Politologii ucraineni au prognozat ca in 2008 relatiile dintre Ucraina si Rusia vor deveni mai pragmatice, pe fondul unei contopiri de capital. In pofida declaratiilor privind mersul Ucrainei spre Occident si integrarea europeana, toate grupurile financiar-industriale din Ucraina au mers, in 2007, pe o apropiere de mediul de afaceri rusesc.

“Peste un an, un an si jumatate, in politica ucraineana procesul politic va fi influentat nu atat de oligarhii ucraineni, cat de aliantele economice ucraineano-ruse”, sustine directorul Centrului pentru studii sociale, Andrei Ermolaev, citat de presa din Ucraina.

"Companii precum Privat, Interpipe, ISD, sau grupuri mai mici isi unesc activele cu companii rusesti, dau nastere la grupuri bancare comune, ceea ce spune multe despre tendinta actuala”, a subliniat Ermolaev.

Potrivit aprecierilor sale, spre deosebire de politicieni, intreprinzatorii ucraineni promoveaza o activitate de pregatire, care aisgura avantaje concurentiale suplimentare pe seama unificarii cu businessul rusesc.

Ermolaev si-a exprimat convingerea ca in 2008 Ucraina va fi pentru Rusia nu doar un simplu partener, ci un concurent in diferite domenii: pe piata de armament, cea a metalelor, constructiilor de masini, etc. In acelasi timp, directorul adjunct al Centrului pentru studii economice si politice, Valeri Cialii, a aratat ca vectorul rusesc va fi unul din cele mai grele din politica externa a Ucrainei in 2008.