Fondatorul enciclopediei on-line Wikipedia, Jimmy Wales, a lansat luni motorul de cautare Wikia Search care va rivaliza cu Google si care va fi administrat de utilizatorii sai, transmite BBC.

Wales a declarat ca Wikia Search "va fi controlat complet de comunitatile de utilizatori", adaugand ca "va fi similar cu orice proiect wiki in afara faptului ca oamenii vor putea participa la crearea rezultatelor cercetarii".

Noul servicu este inca in stadii incipiente de dezvoltare, deoarece feedback-ul utilizatorilor nu a fost cel asteptat.

Potrivit lui Wales, noul servicu va avea la baza transparenta si va permite, de asemenea, utilizatorilor sa clasifice rezultatele cercetarii in functie de relevanta lor.

Creatorii Wikia Search au spus insa ca va dura cel putin doi ani pana cand Wikia Search va avea rezultate ce il vor face sa fie o alternativa fata de celelalte motoare de cautare, Google sau Yahoo.

Wales a anuntat la sfarsitul anului 2006 cel mai important proiect al sau: crearea unui motor de cautare care „va schimba totul!“. „La fel cum Wikipedia a revolutionat modul in care gandim cunoasterea si enciclopedia, avem acum sansa sa revolutionam felul in care gandim despre motorul de cautare", declara atunci Wales.

Fanii au raspuns chemarii lui Wales ai au inceput munca de dezvoltare a motorului de cautare.

Anul trecut o publicatie americana a afirmat ca Wikia Search este „cel mai rau cosmar pentru Google“.

Cel mai important proiect al lui Jimmy Wales a fost crearea enciclopediei on-line Wikipedia in ianuarie 2001, astazi 280.000 de voluntari editand constant in peste 100 de limbi cele 5,3 milioane de articole ale enciclopediei, care este a sasea pagina de internet din lume ca si marime.