Compania turca de produse alimentare Yildiz Holding a anuntat vineri ca a vandut un pachet de actiuni in valoare de 400 milioane dolari din producatorul de biscuiti Ulker companiei holding din Marea Britanie, unde si-a transferat principalele elemente ale productiei de biscuiti, ciocolata si dulciuri, scrie Reuters.

Logo Yildiz HoldingFoto: Yıldız Holding

In afara Turciei, Yildiz este cunoscuta mai ales pentru brandurile sale internationale, printre care se numara ciocolata Godiva si biscuitii McVities.

Yildiz, care sustine ca este cel mai mare producator alimentar din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa, intentioneaza sa listeze pe bursa Pladis, compania holding din Marea Britanie.

Dupa vanzarea a 21% din Ulker catre Pladis, pentru suma de 1,4 miliarde de lire, Yildiz ramane cu 28,92% din actiuni. Vanzarea vine la o luna dupa ce actiunile companiilor din grup, inclusiv Ulker, au fost lovitepe fondul temerile ca Yildiz ar putea fi vizata de autoritatile de la Ankara, pentru presupuse legaturi cu clericul islamic Fethullah Gulen.

Peste 100.000 de persoane au fost suspendate sau concediate pentru presupusa implicare in lovitura de stat esuata din luna iulie. 40.000 de persoane au fost arestate. Autoritatile au preluat controlul asupra a sute de companii pe care le suspecteaza de legaturi cu clericul pe care Erdogan il acuza de orchestrarea puciului ratat.

Yildiz a anuntat anterior ca afacerile sale sunt "curate".

Actiunile Ulker au scazut la Istanbul cu 3,8% pana vineri.

Pladis desfasoara operatiuni in 120 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia si continentul American.​