Explicatia Ministerului Agriculturii pentru banii oferiti crescatorilor de porci, in timp ce fiul lui Dragnea face afaceri cu suine: "Embargoul impus de Federatia Rusa la inceputul anului 2014, seceta severa din anii 2015 si 2016" si alte motive

de CZ     HotNews.ro
Duminică, 19 martie 2017, 17:03 Economie | Companii


Petre Daea
Foto: Camera Deputatilor
​Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a transmis, sambata, o serie de precizari in care explica de ce Guvernul a initiat o schema de finantare de la bugetul de stat pentru crescatorii de porci din Romania. Explicatiile MADR apar dupa ce HotNews a aratat, intr-o ancheta publicata vineri, cum fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, face afaceri cu porci.

Ministerul arata in explicatiile sale ca fermele de porci din Romania se confrunta cu pierderi cauzate, printre altele, de embargoul de Rusia statelor Uniunii Europene. In schimb, datele de la Ministerul Finantelor, citate de ancheta HotNews de vineri, indica o crestere a afacerii lui Valentin Stefan Dragnea.

Publicam integral precizarile Ministerului Agriculturii:

Referitor la articolele publicate în mass-media cu privire la condițiile în care s-a asumat realizarea unor programe de susținere a produselor deficitare în balanța comercială, respectiv a programului de susținere a producătorilor de carne de porc din ferme românești, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Analiza asupra produselor cele mai deficitare în balanța comercială a României a fost făcută pe date publice și a avut în vedere identificarea primelor două produse deficitare din această balanță, respectiv a produselor unde importul de produs depășește în termeni maximi exportul de produs și capacitatea internă de producție.

Programul de susținere a produselor deficitare nu și-a propus un scop limitativ, în sensul de a se referi doar la două produse în opt ani, ci de a veni, cu scheme de sprijin, in fiecare an, pe primele două produse deficitare rezultate din balanța comercială a României, așa cum este ea comunicată de către Institutul Național de Statistică.

Astfel, dacă în primul an, produsele deficitare sunt tomatele și carnea de porc, pentru anul următor, produsele pentru care se caută finanțare vor fi cele care vor rezulta din analiza anuală a acestei balanțe comerciale. Fiecare schemă de sprijin se acordă pe o perioada de opt ani, considerându-se că această perioadă este una suficientă pentru echilibrarea capacității de producție interne și asigurarea consumului de produse alimentare din piața autohtonă.

România importă cca 230.000 tone porci și carne de porc (circa 30.000 tone porci vii și 200.000 to carne de porc), în valoare de circa 350 milioane euro și exportă circa 4000 to carne și produse din carne de porc.

​În ceea ce privește sectorul de creștere a suinelor trebuie menționat, încă de la început, că acest sector a fost unul care, după anul 1989 a întâmpinat cele mai mari dificultăți, din cauza subvenționării precare, a costurilor de producție din ce în ce mai mari, a concurenței cu piața europeană și a altor factori care au apărut și pe care o să-i prezentăm în continuare.

​Pentru a vă face o imagine asupra modului în care carnea de porc, carcasa de porc a fost susținută în România, ar trebui să prezentăm o comparație cu alte sisteme de finanțare pe alte specii de animale.

Astfel, dacă la bovine subvențiile oferite potrivit reglementărilor europene ajung la peste 600 de euro pe cap de animal, la porcine, plata pe bunăstare ajunge la cel mult 30 euro/cap de animal, crescătorii de porci neavând dreptul la alte subvenții.

Însă plata pe bunăstare nu este o subvenție care se cuvine doar pentru că un crescător crește animalele. Plata pe bunăstare înseamnă acoperirea unor costuri care țin de diminuarea capacităților de producție, de costuri privind condițiile de transport și de creștere a animalului. Iar asta se petrece în contextul în care, la o carcasa de 100 de kg, 40% din costul de producție o reprezintă costul purcelului tânăr importat, iar 45% o reprezintă costul furajelor (la un cost al purceilor de cca 50 euro/cap).

​Dintr-o altă perspectivă, în domeniul creșterii animalelor, concurența cu produse din afara țării a avut influențe negative în valorificarea produselor obținute. Acestui context i s-au adăugat și disfuncționalitățile pieței, care periclitează existența unei economii funcționale și echitabile în acest sector, confruntat și în prezent cu dificultăți legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piață: embargoul impus de Federația Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 și 2016 care a condus la creșterea costurilor inputurilor în cadrul exploatațiilor agricole.

