Sorana Baciu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, despre modificarea legislatiei privind guvernarea corporativa: Privarea de informatii a actionarului ar fi contrara oricarei legislatii in vigoare

de CP     HotNews.ro
Joi, 23 februarie 2017, 9:19 Economie | Companii


Sorana Baciu
Foto: LinkedIn
 documente
(23 Feb 2017) PDF, 1MB
Schimbarea legislatiei in domeniul guvernantei corporative, in acest moment, este total nepotrivita, pentru ca se blocheaza procesul de selectie de administratori competenti. Oricum, multi profesionisti reputabili se vor feri sa aplice din cauza semnalelor de politizare a procesului si recursului la controlul intern pentru a elibera locurile in CA-uri, considera Sorana Baciu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si fost secretar de stat in Cancelaria prim-ministrului, in perioada guvernarii Ciolos. Vezi in text intreg comentariul Soranei Baciu asupra intentiei Guvernului de a modifica legislatia privind guvernarea corporativa.

Reamintim ca ministrul Alexandru Petrescu considera ca OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, aprobata prin Legea 111/2016, prezinta "multe imperfectiuni", motiv pentru legislatia va fi modificata, "in sensul imbunatatirii". Contactat de HotNews.ro, Petrescu a spus ca este necesara schimbarea modului in care se face selectia administratorilor in companiile in care statul este actionar, astfel incat ministerele sa fie implicate mai mult in procesul de recrutare, si ca trebuie remuneratii mai mari pentru acestia, urmand sa fie stabilit un alt tip de indicatori de performanta. Mai mult, se gandeste si la limitarea informatiilor pe care o companie de stat listata pe bursa sa le transmita actionarilor. Petrescu sustine ca sunt necesare modificari chiar daca OUG 109/2011 a fost dezbatuta si aprobata anul trecut in Parlament, deoarece exista probleme in aplicabilitatea acesteia.

Comentariul Soranei Baciu:

"Legislatia a fost modificata anul trecut, iar elaborarea legislatiei secundare/normele de aplicare a fost facuta cu asistenta tehnica de la Banca Mondiala (experti internationali, pe baza practicilor internationale in domeniu).

Pe langa legislatie, exista si un Memorandum adoptat de catre guvern in septembrie/octombrie privind rolul statului ca actionar, care este inca in vigoare. Principiile care au stat la baza elaborarii acestui Memorandum, au fost dezbatute de catre MECRMA in 2016 cu toti (sau majoritatea) actorii implicati in domeniu, inclusiv ARBA, AAI, FP etc. Aceste principii au fost postate pe website-ul Ministerului si cred ca inca mai sunt acolo.

Dintre aspectele pe care dl. ministru Petrescu doreste sa le modifice, numai cele legate  de nivelul remuneratiei membrilor CA si implicarii autoritatii tutelare (reprezentantul actionarului) in selectia membrilor CA au sens. Trebuie insa mentionat ca autoritatea tutelara poate, conform legislatiei in vigoare, sa se implice cat de mult considera necesar.

Rolul statului ca actionar trebuie intarit, dar din perspectiva profesionalizarii si integritatii celor care au rolul de a selecta membri CA si monitoriza performanta acestora. Astfel, departamentul care se ocupa de intreprinderile de stat trebuie sa aiba competente de administratori de portofoliu de actiuni, foarte similare celor care activeaza in private equity. Concret, trebuie sa aiba o buna intelegere a mediului macroeconomic si a sectorului in care activeaza compania, sa cunoasca trendurile din sector, piata respectiva (inclusiv concurenta), sa aiba cunostinte financiare, de evaluare a companiilor. De aceea, in 2016 am organizat cursuri cu organizatii precum CFA (un program integrat de cursuri, de la analiza macroeconomica, la project finance, etica in afaceri), sau cu specialisti reputabili precum Dragos Cabat (analiza financiara) si Michael Boersma (guvernanta corporativa), care au oferite pro-bono pentru a evita orice discutii privind selectarea si plata acestor specialisti. La aceste cursuri am invitat, pe langa colegii din MECRMA si pe cei din alte ministere care se ocupau de intreprinderile de stat.

Insa nu poate fi vorba de privarea de informatii a actionarului, ar fi contrar oricarei legislatii in vigoare, inclusiv Legea 31/1990. Eventualele derapaje la nivelul reprezentatilor statului ca actionar se rezolva adresand cauzele, nu simptomele problemei. Mai concret, chiar profesionalizarea departamentului/lor care se ocupa de intreprinderile de stat. In Suedia, de exemplu, intreprinderile de stat sunt in portofoliul unui singur minister, iar cei care se ocupa de companiile de stat sunt profesionisti cu experienta in investment banking si consultanta.

