Noutate legislativa

A intrat in vigoare noul cod CAEN: Firmele, obligate iar la cheltuieli pentru modificari in statut

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2008, 15:54 Economie | Companii


 documente
(08 Ian 2008) PDF, 915KB
(08 Ian 2008) PDF, 342KB
Noua versiune a clasificarii activitatilor economice (CAEN) a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008. Contine 101 noi clase de activitate, fiind mult mai detaliata decat versiunea actuala. Agentii economici isi vor putea schimba codul activitatii contra unei sume de minimum 30 de lei, la oficiile Registrului Comertului. HotNews.ro prezinta sinteza noutatilor din noul cod CAEN.

Potrivit oficialilor din cadrul Institutului National de Statistica (INS), in noua versiune se regasesc patru noi sectiuni, 26 diviziuni, 48 de grupe si 101 clase in plus fata de versiunea actuala. Aceasta inseamna ca firmele au mai multe optiuni pentru a se incadra intr-un domeniu economic sau altul.

Cel mai important efect al acestei schimbari il reprezinta recodificarea agentilor economici. Aceasta se va face contra cost, pe masura ce agentii economici vin la Oficiul Registrului Comertului pentru diferite operatiuni.

Minim 30 de lei pentru efectuarea modificarii

"Se recomanda comerciantilor solicitarea actualizarii obiectului de activitate odata cu modificarea altor elemente ale actului constitutiv", a explicat pentru HotNews.ro Adriana Luminita Iacob, directorul general al ONRC. "In acest caz, la costurile aferente mentiunii solicitate de comerciant se adauga urmatoarele costuri:

- inregistrarea in registrul comertului a unui element al actului constitutiv: 30 de lei
- preschimbarea certificatului de inregistrare in mod curent, ca urmare a unor modificari: 10 lei", a mai transmis ONRC (vezi documentul atasat).

Vestea buna este ca, deocamdata, nu a fost impus un termen limita pentru modificarea actelor. Insa, asa cum vor constata companiile pe propria "piele", modificarile le vor fi necesare in momentul in care vor avea de rezolvat orice fel de problema in care sunt implicate autoritatile publice. In primul rand, cele legate de Fisc.

Un alt exemplu: modificarea va fi automat necesara daca intreprinzatorii doresc sa depuna un proiect pentru a obtine finantare europeana si documentele solicita precizarea codului CAEN dupa noua versiune.

Detalii despre noua legislatie

Noua clasificare este denumita CAEN Rev.2, si este realizata in concordanta cu versiunea europeana, NACE rev.2, elaborata de EUROSTAT, care a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu cateva luni in urma.

In Monitorul Oficial al Romaniei au fost publicate deja noua clasificare, tabelul de corespondenta intre vechiul si noul cod. Oficialii din cadrul INS au explicat ca nu sunt diferente de structura intre cele doua, ci doar la nivel de denumiri si explicatii.

Astfel, notele explicative au fost extinse si sunt adaptate la specificul limbii romane. O brosura care contine toate aceste note explicative este publicata si se gaseste pe piata.