 În plus, continuă să se înregistreze un deficit de produse proaspete, atât pentru consum direct, cât și pentru industria alimentară.

De asemenea, în prezent, producătorii de carne de porc înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce privește dezechilibrarea raportului dintre cerere și ofertă.

Deși înainte de anul 2014 România nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federația Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod indirect producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piața UE. Ca urmare, scăderi severe ale prețurilor au fost înregistrate chiar și în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon.

În prezent, produsul carne de porc necesită sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din producția internă.
Având în vedere contextul volatilității tot mai persistente manifestate pe piața Uniunii Europene şi mondiale agroalimentare,  distorsionarea mecanismului cerere-ofertă urmare a embargoului impus de Federaţia Rusă şi reducerea exporturilor pe unele pieţe tradiţionale, producătorii de carne de porc din România se confruntă cu presiuni deosebite în valorificarea producţiei, care afectează grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecinţe importante asupra PIB-ului, asupra menţinerii activității de creștere a porcinelor.

De asemenea, pentru a se asigura securitatea alimentară a populaţiei este nevoie de menţinerea capacităţilor de producţie locale cu referire directă la producţia primară şi unităţile de procesare, precum și realizarea unui procent echitabil de produse pe rafturile magazinelor care să consolideze poziţia producătorilor români și creșterea valorii adăugate.

Prin acordarea ajutoarelor de stat în domeniul creșterii porcinelor, se urmărește eficientizarea activităţii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, a unei eficienţe economice în realizarea şi valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit înregistrate de crescătorii de porcine, precum și evitarea migrației din mediul rural, odată cu crearea de noi locuri de muncă.

​De asemenea, prin prezentul program se mențin efectivele de porci care reprezintă consumatorii principali de cereale, respectiv porumb și orz, precum și de oleaginoase, aceasta determinând creșterea producției și valorificarea superioară a materiilor prime.

Având în vedere cele de mai sus, ne exprimăm pe de o parte convingerea că reprezentanții mass-media vor înțelege că acest tip de ajutor de stat are ca obiectiv salvarea unui sector economic aflat în declin, precum și interesul de a pune pe masa consumatorului român carne românească proaspătă și de calitate.

​Ne exprimăm regretul că o intenție de a crea un echilibru pe piața românească și de a salva locuri de muncă și activități productivă este adusă în derizoriu doar pentru că există o posibilitate mediatică de exploatare tendențioasă și direcționată a unui subiect predilect. Așa cum nu putem agrea că o astfel de abordare poate fi una corectă și constructivă dacă dorim dezvoltarea capacităților de producție a României.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7089 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  nicu dracnea (Duminică, 19 martie 2017, 17:48)

  om simplu din multime [utilizator]

  e incepator la porcarii.

  bombonel este unul din cei mai mari porcari ai tzarii.
  tata socru'so, celebrul angelo miculescu, fost ministru al agriculturii, industriei alimentare si apelor, prim vice prim ministru al guvernului in guvernul dascalescu, coordonator al agriculturii, industriei alimentare, apelor si padurilor, odata cu trecerea la kapitalism, adica dupa lovirutie, a devenit unul din cei mai mari proprietari de porci. a pus mana pe cele mai importante complexe industriale de crescut porci si industrializat carnea porcului.
  normal, dupa accidentul in care a pierit socrul, ginerele a devenit primul porcar al tzarii, maestru al porcariilor postlovirutionare...

  asta ca sa se stie ca pesedei de vaza sunt bagatii in cele mai mari porcarii ale tzarii....

  brava daea, d'aia te puse acolo !
 • +16 (18 voturi)    
  "Daea" o ducem prost (Duminică, 19 martie 2017, 18:07)

  Pierrotlefou [utilizator]

  Pentru ca suntem condusi de o clasa politica cu asemenea reprezentanti.
  Nu imi doresc decat sa se termine acest circ: guvernul asta sa fie demis (ca nu avem nici o sansa sa se trezeasca si sa-si dea demisia), PSD sa fie aruncat la groapa de gunoi a istoriei si Romania sa revina pe drumul cel bun.
 • -14 (18 voturi)    
  corect (Duminică, 19 martie 2017, 18:31)

  lider [utilizator]

  Absolut corect , cine munceste are, cine nu vrea sa munceasca la demonstratie...
 • +14 (16 voturi)    
  Ei sunt la putere, deci fura cat pot (Duminică, 19 martie 2017, 19:27)

  emil bobu [utilizator]

  Asta e logica PSD.
 • -17 (21 voturi)    
  ups! (Duminică, 19 martie 2017, 20:27)

