (fara echipaj, n.r.)", arata Tarom in comunicat.

Oficialii companiei de stat subliniaza insa ca intentioneaza sa poarte discutii bilaterale, de aceasta natura, cu reprezentantii tuturor companiilor producatoare de aeronave.

Tarom opereaza in prezent cu 22 de aeronave, dupa ce unul dintre avioanele Airbus A310, cumparate in 1992, a iesit din uz la 12 septembrie, iar cea de-a doua aeronava de acelasi tip va iesi din uz la 31 octombrie.

In cadrul intalnirii cu reprezentantul ATR au fost convenite cateva directii de lucru pentru sprijinirea dezvoltarii pe termen lung a activitatii de intretinere si reparatie si rentabilizarea orarului de zbor, precizeaza oficialii Tarom.

ATR urmeaza astfel ca trimita doi tehnicieni care sa ofere asistenta extinsa Tarom, in evaluarea activitatii de intretinere (proceduri de lucru, model de lucru si de opeare).

Intre masurile discutate la intalnire a fost si analizarea si restructurarea stocului minim, precum si "evaluarea contractului de pool pentru aprovizionarea cu piese de schimb pentru ca timpii de imobilizare ai aeronavelor sa fie cat mai scurti".

Tarom va transmite totodata producatorului un sumar al problemelor tehnice aparute in operarea curenta pentru analiza.

"Am hotarat, cu sprijinul Ministrului Transporturilor, ca este timpul sa luam masuri pe toate planurile pentru a consolida increderea pasagerilor nostri in serviciile oferite de TAROM. Rigoarea in ceea ce priveste siguranta zborurilor si confortul pasagerilor raman prioritare, iar planul nostru este de a imbunatati in cel mai scurt timp experienta calatoriillor la bordul aeronavelor noastre", a declarat Dan Plaveti, directorul general al Tarom.

Conducerea companiei si reprezentantii Ministerului Transporturilor mai spun ca vor continua masurile care au ca obiectiv cresterea operativitatii, eficientizarea activitatii, diminuarea timpilor de imobilizare ai aeronavelor la sol si eliminarea intarzierilor in programul de zbor.

In ultima luna au avut loc mai multe incidente legate de zborurile Tarom, in special din cauza unor defectiuni tehnice.

Gradul mediu de incarcare al aeronavelor Tarom a fost anul trecut de circa 68%.

Tarom a raportat pentru primul semestru al acestui an pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari fata de nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli.