Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a realizat, in perioada septembrie - octombrie, mai multe investigatii din oficiu sau pe baza plangerilor si sesizarilor primite, in urma carora a aplicat amenzi in suma totala de 156.000 lei, pentru prelucrarea ilegala a datelor cu caracter personal, transmite News.ro

Printre institutiile amendate se numara Bancpost, Garanti Bank, Credit Europe Bank si Unicredit Bank, dar si operatorul telecom RCS & RDS, care sunt acuzate ca au raportat date negative la Biroul de Credit fara respectarea drepturilor legale ale clientilor si ca nu au indeplinit obligatia de asigurare a securitatii prelucrarilor de date cu caracter personal, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul autoritatii.

Essy Asset Management si Unicredit Consumer Financing IFN au incasat cele mai mari amenzi, de cate 25.000 de lei fiecare, pentru ca au transmis date negative ale mai multor persoane fizice la Biroul de Credit, fara sa faca dovada informarii prealabile a acestora.

Credit Europe Bank a fost amendata cu 23.000 lei, pentru aceleasi nereguli. In plus, a transmis de mai multe ori in aceeasi luna date negative la Biroul de Credit, pentru aceeasi restanta, in cazul mai multor persoane fizice, fara a se respecta termenul de 30 de zile de la data scadentei.

Bancile Bancpost si Garanti Bank au fost amendate fiecare cu cate 20.000 lei, din cauza ca, pentru mai multe persoane fizice, a transmis date negative la Biroul de Credit fara a realiza informarea prealabila a persoanelor vizate.

Operatorul telecom RCS&RDS a fost amendat cu 11.000 lei, pentru neindeplinirea obligatiei de asigurare a securitatii prelucrarilor de date cu caracter personal, dar si pentru ca "nu a transmis un raspuns in scris, in termen de 15 zile, la plangerea persoanei vizate, prin care acesta a semnalat incalcarea drepturilor sale prevazute de Legea nr. 677/2001, desi avea aceasta obligatie".

Unicredit Bank a fost amendata cu 9.000 de lei, in timp ce ERB Retail Services IFN a fost sanctionata contraventional cu 7.000 de lei.

De asemenea, autoritatea a amendat compania Aramis Invest SRL cu 6.000 de lei, pentru ca "a transmis un mesaj comercial nesolicitat prin posta electronica unei persoane fizice, fara sa dovedeasca existenta consimtamantului expres al acesteia in vederea primirii de asemenea comunicari pe adresa sa de email" si nici nu a facut dovada transmiterii unui raspuns, in scris, persoanei vizate, desi avea aceasta obligatie.

Simplu Credit IFN si Toro TeleMarketing au fost amendate cu cate 5.000 de lei, tot pentru prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal.

"Toro Telemarketing a prelucrat, incepand cu luna iulie 2016, date biometrice (amprente) ale angajatilor in scopul pontarii timpului de lucru, prelucrare excesiva raportat la scopul prelucrarii, deoarece putea fi utilizate alte mijloace pentru atingerea acestui scop, mai putin intruzive, incalcandu-se astfel art. 4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 677/2001", arata comunicatul autoritatii.

De cealalta parte, Simplu Credit IFN nu a dat curs cererii unei persoane fizice prin care aceasta si-a exercitat dreptul de interventie, in sensul de a fi adoptate masuri de stergere a datelor negative transmise la Biroul de Credit, fara informarea prealabila a acestora.