  LaurentiuCatrina1 [anonim]

  lasati-i incolo de porci. important e sa piarda baitu lui dragnea afacerea. ca mai piere si comtimul pe langa, e bonus.
  traiasca presa libera!
  • +4 (12 voturi)    
   comtim (Duminică, 19 martie 2017, 22:10)

   pardalian [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuCatrina1

   nu mai exista demult baiete... pleaca de aici cu dezinformarea...
   • +2 (8 voturi)    
    ... (Duminică, 19 martie 2017, 23:01)

    Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

    Se numeste Smithfield acum. Ai auzit de astia?
   • -3 (7 voturi)    
    habar n-ai (Luni, 20 martie 2017, 0:37)

    LaurentiuCatrina1 [anonim] i-a raspuns lui pardalian

    nu mai exista combil, al doilea combinat din tara... comtim a fost vandut catre americani.
    • +2 (2 voturi)    
     Da a fost vandut (Luni, 20 martie 2017, 13:58)

     Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuCatrina1

     Nu prea am inteles ce ai vrut sa spui. Fi mai explicit.
     Comtim era si este cel mai mare complex de cresterea si ingrasarea suinelor din Romania. Daca ai tu alta informative spune-mi care ar fi primul, ca asta inteleg din ce ai incercat sa scrii.

     Sa zicem merci ca a fost vandut, ca altfel vedeam doar niste ruine. Smithfield a fost vandut catre o firma chinaza in 2013, cu toate fermele din lume.

     Comtim a intrat in faliment in 1999 si a fost preluat de americanii de la Smithfield prin 2004 daca nu ma insel.
 • +5 (7 voturi)    
  Motive se gasesc oricand... (Duminică, 19 martie 2017, 20:41)

  blackarrow [utilizator]

  pt. ca multe sectoare de activitate au de suferit in primul rand tot datorita lor, politicienilor , deci tot acolo e cauza radacina a tuturor necazurilor .
  O avea nevoie de subventie cresterea suinelor, dar nu e cam mare ?
 • +8 (10 voturi)    
  O minciuna cat China! (Duminică, 19 martie 2017, 21:10)

  independentu [utilizator]

  Productia de carne de porc in 2016 a fost de 692.000 tone, cea mai mare din 2003 incoace!
  nu e nicio criza, nu era nevoie de nicio subventie!
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Duminică, 19 martie 2017, 23:32)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Nu productia e problema ci pretul. Ci lipsa reglementarii si apararii productiei romanesti. SI in alte domenii se intampla la fel. Dar aici sunt interese.
   • -2 (2 voturi)    
    nu chiar (Luni, 20 martie 2017, 13:22)

    independentu [utilizator] i-a raspuns lui Yo_yo

    daca pretul ar fi problema, productia ar scade, nu ar creste la un nivel record
    • +2 (2 voturi)    
     of (Luni, 20 martie 2017, 14:15)

     Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui independentu

     1. Sunt multe proiecte pe fonduri europene impleentate.
     2. Sunt firmele straine care nu or sa inchida dupa prima lovitura, ca au resurse. Sunt firme multinationale din Danemarca, China (mai nou).
     3. In zootehnie nu scazi productia dupa cum iti vine pe chelie. Nu produci scaune. Dai afara doi tamplari din 4 si ai redus productia la jumatate.
 • +3 (5 voturi)    
  subsidii importuri (Duminică, 19 martie 2017, 21:40)

  XXXXL [anonim]

  pai ati vazut premianti care sa se-apuce asa, de bisnisuri obscure...??? tot incep din frageda pruncie si au un succes rasunator.... acu'vedeti ce-nseamna sa ai talent...??
 • +3 (7 voturi)    
  Porcul si politica (Duminică, 19 martie 2017, 23:26)

  Yo_yo [utilizator]

  In timpul guvernarilor PNL sau PDL sau care au fost la putere in 2009-2010 si apoi in 2012, cresterea porcilor a fost "ciufulita" de niste subventii stabilite prin acte normative pe motiv ca "nu sunt bani". Acei bani in prima faza au fost rezervati si apoi s-au facut ca ploua. Dar carnea din Polonia a tot venit la 3 lei/kg iar romanul producea la 4 lei/kg. Polonia platea niste subventii colosale iar la noi se plateau gentile Elenei.

  Al doiea impas a fost embargoul impus Rusie. Cei care au fermele populate sunt obligati sa tina efectivul constant pe o perioada de 5 ani de la semnarea finantarii pe masura 215, chiar daca aceasta activitate este neprofitabila. Asa ca efectivele au fost cat de cat constant dar cu o pierdere imensa de pret.

