Romania poate exporta carne de vita in Turcia, dupa validarea celor doua unitati de abatorizate din judetele Calarasi si Bistrita-Nasaud de catre specialistii turci, in conditiile in care, din momentul aderarii la Uniunea Europeana (UE), nu a avut acces pe aceasta piata, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"De cand suntem in Uniunea Europeana nu am exportat bovine vii si carne de vita in Turcia pentru ca s-a opus masiv deschiderii pietei catre UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscuta drept boala vacii nebune. Recent, in contextul demersurilor pentru aderare, Turcia si-a revizuit punctul de vedere si a deschis exporturile pentru cateva state din UE. Romania a reusit, dupa un tur de forta, sa obtina si de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) statutul de tara cu risc scazut la ESB", a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta sustine ca redeschiderea comertului cu bovine si carne de vita in Turcia a survenit si in urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Celik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia. Astfel, in urma unei misiuni de audit desfasurata in perioada 3-7 octombrie 2016 de catre specialisti din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Cresterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unitati de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vita.

In context, Irimescu considera ca trebuie schimbata putin politica MADR pe acest segment pentru incurajarea producatorilor sa ingrase viteii pana la o greutate optima, pentru ca aduce mai multa plusvaloare la export.

"Trebuie sa schimbam un pic politica ministerului pe acest segment, sa dam stimulentul pentru vitei in doua etape, adica ceva daca l-a dus la 300 de kilograme si inca o plata daca ajunge la 600 de kilograme. Trebuie sa incurajam oamenii sa nu mai vanda vitei. Este important sa cream un mecanism ca sa stimulam oamenii sa tina vitelul pana la greutatea optima", a adaugat ministrul Agriculturii.

Seful MADR spera ca in perioada urmatoare sa poata finaliza toate demersurile oficiale pentru reluarea exporturilor de ovine vii pe piata turca, intrerupte din 2003, deoarece pretul este de 2-3 ori mai mare decat pe piata interna si exista un mare interes pentru bovine si ovine in Turcia.

Potrivit datelor ANSVSA, unitatile care au obtinut validarea specialistilor turci pentru export de carne de vita sunt Maria Trading din judetul Calarasi si Agro-Invest Prod din Bistrita Nasaud.

La 1 iunie 2016, Romania avea 2,08 milioane de capete de bovine, in crestere cu 0,2% fata de perioada similara din 2015.