General Motors: Masina cu pilot automat va fi disponibila in mai putin de un deceniu
Wagoner a adaugat ca in prezent mai multe echipe de ingineri GM, cercetatori universitari si companii de automobile din intreaga lume lucreaza la ingeniosul vehicul care va revolutiona deplasarea atat in orase, cat si pe autostrazi.
"Nu este fictiune" a declarat vicepresedintele GM, Larry Burns, referindu-se la automobilul care va fi dotat cu sisteme GPS, computere de bord, instalatii pentru autodirijare, sisteme laser si camere de luat vederi. Potrivit oficialului GM, cu ajutorul acestor masini siguranta in trafic va fi una mult mai crescuta, iar numarul accidentelor se va diminua considerabil.
"Beneficiind de tehnologie informatica de ultima ora, de componente mai usoare, dar mai rezistente si nu in ultimul rand de senzori si ghidare prin satelit, masinile viitorului vor prelua total sarcinile soferului, conducand fara greseala", a adaugat Burns.
Desi o mare parte din tehnologia necesara pentru fabricarea acestor masini exista deja, o piedica in dezvoltarea proiectului ar putea fi chiar omul, fie ca vorbim de legi guvernamentale, actiuni juridice sau de pasiuni duse la extrem. De exemplu, conducerea automata a masinilor este in prezent ilegala in majoritatea tarilor europeene. Desi producatorii de masini vor ca legea sa se schimbe, ei sunt constienti ca vor fi considerati principalii responsabili din punct de vedere legal in cazul oricarui accident.
De asemenea, majoritatea oamenilor le place sa conduca, iar unul dintre motivele pentru care soferii se simt mai in siguranta in masinile lor decat in cele de transport in comun este pentru ca ei detin controlul propriului autovehicul.
"O prima intrebare ar fi daca societatea este pregatita sa faca acest pas. Din punct de vedere tehnic, nu avem nici un motiv sa amanam acest proiect. Masina viitorului ar trebui sa rezolve problemele legate de siguranta, energie si emisiile de gaze", a precizat Burns.
Vicepresedintele GM a declarat ca gigantul auto planuieste pentru inceput sa introduca tehnologie semi-automata pentru masini, care sa permita computerului sa conduca numai pe autostrada, oamenii avand posibilitatea sa controleze vehiculul in zonele urbane.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Nu are camera, nu se vede pe geamuri, dar stie sa se asigure in depasiri
"siguranta in trafic va fi una mult mai crescuta, iar numarul accidentelor se va diminua considerabil."
Asa au crezut si cand au descoperit penicilina, ca s-a terminat cu bolile :))