  Masurile trebuiau luate in 2014-2015 de celebrul guvern Ponta pentru reglementarea caderii din sectorul cresterii suinelor. Pretul a scazu pe kg in viu fara TVA, livrat catre abatoare de la 5.5-6 lei la 3-3.4 lei in decurs de 5 -6 luni, cand costul ajungea pe la 5-5.2 lei/kg in viu,

  In loc sa dea aceasta subventie mai bine sa stimuleze cresterea fermelor de reproductie sa nu se mai cumpere tinetet din Olanda, Ungaria, Germani si Slovacia (si din alte tari dar acestea detin 80-85%). Sau reglementarea pretului medicamentelor veterinare si controlul acestora. Sau controlul carnii din afara de oorigine dubioasa cu termen de valabilitate mai dubios decat originea.

  Va fi tot o masura populista care pe termen scurt va avea effect dar pe termen lung tot o frectie la un picior de lemn va fi.

  Ar fi necesara o astfel de interventie dar mai bine era daca nu isi bateau joc de zootehnie in anii trecuti si mai ales la inceputul democratiei de guvernele Roman, Stolojan si Vacaroiu prin impunerea mercurialelor la pretul carnii si liberalizarea preturilor la cereale; prin atitudinea complice la tepele date de abatoarele de stat (gen Glina, Peris).
  • 0 (0 voturi)    
   nu auzi ca embargoul (Luni, 20 martie 2017, 14:36)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui Yo_yo

   l-a impus Rusia, nu EU :)

   Embargoul impus de Rusia e o consecinta a embargoului impus de EU.

   Embargoul EU este facut datorita anexarii Crimeii de catre Rusia.

   Asta e situatia completa si nu pe o treime cum o prezinta Daea..
   • 0 (0 voturi)    
    si ce (Luni, 20 martie 2017, 15:03)

    Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui cladob

    conteaza cine a impus embargoul? Ce conteaza filosofia cand mori de foame. Conteaza efectele lui.
    Embargoul impus Rusiei si apoi raspunsul Rusiei prin boicotarea prin diverse forme a produselor UE, a dus la imposibilitatea vanzarii efectivelor de animale din Germania, Olanda, Danemarca, Ungaria si Spania in Rusia si drept urmare au avut supraproductie pe care ei si-au subventionato prin masuri de relaxare fiscal (deci nu DIRECT-reduceri de taxe si impozite). Drept consecinta au vandut excedentul de 15% in Romania, Bulgaria si ne-au zapacit piata noastra si asa anemica, provocand prabusirea pretului. Ce e asa greu de inteles.
 • +6 (6 voturi)    
  Analiza ... (Luni, 20 martie 2017, 5:44)

  Celbland [utilizator]

  Când a făcut analiza? Subvenția a fost stabilită de Dragnea încă din noiembrie 2016, prin programul electoral al PSD.
  Daea minte cu nerușinare.
  • +2 (4 voturi)    
   Daea (Luni, 20 martie 2017, 11:51)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   A facut scoala in perioada in care minciuna era o metoda prin care se ascundeau deficientele agriculturii. De la 3 tone/ha se ajungea la 5 tone prin doua metode. Ori se mintea cu maxima nerusinare ori se declara o suprafata de teren arabil mai mica chiar si cu 20-30% si in acest fel se ajungea la productii record. Putem spune ca e defect professional.

   Programul de guvernare PSD are 2 parti: prima publicata in Campania electorala si a doua ascunsa (a se vedea OUG 6, 9, 13). Si prima parte are la baza anumite avantaje sa spunem sau interese pentru care se vrea luarea de masuri in aceasta directive.
 • +3 (3 voturi)    
  Crescatorii de porci pierd subventia din cauza (Luni, 20 martie 2017, 12:00)

  jackalphonse [utilizator]

  ..lui Dracnea.
  Bagati-l la mititica pe dracnea si fiu-sau, dar lasati crescatorii de porci sa progreseze. Atat mai producem si noi, porci, unii cu doua picioare.
  • 0 (0 voturi)    
   Din pacate (Marţi, 21 martie 2017, 17:44)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Am observant ca daca esti crescator de porci esti catalogat ca ai fi ca Dragnea. Mai bine inchidem dracului toate fermele de porci din Romania si gata. ne taiem oaresce si trecem la islam si crapam oaie. Sua crapam doar porc din Ungaria, Germania, Olanda, etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by