Noutatile din noul cod CAEN

"Elementele de inedit", introduse in structura noului cod, asa cum sunt prezentate intr-un document oficial al Institutului National de Statistica transmis HotNews.ro, sunt detaliate mai jos. ca observatii generale, Nivelul de subsectiune a fost eliminat din CAEN Rev.2, conform documentului INS. De asemenea, se arata ca cresterea in importanta a unor activitati la nivel mondial este reflectata prin "marirea semnificativa a numarului de diviziuni".
 • reorganizarea sectiunilor A si B.  Prin reorganizarea actualelor sectiuni A “Agricultura, vanatoare, silvicultura” si B “Pescuitul si Piscicultura” a rezultat in CAEN Rev.2 noua sectiune A “Agricultura, silvicultura si pescuit”. Desi este vorba despre o agregare, nivelul de detaliere a crescut semnificativ, explica documentul INS. Acest fapt a fost generat de necesitatea continua de detalii, data fiind marea complexitate a acestui domeniu.
 • reorganizarea sectiunii H "Transport si depozitare": o serie din actualele grupe si clase ale sectiunii au fost reconstruite prin aplicarea a doua criterii: unul vechi, privind moduol de transport (terestru, aerian, pe apa), si unul nou, de diferentiere intre transportul de marfa si cel de pasageri
 • sectiunea J "Informatii si comunicatii" - noua sectiune grupeaza activitati care acum se regasesc in diferite zone ale codului CAEN, regrupand toate activitatile ce sunt in conexiune cu termenul "informatie". "Noua sectiune poate fi considerata un raspuns la cresterea in importanta a domeniului IT&C, ca urmare a dezvoltarii explozive a acestuia", se arata in documentul INS.
 • sectiunea E "Distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare" - noua sectiune este realizata "prin regruparea pe principii de omogenitate a activitatilor aflate in interdependenta cu ceea ce generic numim protectia mediului", explica expertii INS.
 • sectiunea M "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice" - reuneste activitati ce necesita un grad inalt de pregatire si care pun la dispozitia utilizatorilor cunostinte si competente specializate.
 • sectiunea N "Activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" - activitatile sunt grupate potrivit criteriului ca ele sunt doar de sustinere a activitatilor generale ale intreprinderilor si nu se concentreaza pe transefrul de cunostinte specializate.
 • grupele "Fabricarea bauturilor", "Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice", "Productia de mobilier" au fost "ridicate" la nivel de "diviziuni" - in noul cod CAEN.
 • Noua diviziune 33 "Repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor" grupeaza activitati care in prezent sunt oarecum "ascunse" in cadrul unor clase. Adica, activitatile de reparare intretinere si instalare a masinilor si echipamentelor sunt cuprinse in cadrul claselor de fabricare a acestora (masini si utilaje), o identificare a acestor servicii fiind dificila. Prin constructia noii diviziuni "recunoaste importanta acestor activitati", arata documentul INS.
 • exista grupe si clase rezultate ca urmare a reorganizarii sectiunilor si diviziunilor, cum este cazul grupei si clasei "Fabricarea vehiculelor militare de lupta"
 • Continutul unor clase a fost extinse si al altelora, restrans. Exemplu: clasa "Fabricarea materialului rulant" a fost extinsa cu "fabricarea echipamentelor de iluminat si semnalizat pentru materialul rulant" si cu "fabricarea scaunelor si banchetelor destinate echiparii materialului rulant". In schimb, clasa "fabricarea articolelor din blana" nu mai cuprinde "fabricarea articolelor din blana artificiala". 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32958 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  muriti ba! (Marţi, 8 ianuarie 2008, 18:44)

  Cristian [anonim]

  da mai repede. sa stea mama voastra pe la cozi pe la registru comertului
 • 0 (0 voturi)    
  Costa mai mult (Marţi, 8 ianuarie 2008, 20:18)

  George [anonim]

  Pe langa 30 plus eventual 10 mai costa si taxa de timbru 30 bucatele dar cel mai dragutz este costul Monitorului Oficial, aproape 100 RON Pagina. Asa ca daca aveti un obiect de activitate marisor-si nici nu veti avea cum sa nu aveti obiectul de activitate mare pt ca Noul CAEN este substantial mai detaliat, atunci va costa de va indoaie.
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Marţi, 8 ianuarie 2008, 21:09)

  ileana [anonim]

  Amabila duduia "anuntatoare", dar a auita sa specifice:
  1. Onorariu : notar si avocat , ca doar trebuie modificarea si-n statut!
  2. Taxa publicare in Monitorul Oficial
  3. Taxa de Timbru.
  4. Taxa de procesare, la Registrul Comertului
  5. Conexele: drumuri, timp pierdut "la ghiseu", copii "xerox", care se fac doar la ei ( a se citi tipizate pe care nu le au si te pun sa le cumperi de la "xeroxul"din colt).

