Ministerul Economiei a organizat participarea cu pavilion national la un numar de 41 de targuri internationale, in perioada 1 ianuarie-20 octombrie 2016, potrivit primelor concluzii ale analizei Corpului de control al MECRMA, referitoare la derularea Programului de export. Pentru aceste 41 de targuri, valoarea contractata pentru organizarea participarii a fost de 23.687.354 lei. Pentru alte 39 de targuri, participarea a fost anulata. Corpul de control al Ministrului Economiei a declansat verificari asupra modului in care a fost organizata participarea Romaniei la Targul international Sial Paris, dar si actiuni de control privind organizarea tuturor targurilor internationale din anul 2016.

Alte concluzii ale Ministerului Economiei:

  • 319 firme au beneficiat de Programul de Promovare a exportului pe anul 2016, pana la data de 30.09.2016 ;
  • Numarul de contacte economice ce au fost realizate de participantii romani in cadrul pavilioanelor nationale a fost de 23.384 pana la data de 30.09.2016;
  • Angajamentele preconizate la export de catre beneficiarii programului au insumat cca. 251 milioane Euro (30.09.2016).
  • Pentru 41 de targuri a fost organizata participarea companiilor romanesti (in speta, au fost incheiate contracte pentru organizarea participarii in valoare de cca. 23.687.354,34 lei);
  • Pentru 39 targuri a fost anulata participarea, pentru ca in 14 cazuri patronatul de ramura a solicitat anularea participarii; in 4 cazuri nu au fost firme romanesti care sa manifeste interes de participare (nu au depus dosar de inscriere); in 12 cazuri patronatele nu au reusit sa stranga un numar minim de 7 firme eligibile; in 4 cazuri nu s-a prezentat nici un prestator de servicii la licitatie; in 4 cazuri nu au fost primite avizele necesare din partea Controlorului delegat din partea MFP; intr-un caz ofertele depuse de prestatorii de servicii nu au fost eligibile.

Pe calendarul international se mai regasesc 3 targuri si o misiune economica. Participarea la aceste evenimente urmeaza sa se decida in perioada imediat urmatoare in functie de optiunea patronatelor la variantele de participare propuse de MECRMA conform HG 671/2016 si OUG 56/2016.

Doua din cele patru manifestari internationale viitoare sunt organizate prin procedura simplificata proprie in conformitate cu Legea 98/2016 privind achizitiile publice:

  • Un targ ( la Moscova, pe domeniul producerii de mobila si accesorii in perioada 21-25 noiembrie, in valoare de 1.200.000 lei fara TVA);)
  • o misiune economica (in Kuweit, pe domeniul tehnologia informatiilor si comunicatii in perioada 12-18 noiembrie, in valoare de 153.564,5 lei).

Alte doua vor fi organizate cu plata directa a chiriei spatiului la organizatorul extern:

  • Un targ pe domeniul designului vestimentar si accesorii la Amsterdam, in perioada 10-13 noiembrie, in valoare de 70.003,58 lei;
  • Un targ la Paris in domeniul echipamente industriale si constructii de masini in perioada 6-9 decembrie, in valoare de 352.935 lei.

"Fisele de eficienta completate de firmele participante in urma fiecarui targ releva ca in 2016, pe perioada analizata se inregistreaza, fata de anul 2015 o crestere a valorii preconizate a se exporta, cu cca. 25%; valoarea preconizata a exporturilor in urma participarii la Programul de promovare a exportului a fost pentru 2015 de cca. 200 milioane Euro", mai arata Ministerul Economiei. Ministerul mai precizeaza ca anul acesta a introdus o serie de masuri de eficientizare a derulării Programului de promovare a exporturilor, printre care: prelungirea perioadei de aplicabilitate a Ordinului nr. 455/2016 de la 1 an la 3 ani; acordarea posibilitatii MECRMA de a plati direct catre organizatorul international contravaloarea chiriei spatiului destinat pavilionului national; pentru reducerea costurilor de organizare, MECRMA a simplificat procedura operationala interna, micsorand numarul de reprezentanti la fata locului ai ministerului la un singur delegat.

Reamintim caesecul organizarii pavilionului national la Targul international de produse din industria alimentara Sial Paris starneste multe semne de intrebare. Primele sunt legate de modul in care se desfasoara licitatiile la Ministerul Economiei pentru contracte de sute de mii de euro in vederea realizarii de standuri nationale. In cazul targului SIAL, selectia de oferte a organizatorului a avut loc cu doar 12 zile inainte de eveniment. Aceasta in conditiile in care targul este anual, fiind desfasurat aproximativ in aceeasi perioada. Mai multe licitatii avand loc cu doar cateva zile inainte de targuri, chiar si cu sase zile. Pentru targul de la SIAL, unicul participant si castigator in cele din urma a fost VISA SA, firma controlata de un om de afaceri Sorin Apostu, consilier ai fostilor ministri Dan Ioan Popescu si Adriean Videanu, conform unor relatari din presa. VISA a castigat mai multe licitatii cu Ministerul Economiei. De altfel, este singura autoritate centrala cu care are relatii contractuale.

Potrivit unui raspuns al Ministerului Economiei la solicitarea HotNews.ro, VISA a organizat 10 targuri internationale in ultimii doi ani. Corpul de control al Ministrului Economiei a declansat verificari imediat dupa depunerea contestatiei de catre firma VISA SA, pentru a verifica modul in care a fost organizata participarea Romaniei la Targul international Sial Paris, dar si actiuni de control privind organizarea tuturor targurilor internationale din anul 2016, sustine Ministerul Economiei intr-un raspuns transmis HotNews.ro. Ministerul mai spune ca procedurile actuale permit termene scurte pentru organizarea de licitatii in vederea selectarii firmelor care se ocupa de standurile Romaniei la targurile internationale. Citeste pe larg raspunsul Ministerului Economiei in textul Ministerul Economiei spune ca va controla cum au fost desfasurate toate targurile internationale. Procedurile ar permite termene scurte pentru licitatii. VISA SA a organizat 10 targuri internationale in doi ani

Si Corpul de Control al prim-ministrului a demarat o ancheta privind modul in care sunt organizate targurile internationale.