Reprezentantii grupului francez Airbus s-au intalnit cu 70 de companii locale ce s-au aratat interesate sa devina furnizori de componente pentru grupul francez. Printre companii se numara Romtehnica, Turbomecanica si Alro Slatina. Airbus va produce la Ghimbav elicopterul H215 de indata ce va exista o comanda semnificativa care sa asigure fluxul minim de productie necesar rodajului industrial.

Airbus H215Foto: Airbus

Airbus Helicopters doreste sa creeze in Romania un lant de furnizori care sa livreze solutii si echipamente pentru Airbus Helicopters, a anuntat compania in timpul unei intalniri cu 70 de firme care a avut loc la sediul noii fabrici din Ghimbav.

La intalnirea cu Airbus Helicopters au participat, printre altele, companii precum Aerostar, Aeroteh, Romtehnica, IAR, Electromagnetica, Alro Slatina, IMSAT, Turbomecanica, Sonovision Romania, Siemens.

"Suntem pregatiti sa incepem productia de elicoptere H215 aici, la Brasov, de indata ce vom avea o comanda semnificativa care sa asigure fluxul minim de productie necesar rodajului industrial", a mai spus Serge Durand.

Airbus a inaugurat la jumatatea lui septembrie la Ghimbav o fabrica unde va fi produs "Duster-ul elicopterelor", un aparat ce poate opera intre -40 si +40 de grade Celsius, au spus sefii companiei, la evenimentul de inaugurare la care a participat si presedintele Frantei. Elicopterul care va fi produs din 2017 este gandit sa "zdruncine" dominatia elicopterelor rusesti in misiunile ONU. Aparatele rusesti, desi sunt mai ieftine la cumparare, devin extrem de scumpe in utilizare, spunea atunci cei de la Airbus. La Ghimbav investitiile totalizeaza 52 milioane euro la care se adauga cinci milioane euro ajutoare de stat.

Elicopterul H215 a fost produs incepand cu anul 2013 si in prezent sunt utilizate 13 aparate, in sase tari, realizandu-se 3.600 de ore de zbor. H215 a obtinut certificarea in septembrie 2013, iar in octombrie 2013 s-a facut prima livrare.

Elicopterul poate transporta 22 de pasageri si doi piloti, atinge viteza de 262 km/h, masa maxima la decolare este de 8.600 kg, iar autonomia cu rezervoarele standard este de 866 km (4 ore si 25 de minute). Rata de urcare este 8,2 m/s. Exista doua versiuni: lunga multiroll de 4.691 kg si utilitara scurta, de 4.549 kg.

Modelul multiroll H215 poate fi utilizat in misiuni de salvare, misiuni ale fortelor de politie, transport persoane, operatiuni de mentinere a pacii, dar si de stingere a incendiilor.