  STABILITATE LEGISLATIVA!
  • 0 (0 voturi)    
   reg com (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 10:49)

   qqqqq [anonim] i-a raspuns lui ileana

   nu trebuie platit onorariu la avocat sau notar. ptr modificari la SRL in actul constitutiv acesta se poate reactualiza si e sficienta ptr inregistrare semnatura asociatilor.

   formulare tipizate se gasesc pe internet la www.onrc.ro
 • 0 (0 voturi)    
  costa intre 370 si 700 lei (Marţi, 8 ianuarie 2008, 21:40)

  ciprian [anonim]

  Doar mentiunea este 30 lei dar se adauga si alte taxe care trebuie platite la Registrul Comertului. Adica taxele de birou unic, taxele locale, taxele pentru Monitorul Oficial, taxele registru si cheltuielile legate de redactarea documentelor si asistenta pt ca noul CAEN e mult mai complicat iar alegerea domeniului principal de activitate poate fi un calvar. o simulare facuta la un oficiu arata ca, fara redactare, o modificare simpla costa circa 370 lei.
 • 0 (0 voturi)    
  Idioti!!! (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 12:13)

  Lucian [anonim]

  De cand se stie de modificarea asta???
  Eu am facut o modificare in octombrie 2007 si m-a costat cam 1200 RON, ce-i drept am adaugat destul de multe obiecte de activitate.
  Daca ma pun astia sa platesc din nou tot atata cred ca le dau foc!
  • 0 (0 voturi)    
   caen (Duminică, 17 august 2008, 23:49)

   e [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   ca la noi,la nimenea!
 • 0 (0 voturi)    
  si agroturismul? (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 13:42)

  rianna [anonim]

  este foarte interesant, ca de ex. agroturismul sau turismul rural nu figureaza in acest minunat cod. Deci o pensiune agroturistica (de obicei de la 4 la 8 locuri) ori se incadreaza la categoria hotel, sau la alte forme de cazare, in plus trebuie sa "bifeze" si optiunea restaurant. asta pentru niste oameni simpli de la tara, care inchiriaza niste camere, si gatesc pentru cateva persoane. (majoritatea pensiunilor agroturistice se afla in aceasta categorie)
 • 0 (0 voturi)    
  noul caen e inceputul (Vineri, 11 ianuarie 2008, 16:16)

  dan [anonim]

  Ganditi-va ca e prima modificare pentru firme, mai urmeaza ridicarea capitalului social , la nivelul uniunii care va fi de minim 100 de euro, si pana in 2012 tot o sa modificam in fiecare trimestru ceva . Normal era ca Registrul Comertului sa recodifice din oficiu obiectele de activitate , dar in Romania nu exista asa ceva. M-au consolat cu faptul ca din toate taxele doar 44 % le revin lor , restul merge la M.Of.
  Emigrez .
  • 0 (0 voturi)    
   cheltuieli reale (Duminică, 13 ianuarie 2008, 21:25)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui dan

   Am trecut si eu pe la registrul comertului cu gandul sa fac recodficarea firmei pe noul caen .
   Total cheltuieli = aproximativ cat sa faci o firma noua (900 ron) fiindca trebuiesc modicate toate actele, si publicate in MO ,unde mai nou au crescut taxele de publicare.
   Concluzia:cel mai mare tun dat in ultimii ani si o mare teapa pentru miile de firme din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Draga ONRC; Draga Legislator - multa mXXe (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:21)

  Dr.Justice [anonim]

  Draga ONRC; Draga Legislator - multa mXXe - pentru taxele care le prescrii si le incasezi - dar nu faci NIMIC pentru ele

  Dumnezeu Te Vede si pe tine ONRC

  Dumnezeu Te Vede si pe tine Legiuitorule
  • 0 (0 voturi)    
   Nu exista justitie divina (Luni, 14 ianuarie 2008, 22:41)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Dr.Justice

   Stai linistit. Milioane de copii mor in razboaie pornite de altii fara ca Dumnezeu sa-i vada. Doar n-o sa-si miste fundul din ceruri pentru taxa asta. Mai ales ca cei afectati sunt majori, vaccinati si-si pot lua destinul in maini.
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo, le-ai spus-o pe cinstite!!!! (Sâmbătă, 26 ianuarie 2008, 19:31)