Indicatorii de peformanta nu pot fi standardizati, decat cel mult din punct de vedere al structurii (financiari, operationali, sustenabilitate, etc), dar ei trebui sa fie diferiti pentru a reflecta natura activitatii companiei. Normele de aplicare ale OUG 109 sunt bine facute din acest punct de vedere, pentru cine s-a aplecat sa le citeasca sau sa le aplice. De asemenea, cerinta unei scrisori de asteptari din partea statului este benefica, pentru toate partile implicate in proces.

Schimbarea legislatiei in acest moment este total nepotrivita, pentru ca se blocheaza procesul de selectie de administratori competenti (si asa multi profesionisti reputabili se vor feri sa aplice datorita semnalelor de politizare a procesului si  recursului la controlul intern pentru a elibera locurile in CA-uri). In perioada urmatoare, mai multe companii trebuie sa lanseze un nou proces de selectie, ceea ce inseamna ca o schimbare a legislatiei in acest moment va conduce la numirea unor directori ne-executivi si executivi interimari pe termen nedeterminat (impotriva cerintelor actualei legi).

In plus, Romania doreste sa devina membru OECD. Conform procesului de aderare, Romania trebuie sa adere la o serie de coduri OECD, printre care cel de guvernanta corporativa. In urma scrisorii trimisa de guvernul Romaniei in 2016 prin care am anuntat OECD de intentia de a adera la codul de guvernanta corporativa, in acest an urmeaza sa se realizeze impreuna cu expertii OECD un studiu privind situatia implementarii principiilor de guvernanta corporativa in Romania.

Concluziile si recomandarile  acestui studiu vor putea (si trebui) fi folosite pentru calibrarea legislatiei din Romania pentru a o aduce la nivelul celei din tarile OECD.

Nu cred ca este cazul sa se schimbe legislatia la fiecare 6 luni, mai ales ca se pare ca problema apare din faptul lucrurile nu sunt clare pentru toti actorii implicati in procesul de guvernanta corporativa (ori nu au citit legislatia, ori nu au inteles procesul).  

Pentru adoptarea unei legislatii clare si eficiente este nevoie sa se faca o analiza de impact adecvata, iar aceasta se poate face in acest proces de analiza cu OECD, salvand multe eforturi si evitand denaturarea procesului.

In concluzie, actuala lege 111/2016 si normele de aplicare sunt  suficient de bune si trebuie pastrate pana la modificarea legislatiei pe baza unei analize adecvate de impact, care trebuie sa fie oricum realizata in 2017 ca parte a procesului de aderare al Romaniei la OECD
".

Vezi si documentul atasat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2925 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Nu e chiar asa (Joi, 23 februarie 2017, 9:34)

  MasP [anonim]

  Principiile de guvernanta corporatista in companiile de stat s-a dovedit un fiasco total. Ok, se pot discuta cauzele gen amestecul politicului in decizia economica dar pana la urma in conditiile in care statul este actionar majoritar, mi se pare normal ca cel care e angajat acolo sa reprezinte interesele statului in primul rand si actiunile sale sa fie sincronizate cu programul de guvernare, in acelasi timp mentinand si compania intr-o stare de profitabilitate. Deci chiar daca angajezi un CEO, el va trebui sa indeplineasca parametrii ceruti de actionarul principal (profitabilitate, venituri, extindere, numar de angajati, etc). Pe de alta parte, e adevarat ca nici ce vrea sa faca PSD prin impunerea netransparenta a unor oameni de partid nu e foarte ok. Cel mai bine ar fi sa existe o procedura transparenta de selectie a CEO care sa execute insa cerintele actionariatului principal, nu sa faca de capul lui. In momentul in care nu indeplineste parametrii sa poata fi concediat.
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 23 februarie 2017, 9:46)

  polonyca [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Pai a si fost zburata (Joi, 23 februarie 2017, 11:37)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Nu ai citit ca este "fost secretar de stat"?
   Doar trebuie liber la furat, nu?
   Si minunatul Parlament sigur va face ceva ca sa impiedice sa fie adusi la judecata cei care fura de la stat, adica din banii nostri, ai tuturor. Numai ca inca nu este prea limpede exact cum va face...
   Inca odata P$D se arata a fi un grup organizat pentru comiterea de infractiuni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by