Unele dintre cele mai mari companii de lactate din tara - Albalact, Dorna, Lacta SA, Deltalact si Simultan SRL - au fost amendate de Consiliul Concurentei cu 8,59 milioane de lei (circa 1,9 milioane de euro) pentru trucarea unor licitaţii din 2010 şi 2011 în cadrul programului Cornul şi Laptele. Licitatiile trucate au avut loc in judeţele Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj, potrivit unui comunicat al Concurentei.

Lapte Foto: MorgueFile.com

Companiile sancţionate sunt:

- Albalact SA – 4.953.725 lei;

- Simultan SRL – 2.215.758 lei;

- Dorna SA – 1.020.891 lei;

- Lacta SA – 261.306 lei;

- Deltalact SA – 139.860 lei.

Consiliul Concurenţei a constatat că pe parcursul licitaţiilor, cele cinci companii au acţionat concertat: în prima etapă au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitaţie de autorităţile contractante, iar în etapa a doua, de licitaţie electronică, şi-au împărţit loturile pentru care au licitat.

Concret, în cadrul fiecărei licitaţii, în etapa de licitaţie electronică, fiecare ofertant şi-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acţionat, ceilalţi ofertanţi nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care ştiau că le vor câştiga, eliminând concurenţa, se arata in comunicatul citat.

Două din cele cinci companii, Albalact SA şi Simultan SRL, au recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 20% din nivelul de bază.