Dacia a vandut pe plan mondial 230.473 automobile in 2007, cu 17,4% mai mult decat in anul anterior, a anuntat vineri compania. Pe piata din Romania, constructorul a comercializat 102.062 vehicule, din care 6.850 vehicule utilitare.

In cei patru ani de la lansare, modelul Dacia Logan a fost vandut in 573.203 exemplare.

Potrivit lui Jacques Daniel, director comercial Dacia Renault Nissan, exporturile Dacia au depasit anul trecut volumul vanzarilor din Romania si au atins 128.411 unitati, cu 44,3% mai mult fata de 2006. Europa Occidentala a fost principala destinatie a exporturilor Dacia, cu peste 53% din totalul livrarilor pe pietele externe.

Franta si Germania - in topul vanzarilor externe

In clasamentul pe tari, prima pozitie este detinuta de Franta, cu 32.688 automobile Dacia Logan vandute in 2007, in crestere cu 74% fata de anul anterior. Germania a devenit a doua tara de export pentru producatorul roman de automobile, cu vanzari de 17.301 automobile, cu 174,1% mai mult fata de nivelul din 2006.

Pe urmatoarele locuri se afla Ucraina (9.350 unitati), Algeria (9.089 unitati), Turcia (8.907 unitati), Spania (7.734 unitati) si Italia (4.971 unitati).

Jacques Daniel a spus ca modelul Logan se bucura de succes si este cerut pe toate cele 40 de piete pe care este comercializat. "Singura noastra limita este capacitatea de productie", a explicat reprezentantul Dacia timpul de asteptare de pe pietele din Franta si Germania, care poate ajunge pana la noua luni.

"Exista o lupta permanenta care se da intre tari pentru a beneficia de Logan. Vom produce aproximativ o masina pe minut, nu putem sa producem mai mult. Capacitatea de productie trebuie crescuta, ceea ce a facut ca grupul Renault sa dezvolte capacitati in Rusia si Maroc", a mai spus Jacques Daniel.

Dacia va lansa doua noi modele in 2008

Pentru 2008, producatorul autohton pregateste lansarea a doua noi modele. Logan Pick Up va consolida prezenta producatorului in segmentul vehiculelor utilitare, iar in a doua jumatate a anului va fi lansat un model derivat din Renault Sandero, ce va fi produs la uzina de la Mioveni. Jacques Daniel a precizat ca noul model, un bivolum, "nu va avea nimic de-a face cu Logan".

In plan comercial, Dacia va incepe anul acesta exportul de automobile in tarile scandinave.

Dacia se asteapta ca vanzarile din Romania sa creasca in acest an. "Nu avem o estimare exacta, insa nu exista nici un motiv pentru ca vanzarile Dacia sa nu fie mai mari decat anul trecut", a spus Jacques Daniel.

Grupul Renault, care detine Dacia, a comercializat anul trecut 2,487 milioane de autovehicule, in crestere cu 2,2%.