Consiliul de Administratie al Societatii Nationale a Sarii (Salrom) a decis numirea lui Dumitru Matei in functia de firector general al societatii. Potrivit unui comunicat de presa, numirea a fost facuta in urma unei proceduri de selectie si recrutare, in baza OUG 109/2011, fiind evaluati si intervievati circa 20 de candidati. Dumitru Matei detine de aproape doi ani si functia de membru in Consiliul de Administratie al Oil Terminal, iar din octombrie cea de presedinte al acestuia. Potrivit CV-ului sau, in perioada 2012-2015 a fost director general al grupului Electroprecizia.

Galerie din salinaFoto: Hotnews

Este absolvent summa cum laude al programului MBA Graduate School of Management (ASE Bucuresti, HEC Montreal si University of Ottawa) cu specializare in Marketing (2005) si Finante (2006) si membru al CFA Romania, se precizeaza in comunicatul Salrom.

Societatea Nationala a Sarii - S.A este una de interes major pentru economia romaneasca si unul dintre primii 10 producatori de sare din Europa.

Societatea Nationala a Sarii S.A. este o societate pe actiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind detinut de catre Fondul Proprietatea S.A (49%). Detine sapte exploatari miniere. In cinci dintre acestea, Salina Praid, Salina Targu Ocna, Salina Slanic Prahova, Salina Cacica, E.M. Valcea, societatea a initiat si/sau a dezvoltat obiective cu caracter turistic si balnear.

Fondul Proprietatea intentioneaza sa-si vanda participatia pe care o detine la Salrom, potrivit unui memorandum semnat de Guvern la inceputul lunii septembrie. Statul ia in calcul sa cumpere pachetul de actiuni care ar urma sa fie vandut de Fondul Proprietatea. Avand in vedere faptul ca la SALROM, Fondul Proprietatea si-a manifestat intentia de listare a unui pachet de actiuni din participatia detinuta la aceasta societate, Ministerul Economiei a elaborat o analiza sintetica privind o potentiala listare a societatii pe BVB, precum si demersurile necesare a fi efectuate in acest sens. Societatea are un capital social de 40.936.410 lei, din care statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 51%, iar Fondul Proprietatea 49%, se precizeaza in memorandum.

Potrivit acestuia, orice operatiune de listare a actiunilor Salrom se va realiza cu conditia pastrarii de catre statul roman a pachetului majoritar, respectiv o participatie de minimum 51% la capitalul social al Societatii Nationale a Sarii SA. De asemenea, se are in vedere consolidarea pozitiei statului ca actionar, prin preluarea direct de la Fondul Proprietatea a pachetului de actiuni, prin cesiunea (totala sau partiala) a acestuia.

Pentru consolidarea pozitiei statului ca actionar majoritar, in varianta in care se opteaza pentru listare, se impune clarificarea unui aspecte de ordin legislativ prin amendarea sau elaborarea unor acte normative, inclusiv exprimarea intentiei ferme de vanzare de catre Fondul Proprietatea a pachetului de actiuni, inclusiv specificarea dimensiunii pachetului de actiuni. Practic, trebuie asigurat cadrul legal, un act normativ cu putere de lege, pentru a permite statului roman sa achizitioneze pachete de actiuni, inclusiv prin intermediul pietelor de capital, sa deruleze operatiuni de preluare directa de la Fondul Proprietatea a unor pachete de actiuni, prin cesionarea totala sau partiala a acestora si pentru asigurarea surselor de finantare in acest sens.