Corpul de control al ministrului Economiei a finalizat misiunea de control dispusa de ministrul Alexandru Petrescu la Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM), scrie News.ro. Ministerul Economiei a anuntat joi seara ca a constatat "potentiale conflicte de interese, dar si suspiciuni de savarsire a unor infractiuni in exercitarea atributiilor de serviciu", mai ales in ceea ce priveste selectarea si recrutarea membrilor Consiliului de Administratie al societatii, astfel ca vor fi sesizate atat Agentia Nationala de Integritate (ANI) cat si organele de urmarire penala.

Controlul a inceput in urma sesizarilor primite referitoare la derularea, in anul 2016, sub conducerea anterioara a Ministerului Economiei, a procedurii de selectare si recrutare a membrilor consiliului de administratie la SNAM, conform OUG 109/2011.

"Principalele concluzii ale raportului releva posibile conflicte de interese si vicii de procedura in ceea ce priveste selectarea si recrutarea, in conformitate cu OUG 109/2011, a membrilor Consiliului de Administratie al societatii, in sensul ca semnatarul contractului cu recrutorul a fost, in urma depunerii candidaturii, selectat ca membru in Consiliul de Administratie", arata Ministerul Economiei intr-un comunicat de presa transmis joi seara.

Ministerul mentioneaza ca existau deja, in derulare, relatii contractuale de munca intre unul dintre membrii comisiei de intervievare a candidatilor inscrisi pe lista scurta si unul dintre candidati.

Un al doilea tip de nereguli descoperite de reprezentantii Corpului de control al ministrului vizeaza modul de indeplinire a responsabilitatilor din contractul de mandat semnat de membrii Consiliului de Administratie.

Astfel, trei dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administratie nu si-au asumat proiectul componentei de administrare din Planul de Administrare a SNAM, neindeplinindu-si astfel atributiile din contractul de mandat.

"Comitetul de Audit si Comitetul de Nominalizare si Remunerare nu au fost constituite legal si nu exista dovada activitatii lor; membrii CA aveau obligativitatea, ca in 30 de zile de la semnarea contractelor de mandat, sa constituie cele doua comitete. Constituirea celor doua comitete este obligatie legala impusa de OUG 109/2011", arata Ministerul Economiei.

"Pentru ca cele constate releva potentiale conflicte de interese dar si suspiciuni de savarsire a unor infractiuni in exercitarea atributiilor de serviciu, vor fi sesizate atat Agentia Nationala de Integritate, cat si organele de urmarire penala", precizeaza Ministerul Economiei.

SNAM exploateaza, pe baza licentelor de concesiune, 32 de perimetre pentru extractia apei minerale naturale si a extractiei dioxidului de carbon natural utilizat in balneatie si lichefiere. De asemenea, societatea detine 10 licente de concesiune pentru explorare.

SNAM a fost infiintata in 1998 si are peste 150 de angajati. Compania se afla sub autoritatea Ministerului Economiei si are cinci sucursale, la Miercurea Ciuc, Deva, Vatra Dornei, Siculeni si Targul Secuiesc.

SNAM detine in acest moment 82 de licente, adica 75% din totalul licentelor la nivel national, din care 68 de exploatare si restul de explorare. Societatea Nationala a Apelor Minerale exploateaza intre 80 si 100 de izvoare pe teritoriul intregii tari.