Grupul britanic Marks and Spencer a anuntat marti ca inchide o suta de magazine in intreaga lume: peste jumatate dintre ele sunt in Marea Britanie, restul in China, Franta si alte tari europene, printre care si Romania, scrie AFP.

Cele opt tari europene unde M&S va inchide magazine sunt, in afara de Romania, Belgia, Estonia, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia si Slovacia.

Grupul a precizat ca doreste sa inchida 60 de magazine in Marea Britanie, in cinci ani.

Noul director al grupului, Steve Rowe, sosit in firma la inceputul anului, a subliniat ca doreste sa puna accentul pe produsele alimentare. Astfel M&S va deschide circa 200 de noi magazine "Simply Food" pana in primavara lui 2019.

Grupul nu a oferit vreo cifra legata de concedierile din Marea Britanie, dar a precizat ca circa 2.100 de locuri de munca vor fi desfiintate in strainatate.

In China vor fi inchise 10 magazine iar in Franta sapte, inclusiv cel de pe Champs-Elysees, Paris.

Anul trecut, magazinele gestionate de Marks and Spencer in aceste zece tari au pierdut in total 45 de milioane de lire la o cifra de afaceri de 171 de milioane de lire.

Per ansamblu, grupul a inregistrat o pierdere neta de 58 de milioane de lire in semestrul incheiat in 1 octombrie, fata de un profit net de 140,6 milioane de lire anul trecut, in aceeasi perioada.