   Panteera35 [anonim] i-a raspuns lui Dr.Justice

   Dr. Justice imi place de tine ca le-ai spus-o pe cinstite, asa este cand au nevoie de bani inventeaza ceva care nu se justifica, doar ca banii nu se duc la bugetul de stat, ci la bugetul ONRC ca iar nu mai au bani sa-si faca sedii noi, dealtfel toate taxele de la registrul comertului se duc la bugetul lor propriu.
 • 0 (0 voturi)    
  Chipurile Noul CAEN (Joi, 17 ianuarie 2008, 12:31)

  EU [anonim]

  Mai fratilor nu va mai consumati ca ASTIA cind vor bani luati cu japca se dau de ceasul mortii si apoi ne spun ca:"ASA NE CERE U E " dar ca U E cere sa dea banii inapoi de pe Taxa de Inmatriculare se fac ca ploua cum sa nu se mai imbogateasca ei si alta gogomanie si jaf la drumul mai e cu Noul CAEN se mai sting ceva bani la visteria statului,vorba lui dan Emigrez
 • 0 (0 voturi)    
  CAEN nou - plati si pentru reautorizari, nu? (Joi, 7 februarie 2008, 1:19)

  iza [anonim]

  Banuiesc ca pe langa taxele astea de inscriere mentiuni la ONRC, Monitor Oficial, notariat, xerox etc., trebuie sa platim si reautorizarea tuturor acestor coduri, chiar daca in fapt noi nu ne-am schimbat obiectul de activitate...asta este jaf, o grava incalcare a drepturilor de orice fel.... se bazeaza pe faptul ca nimeni nu ia atitudine niciodata, toti plecam capul si platim niste inventii...nu zic ca nu era necesara recodificarea, probabil ca nici acum nu este a tot cuprinzatoare, insa toate aceste modificari trebuiau facute GRATUIT in virtutea schimbarilor impuse de UE sau de ce se intampla pe piata...vedeti? noi schimbam piata si noi platim pentru asta! Buna treaba!
 • 0 (0 voturi)    
  caen (Joi, 7 februarie 2008, 20:37)

  vasile [anonim]

  din 1990 copiem acte din ue pe care le modificam, destul de des. ori nu stim sa copiem ori suntem timpiti. nu este posibil asa ceva. chiar nu suntem in stare sa emitem un act legislativ fara sa-l modificam peste mai putin de un an?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu va mai plangeti... (Sâmbătă, 16 februarie 2008, 14:09)

  mcdunn [anonim]

  Ce atata zarva...luati atitudine si organizati-va dupa modelul taxei auto...s-au intocmit liste de semnaturi, caravane, etc, se face ceva...si iata, nu e departe momentul la care se va renunta la aceasta din urma.

  Dar atata timp cat suntem de acord cu principiul pagubos "cainii latra - caravana trece"...asa ne trebuie
 • 0 (0 voturi)    
  Petitie UE (Joi, 28 februarie 2008, 7:59)

  Hmm [anonim]

  Haideti sa facem o petitie la curtea UE , cum a facut realitatatea cu taxa auto.
 • 0 (0 voturi)    
  codul caen (Marţi, 11 martie 2008, 15:30)

  miki [anonim]

  treziti-va comercianti si hai sa facem o petitie ca astia ne pun jugul da gat pan la urma
  • 0 (0 voturi)    
   noul cod CAEN (Marţi, 25 martie 2008, 13:18)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui miki

   Este chiar bataie de joc.
   E mult mai simplu pentru o taxa modica sa le preschimbe automat, nu sa ne puna tot pe noi cei care suntem impovarati de taxe si impozite...la alte drumuri si cozi de facut si bineinteles de dat bani...
   Asa ca trebuie facut ceva!
   PETITIA!
 • 0 (0 voturi)    
  30 de lei? (Miercuri, 2 aprilie 2008, 19:57)

  cosmin p [anonim]

  Alooooo.....fratilor, toata tarasenia costa de fapt intre 600 si 800 de ron, va rog cei care scriu aceste articole, nu dezinformati lumea, ca atunci cand vor merge la ghiseu cu 30 de lei numai in buzunar vor face infarct . Suma e de fapt de cel putin 20 ori mai mare decat ce spuneti voi!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by